Experiența mea într-un ashram din India


După vreo 8 ani de când am început fac yoga și meditație, am decis merg în locul de unde vine Yoga. Îmi doream mult merg într-un ashram autentic, din India, iar anul acesta s-au legat lucrurile și mi-a ieșit. Vreau spun de la început, pentru a evita confuziile, un ashram este un spațiu în sine, un campus sau loc de retragere al yoghinilor, în timp ce prin retreat definim un tip de organizare cu diferite activități, dar acesta din urmă poate avea loc și într-o sală din București, la munte sau oriunde altundeva, dar și într-un ashram. Ce vrea precizez, e India are o mulțime de ashramuri, și ar fi ceva zone mai renumite, dar nu pot ști dacă în sud ori în nord e mai ok, și oricum mi se pare relativ acest termen. Cred e important știi de ce mergi în ashram, cât vrei stai, dacă te duci doar ai o experiență, ori te cauți, înveți pentru a deveni profesor de yoga și așa mai departe. Pe mine pașii și 3 aviaone m-au adus în nordul Goa, la SWAN Yoga Retreat.

La SWAN există mai multe tipuri de participanți, unii care stau o lună, alții care vin, ca și mine, pentru 3 zile, varianta de începători, alții o săptămână și, desigur, mai sunt cei care vor certificări și aprofundare, care rămân o perioadă mai lungă. Programul nu e impus, nu te ține nimeni legat, dar se recomandă participi la toate activitățile zilei. M-am trezit 3 zile la rând la 5 și ceva dimineața pentru ca la 6 era prima meditație. Ashramul este situat în junglă, așadar sunetul naturii, a pasărilor, a animalelor, la răsărit, este fabulos. Urma apoi o pauză de ceai și fructe, pentru la 8:30 fie prima clasă de yoga. În fiecare zi, mai puțin vineri, sunt două clase a câte o oră jumătate de yoga, dar, cel puțin din cele 5 câte am prins eu, niciuna nu a fost identică. Foarte mult focus se pune pe diferite tehnici de a respira, nu doar pe asane, adică mișcări. În plus, există mult chanting, adică cântat mantre. Trebuie precizez yoga nu e o religie, e o filozofie, iar, pentru unii, un stil de viață.

Mâncarea de la SWAN este toată vegana, dar există un mic juice bar unde poți achiziționa cafea indiană, înghețată, freshuri sau fructe. Și wifi au, dacă vrei stai pe net, deși, ideal, este petreci mai mult timp cu tine, sau descoperi poveștile celorlalți participanți. Eu am întâlnit persoane din Danemarca, Spania, Germania, Ucraina, Rusia, iar pauze de povestit și împrietenit sunt. Ce mai poți face la SWAN în programul stabilit este participi la ore despre istoria yoga, îți iei lecții de gătit vegan, faci tot felul de masaje și tratamente faciale pe bază de uleiuir ayurvedice, stai la plaja cu nisip, ori cumperi diferite lucruri din magazinul propriu, de la saltea de yoga, la cărți sau bețișoare parfumate. Serile, de la 8, după cină, sunt pentru tot felul de ceremonii, în templul din ashram. Iar în ceea ce privește cazarea, poți opta pentru Budget, Standard sau Delux, 3 tipuri de căsuțe, singur sau cu cineva în cameră. Dotările sunt standard, dar totul e foarte curat.

Experiența mea în ashram a fost una prea scurtă, iar data viitoare mi dori stau un pic mai mult, am timp așez în mine mai bine. Cu siguranță nu am avut vreme fac toate practicile și aprofundez, dar bucur am trăit acest Weekend Retreat și am revenit acasă și cu cunoștinte noi despre tehnici de respirație, dar și o listă de alimente favorabile structurii mele, conform medicului ayurvedic cu care te întâlnești când intri și când ieși din campus. SWAN poate fi găsit atât în Goa, dar și în nordul Indiei, în Bihar, unul din cele mai sărace orașe ale țării. Și, cel mai mult și mai mult, mi-au plăcut profesorii. Cred , chiar și dacă nu ai mai avut niciun fel de experiențe spirituale anterior, tot îți va face bine o incursiune într-un ashram. Și nu zic e ceva ce trebuie pus pe lista oricui, dar, ca un om căruia datorez mult din liniștea mea interioara și echilibrului omului care sunt azi, consider aveam nevoie ajungă și în locul de unde vin cele două practici, fară a avea vreo conotație religioasă.

Nu am idee dacă voi reveni în India prea curând, dar sunt recunoscătoare pot pune pe lista de lucruri trăite în viața asta, cu entuziasm și inima deschisă, a locui câteva zile într-un ashram. Plec mai departe cu acceptare față de diversitatea infinită a noastră din punct de vedere gândire, cultură, obiceiuri, aspect, orice, dar înțelegerea toți căutăm un scop al vieții, pacea și un sens mai mare decât imediatul cotidian. Mulțumesc, SWAN, și, cine știe, poate ne vom revedea!

 

  • 2
    Shares
  • March 31, 2024
-->

Poate te interesează

2 zile în Tirana – capitala gri acoperită de culori
June 16, 2024
Câteva zile în Oman (Muscat, Whadi Desert și Wadi Bani Khalid)
April 07, 2024
Culorile Mumbaiului – un oraș greu de înțeles, minunat de explorat!
April 05, 2024
Alte locuri inedite din Paris pe care să nu le ratezi
November 02, 2023
5 săptămâni în Dubai – câteva recomandări pe care să nu le ratezi
March 10, 2023
10 zile în Munchen – nomad digital și 5 zile de explorat orașul și împrejurimile
November 16, 2022

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *