Câteva zile în Oman (Muscat, Whadi Desert și Wadi Bani Khalid)


Îmi doream de anul trecut să ajung în Oman, de atunci când am stat câteva săptămâni în Dubai. Și spun asta pentru că, se poate ajunge aici și cu mașina din Dubai, în 4-5 ore, așadar este o opțiune de luat în calcul, dacă vreți să faceți ceva diferit. Eu însă am ajuns din Mumbai în Muscat, de la un oraș super agitat și zgomotos, la unul liniștit, cu clădiri albe, tradiționalist, curat, cu reguli destul de stricte. Întâmplarea face să prind Ramadanul aici și, vă zic, în Muscat chiar se respectă regulile, așa că, înainte de apus, nu exsita aproape niciun restaurant și nicio cafenea deschise. Menționez asta, poate nu vă ia prin surprindere, așa cum a fost cazul meu. În rest, supermarketurile sunt disponibile, iar în hoteluri există baruri pentru turiști de unde să iei o cafea sau un suc. Nu cred că nu o să ai ce mânca.

Revenind la Muscat, un oraș cu 1,3 milioane de locuitori, cred că merită câteva zile pentru a fi vizitat, deși nu are super multe obiective turistice. E un loc foarte bun și pentru o vacanță la mare, hotelurile sunt minunate, iar prețurile destul de ok. Cred că varianta optimă este să închiriezi mașină, nu sunt tarife atât de mari, iar benzina e foarte ieftină. Ceea ce veți observa este că nu prea se vorbește engleză. Plus, e nevoie de SIM local. Cât despre Viză, nu e necesară pentru cetățenii României, pentru șederi mai scurte de 14 zile. Dar este obligatoriu să fie arătat la îmbarcare biletul de întoarcere + confirmarea rezervării la hotel. Fiind țară arabă, cred că ținută trebuie să fie decentă, precum și conduita.

Ce poți vizita în Muscat:

Marea Moschee Sultan Qaboos, denumită după numele sultanului. Nu este la fel de impresionantă că cea din Abu Dhabi (cel puțin în percepția mea), dar trebuie bifată. Aici trebuie să respecți ținuta – femeile să aibă picioarele și brațele acoperite.

Al Alam Palace – reședința sultanului, plus grădinile din față, sunt un prilej bun pentru 30 de minte de făcut poze, dar mai mult de atât nu ai ce face.

Bait Zubair Museum – Muzeul Istoric și Etnografic, unde am petrecut cam 30 de minute, nu e foarte mare, dar am văzut diferite ambarcațiuni, arme, costume, obiecte de artă, astfel încât să înțeleg mai bine prin ce a trecut Omanul.

Muttrah Souk – piața tradițională de lângă Cornich, bazaarul lor, unde vețisi tot felul de bijuterii, genți contrafăcute, suveniruri, mirodenii, parfurmuri și câte și mai câte.

Royal Opera – o clădire albă impozantă, care, am înțeles, se și vizitează, deși eu nu am făcut asta. În plus, mi-ar fi plăcut să o admir și noaptea, dar, poate, data viitoare.

Qurum Beach – cea mai populară plajă din Muscat, deși mai sunt și altele. Mi-a plăcut mult aici, am stat ceva ore, plus am luat cina la un restaurant chiar la malul mării. E o zona cu lanțuri de hoteluri celebre și nu numai, cu nisip fin și palmieri, plus o zonă de promoenada, o galerie cu magazine micuțe. Chiar și cluburi poți găși aici.

Ce alte activități am făcut în afara Muscatului (și cele care m-au încântat cel mai mult):

În capul listei, cel puțin în cazul meu, ar fi deșertul. Sigur sunt multe tipuri de tururi, de câteva ore, de 2 zile, de mai multe, cu dormit sau nu în deșert. Eu am ales 1 zi în Whadi Desert, la 2 ore cu mașina de Muscat, cu un jeep. Afost fabulos pot alerga pe dune. După ce ne-am pozat și cu ceva cămile, am intrat într-un cort al unor beduini, obișnuiți deja cu turiștii. Am mâncat curmale și am băut cafea locală, în timp ce am admirat niște lucruri făcute manual de ei, precum diferite împletituri.

Am continuat călătoria ulterior spre Wadi Bani Khalid, o zonă unde palmierii întâlnesc deșertul. Pe lângă peisajul fabulos, poți înotă în lacurile naturale / piscine naturale de aici, poți ai parte de masaj la picioare oferit de peștișorii din apă, dar și te bucuri de un fresh sau de o înghețată, în timp ce stai la picnic ori, pur și simplu, admiri vegetația și tot felul de insecte.

Dacă întrebi pe mine, este indicată o vacanță în Oman, nu doar în capitală, te bucuri și de alte zone ale țării, spectaculoase, nu atât de oraș în sine. Am citit poți face camping, mai ales dacă colinzi cu un 4×4. Sper nu aveți aceeași imagine deformată, cum am pățit eu, credeți seamănă cât de puțin cu Dubaiul. Atmosfera în Oman este alta, mai calmă, parca e o luptă de a păstra patrimoniul natural și cultural nealterat, nu exsita clădiri uriașe, nici o dechidere atât de mare către nou. Dar peisajele, natura, deșertul, cultura lor, merită! Voi ține minte din toate aceste zile, înainte de orice, culoarea clădirilor, simplitatea arhitecturii și noutatea de a fi mers în deșert cu beduinii. A fost țara cu numărul 45 pentru mine și bucur nespus am vizitat și Omanul!

 

  • 35
    Shares
  • April 7, 2024
-->

Poate te interesează

Ce să nu ratezi în Paris, mai puțin turistic – partea a treia
September 14, 2024
2 zile în Tirana – capitala gri acoperită de culori
June 16, 2024
Culorile Mumbaiului – un oraș greu de înțeles, minunat de explorat!
April 05, 2024
Experiența mea într-un ashram din India
March 31, 2024
Ce să nu ratezi în Paris, mai puțin turistic – partea a doua
November 02, 2023
5 săptămâni în Dubai – câteva recomandări pe care să nu le ratezi
March 10, 2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *