DE CE M-AM ÎNDRĂGOSTIT DE CANGGU – BALI


Despre CANGGU (se citește ceangu) auzisem foarte multe lucruri, văzusem o grămadă de imagini la Lost Leblanc în vloguri și nu numai, discutasem cu prieteni care au fost sau locuit acolo perioade mai mari. Dar, nu mă așteptăm să îmi placă atât de mult. Poate că sunt de vină acel apus magic trăit lângă ocean, pe acorduri de muzică live, poate ora de dans spiritual, poate energia din aer sau ieșirile cu diverse persoane, râsetele, poveștile, atmosfera caldă, faptul că am avut parte de sezon ploios cu mix de caniculă și ploi calde sau toate în același timp. Cert este că, din toate locurile de pe planetă asta unde am avut șansa să ajung, mi-a rămas gândul să revin în Canggu. Și este și posibil, spre deosebire de New York, unde în mod cert nu mi-aș permite să stau câteva luni. În Canggu, ca în tot Bali-ul de fapt, e rezonabil să locuiești luni de zile, fără a avea nevoie de mulți bani, în condiții ce pot părea de lux. Iar acum cu pandemia, chiriile și cazările costă cu până la 70% mai puțin.

Până va fi posibil și pentru turiști să între pe insulă și o să pot reveni, aș vrea să vă spun câteva lucruri care mi-au plăcut și puține care nu în Canggu. Și să știți că de pe Denpasar, de la aeroport, se ajunge în oraș cu o mașină care face cam o oră și 20 de dolari, în medie.

 • Atmosfera de la barul Old Man’s, situat chiar la ocean, atât ziua, dar mai ales la înserat. Am stat aici ziua să beau cafea și să citesc, ca mai pe seară să mănânc la tejghea, privind valurile și apusul. Am auzit muzică live, am văzut o mulțime de nomazi și turiști relaxați și efectiv m-am încărcat cu energie bună.

 • The Practice – un studio de Yoga și meditație faimos, deosebit ca și decor, dar mai ales cunoscut pentru orele zilnice la care se poate participa. Eu am fost la o clasă de Yoga normală, dar și la un fel de dansuri pe mantre și a fost fantastic.

 • Restaurantele – iar aici pot numi doar câteva unde am fost eu, dar nu are sens. Efectiv sunt prea multe, fiecare cu un decor și o poveste. Poți mânca cam orice, de la mâncare vegana la ceafă de porc, dar nu trebuie să ratezi preparate specific balineze. Orișicum, Canggu e paradis pentru vegetarieni și iubitori de fructe de mare, dar mai minunat de atât este conceptul fiecărei locații.

 • Piscinele – pentru că aproape fiecare hotel sau bungalou oferă așa ceva, ceea ce e minunat. Oceanul nu e mereu potrivit pentru a face baie, e destul de agitat și mai prietenos cu cei care fac surf. Așa că, să începi fiecare zi cu o cafea la piscină, să te bronzezi și să poți călca pe iarbă cu picioarele goale constant este plăcut.

 • Viața de noapte – pe care mi-ar fi plăcut să o testez și mai mult. Totuși, am adorat Pretty Poison pentru formația rock live, pista de skateri plină în miez de noapte și faptul că în magazinul mic de lângă era un frigider, aparent stricat, dar unde găseai o nouă lume. Mai precis, dacă deschideai ușa, pășeai într-un mic pub, cu chelneri tautati super cool care făceau niște cocktailuri delicioase. Și nu am avut eu timp de petreceri la Finn’s și în alte cluburi imense.

 • Magazinele – vai cum sunt, ceva unic în lume. Și nu, nu mă refer la tarabe, nici la dughenele cu tot felul de haine și accesorii fake, ci la boutique-urile cu designeri locali care ascund adevărate bijuterii. Am văzut aici unele din cele mai frumoase rochii, sandale, pălării sau accesorii. Bani să fie, mai ales că unele piese pot costa și câteva sute de dolari. Dar, indiferent de buget, trebuie să te bucuri de această experiență și să vezi de câtă creativitate se dă dovadă în Bali.

 • Oamenii – fie ei localnici, cei de la masaj, de la cazare sau cei care vin, din toate colțurile lumii să locuiască în Canggu. Acest loc e total special deoarece atrage tot felul de spirite libere, artiști, freelanceri, antreprenori și cei care vin să se regăsească, poate să își găsească un nou drum, poate să gândească un proiect, poate să vadă cum este să locuiești singur o vreme. Energia tuturor este extrem de bună, toți sunt amabili, dornici de a ajuta, de conversație. Și desigur că poți găsi și cei mai sexy posibil bărbați sau femei care par modele, dar nu asta este relevant, ci faptul că în Canggu fiecare persoană este specială și are o poveste de viață demnă de a fi ascultată.
 • Faptul că se pune accent pe salvarea planetei – nu există pungi de plastic, paiele pentru băuturi sunt eco, se consumă responsabil, se reciclează, nu există abudență în nimic.

Și mici lucruri care nu îmi plac la Canggu

Sunt puține lucruri care nu îmi plac în Canggu, unul dintre ele fiind faptul că transportul cu mașina este aproape imposibil sau extrem de dificil. Nu am avut curaj să îmi iau scuterul meu, dar cu siguranță va fi necesar pe viitor, altfel depinzi de cineva, mai ales noaptea, e periculos sau prea greu să mergi pe jos, distanțele sunt mari, nu există stradă, iar Grab sau GoJack nu merg chiar oricum și la orice oră. În rest, dacă ai scuter, poți ajunge rapid la superkarmeturi mari, chiar în orașele vecine din Bali, la vulcan și oriunde. Și nu mai ai nevoie de tocuri, o să fii tot timpul dat cu SPF50 dacă nu vrei să te arzi grav, vinul este scump, iar legenda spune că toți cei veniți în Bali sunt acolo pentru aventuri. Nu știu încă dacă este adevărat sau nu, dar dacă vă găsiți iubirea vieții în Canggu, să îmi dați și mie de veste!

 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares
 • June 17, 2020
-->

Poate te interesează

City break în Tallinn, un oraș pe care nu mi l-aș fi imaginat așa
September 09, 2021
City break in Helsinki – 8 lucruri pe care să nu le ratezi
September 06, 2021
Digital Nomad sau Remote din Creta – internet, mașină, locuri
July 09, 2021
Cel mai frumos “birou” de Nomad Digital a fost în Paris
June 18, 2021
NOMAD DIGITAL pe insulă (Tenerife 2021)
February 25, 2021
City break în ORADEA
November 16, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *