Prima vacanță după pandemie în Europa – MALTA


Pe 21 martie am revenit în România din Bali, cu un zbor lung de tot. În primele două luni de la acel moment nu mi-aș fi dorit să urc din nou în avion. Mai apoi însă mi s-a făcut dor, un dor foarte mare de zbor, de așteptatul din aeroport, de senzația în sine. Pentru că, recunosc, sunt unul dintre oamenii care se simt excelent în aer, preferă zborurile lungi și consideră că este și cel mai sigur mijloc de transport. Așa că, prin mai deja nu mai aveam stare. Cu toate astea, recunosc că nu am crezut că va mai fi posibil prea curând, cel puțin nu în vara lui 2020. La jumătatea lui iulie, o prietenă mi-a zis că ar merge în Malta, deoarece există bilet direct cu Wizzair, iar prețurile sunt foarte bune. În câteva ore aveam deja biletul cumpărat. Dar, nu m-am bucurat de gândul vacanței decât la aeroport, când am văzut că e pe bune și că zborul nu este anulat. Malta a deschis recent granițele pentru turiști, iar pentru România nu este nevoie să ai un test COVID19 făcut, nici să stai în carantină 14 zile. Tot ce a trebuit să fac a fost să completez un formular în avion pe care l-am predat la verificarea de pe aeroport, acolo unde mi s-a luat și temperatura. DAR, urmăriți MAE, deoarece totul se poate schimba de la o zi la altă.

Malta este în Uniunea Europeană, așa că nu ai nevoie decât de buletin pentru a o vizita. În perioadă asta, există o mulțime de opțiuni pe Booking sau pe Airbnb, iar prețurile sunt de la 50 lei la câteva sute de euro pe noapte, în funcție de ceea ce îți dorești. Noi am stat la un Guest House din Sliema (un oraș / zonă) cu 200 euro, 5 nopți, 2 persoane, la 15 minute de mers pe jos de mare. Personal, recomand o cazare aproape de plajă, dar depinde de ce îți dorești. Există și opțiuni cu piscină, desigur. Ba chiar poți veni cu barca în Malta, ceea ce fac destui, dacă ai această pasiune. Malta are doar jumătate milion de locuitori și poți să o străbați de la un capăt în altul în câteva ore. Doar Gozo e singură bucată unde ai nevoie de un vas pentru a ajunge, în rest poți folosi mijloacele de transport în comun, taxi sau Bolt, deoarece nu au Uber. Consider că este minunat să închiriezi mașină, altfel o să pierzi destul de mult timp în autobuz sau după taxiuri și nici nu o să poți vedea prea multe.

Nu știu cum era înainte, dar mie locuitorii Maltei mi s-au părut foarte amabili, relaxați, zâmbitori, prietenoși. Se vede influența Siciliei, deoarece au obiceiuri similare: bătrânii stau la povești în stradă, tinerii ies la terase, vorbesc și ei tare, există viață socială și de noapte. În plus, e un oraș al clădirilor din piatră, al balcoanelor mici și colorate, al bisericilor catolice și al plajelor stâncoase. Ce mi s-a spus, dar nu am crezut până să ajung, este că azurul Mării Mediterane din Malta este deosebit, așa cum nu l-am văzut în altă parte. Cât despre mâncare, o să vezi la fiecare pas un restaurant italian, există multe opțiuni pe bază de pește și fructe de mare, dar vei găsi și mâncăruri specifice precum friptură de iepure și multe produse de patiserie. Temperaturile sunt ridicate tot anul, chiar și iarna. Personal, cred că e mai ok să vii în mai sau în septembrie pe insulă, deoarece din iunie până în august sunt aproape 40 de grade ziua și este destul de complicat să vizitezi fără a obosi de la caniculă. Alte informații organizatorice ar fi acelea că plajele cu șezlonguri sunt foarte rare, dar există și zone amenajat cu piscină, în rest toată lumea vine cu prosopul de acasă; poți plăti cu cardul aproape oriunde, mai puțin la barcă sau autobuz (2 euro pentru 2 ore); mănânci decent cu 15 euro la o terasă; o bere e cam 3 euro. Ah da, și aș mai spune că nu e nevoie să pui în bagaj absolut nimic gros, nici măcar o eșarfă, dacă vii vara, deoarece este foarte cald zi și noapte.

Nu am apucat să văd toată Malta în 5 zile și nici nu mi-am propus, deoarece am vrut să mă bucur de ceea ce am trăit, să stau la plajă și la un roze, să nu alerg. Plus că am convingerea că voi reveni pentru restul de obiective. Totuși, am zis să las câteva dintre lucrurile pe care, cred eu, nu ar trebui să le ratați, dacă veniți pe insulă:

Cat Village – pe care îl găsiți în Saint Julien’s, aproape de Hotel Cavalieri. Malta e oricum plină de pisici și există mai multe zone cu adăposturi pentru ele, mâncare și apă, dar acest mic orășel al pisicilor este ceva inedit. De fapt, e doar un spațiu cu căsuțe și jucării pentru pisici, dar este ceva inedit și care nu trebuie ratat.

Surfside Bar&Grill – terasa cu narghilea din Sliema, o experiență în sine. Zona cu narghilele cu diferite arome este în dreapta terasei, aproape direct pe mare, cu vedere la catedrală. Eu am prins și artificii duminică noapte, așa că a fost de două ori mai spectaculos. Recomand să bei ceva aici pentru cum arată, fie că ești fan sau nu narghilea.

Zona rezidențială din Saint Julien’s – de la Hotel Cavalieri se urcă pe stradă în sus spre Hilton și apoi descoperi o zonă similară cu Monaco, opulentă, plină de iahturi, cu restaurante superbe, cu o priveliște de vis spre mediterană. Este o zonă de blocuri de bogați, așa că e liniște. Dacă îți permiți, clar recomand să stai la Hilton. E cam 150 de euro/noapte o cameră normală.

Strada în pantă Santa Lucia din Valletta – pe care am descoperit-o întâmplător, dar care este mai frumoasă decât oricare din zonă. E în pantă, că toate din Valletta, decorată cu candelabre, lumini, are terase colorate, multe plante și este unul dintre cele mai instagramabile locuri ale acestei zone malteze.

Poză cu balcoanele colorate – care nu poate fi ratată. Balcoanele multicolore există cam peste tot, dar cele mai spectaculoase le-am văzut în Sliema. Unele sunt renovate recent, ceea ce este vizibil. Oricum, au o boemie specială și arată divin pe cameră.

Plajele stâncoase – care nu plac tuturor, dar care mi se par speciale. Maltezii nu prea merg la plajă cu nisip, ci stau direct pe stânci. Mie îmi place, dar recomand un prosop de plajă pufos, dacă vreți să stați mai mult la soare. Și desigur, trebuie să faceți baie deoarece apa e foarte caldă și un spectacol de viețuitoare vizibile cu ochiul liber.

O vizită la Mdina – vechea capitală a țării, o cetate desprinsă din povești în care umblă cavaleri după prințese, unde florile cresc pe ziduri colorate, unde te pierzi printre străduțe mici și unde poți să faci cele mai minunate poze, aproape la fiecare colț.

Plimbare cu ferry boat-ul – măcar din Sliema până în Malta, deși drumul e foarte scurt, de vreo 10 minute. Evident că ar fi fain să aveți un yacht sau măcar o barcă, dar chiar și cu transportul în comun pe mare e frumos. În perioada asta se poartă mască chiar și pe ferry boat.

Insulele Gozo, Comino și Popeye Village le-am ratat, precum și multe alte muzee, porturi, parcuri. Dar, cum ziceam, în mod cert voi reveni. Până una altă, pentru o vacanță în pandemie, a fost de vis și chiar am simțit senzația de libertate, bucuria de a fi turist, plăcerea de a descoperi locuri noi, o altă cultură. Sper din suflet să puteți ajunge și voi și să nu se schimbe lucrurile cu restricțiile. Dacă poposiți în Malta curând, să îmi lăsați în comentarii dacă ați vizitat vreunul din locurile pe care le-am menționat mai sus!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • August 5, 2020
-->

Poate te interesează

Câteva zile în Oman (Muscat, Whadi Desert și Wadi Bani Khalid)
April 07, 2024
Culorile Mumbaiului – un oraș greu de înțeles, minunat de explorat!
April 05, 2024
Experiența mea într-un ashram din India
March 31, 2024
Alte locuri inedite din Paris pe care să nu le ratezi
November 02, 2023
5 săptămâni în Dubai – câteva recomandări pe care să nu le ratezi
March 10, 2023
10 zile în Munchen – nomad digital și 5 zile de explorat orașul și împrejurimile
November 16, 2022

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *