Unde schiem in Romania iarna asta?


Dupa ce ne-am plans toata luna decembrie ca ne lipseste zapada chiar si la munte, iata ca acum avem din belsug iar cele mai multe partii din tara sunt deschise. Contrar asteptarilor, in Romania se gasesc in numar mare partii amenajate si functionale, insa nu avem ceea ce se numeste “domeniu schiabil“, varianta ce ofera zeci sau sute de km de partie si o infrastructura adecvata pentru a petrece zile intregi pe schiuri sau snowboard fara urma de plictiseala. Daca insa iti lipsesc planurile in aceasta mini-vacanta sau poate te gandesti la urmatoarea escapada, cateva zile intr-o statiune (si) de schi sunt o optiune mai mult decat atragatoare.

Asadar, cu claparii in picioare si cu gandul la powder, am alcatuit un “indreptar practic” al catorva partii din tara noastra, unele dintre ele testate chiar de mine.

 • Sinaia – Cota 2000  – priveliste superba, 3 -4 partii bune, zona este excelenta pentru cei ce se aventureaza off-piste; din pacate telescaunul din Valea Dorului este vechi si deloc confortabil; Valea Soarelui ofera instalatii mai noi dar nu pot fi folosite cu aceeasi cartela de la telecabina; telegondola este mai mult nefunctionala.
 • Azuga – Sorica – partie “olimpica”, lunga, cu un grad ridicat de dificultate so give it a try.
 • Predeal – locul unde am invatat sa schiez asa ca il recomand incepatorilor sau celor care vor sa exerseze primele “cristiane”; sunt cateva partii ok, deservite de 1 telescaun si un teleski.
 • Poiana Brasov – singurul “domeniu schiabil” din tara, desi are doar cateva zeci de km de partie; recomand cazarea la cabana Postavarul pentru a evita posibile neplaceri cu mijloacele de transport pe cablu: daca este vant mai puternic sau nu este aflux de turisti, telegondola nu functioneaza si se creaza cozi interminabile la telecabina; diversitatea partiilor este acceptabila, insa raportul calitate-pret nu este cel mai bun.
 • Voineasa – Transalpina – zona de schi cu potential imens, dar inca in curs de dezvoltare; telegondola si cele 2 teleschiuri deservesc 3-4 partii bune, cu priveliste frumoasa asupra lacului Vidra si a muntilor Lotru; desi cam izolat, merita sa petreci un weekend la schi. 
 • Cavnic – daca ajungi prin Maramures si vrei sa schiezi, o poti face pe partiile de la Cavnic; daca ninge abundent, sunt cateva cu grad de dificultate mediu, numai bune pentru powder -ride. 
 • Madaras – excelent pentru excursie in “tara zapezilor” si daca vrei sa dai o tura cu schiurile, atunci e locul ideal; partiile functionale au grad de dificultate mediu dar sunt bine intretinute iar lipsa zapezii nu este o problema pe parcursul intregului sezon.
 • Ranca – partiile de aici sunt grozave pentru copii si incepatori, nu sunt foarte lungi si ofera conditii adecvate pentru practicarea schiului.
 • Semenic – ultima dar nu cea din urma din lista mea, o alta zona cu potential turistic inca neexploatat, unde gasesti totusi niste variante pentru schi: pe muntele Semenic sau la Casa Baraj; asadar daca ajungi in Banat si vrei sa schiezi intr-un decor cu munti, paduri si lacuri, poti incerca aici.

Daca as vrea sa concluzionez, in Romania acestui moment se gasesc o multime de partii, multe  neenumerate mai sus pentru ca sunt de ori prea scurte, ori prea izolate…Aceste investitii locale, punctuale, ofertante doar pentru locuitorii din zona, ar fi putut fi concentrate in organizarea si dezvoltarea unor domenii schiabile veritabile care sa ofere iubitorilor sporturilor de iarna o optiune reala plecarilor in alte tari pentru practicarea schiului sau a snowboard-ului. In asteptarea maretului plan, vom petrece doar cateva zile pe sezon la schi in tara noastra si vom sustine in continuare turismul din Austria, Italia, Franta sau Bulgaria.

Pentru preturi sau informatii in real time despre starea partiilor, puteti accesa romaniaturistica.ro.

Foto de aici.

PS: snowboarder-ii sunt si ei prietenii partiilor, asa ca cele scrise mai sus li se aplica fara indoiala. Asta sa nu se creada ca fac vreo discriminare. 🙂

 

 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
 • January 1, 2015
-->

Poate te interesează

NOMAD DIGITAL pe insulă (Tenerife 2021)
February 25, 2021
City break în ORADEA
November 16, 2020
Glamping la ZAGA ZAGA, în Delta Siretului
August 27, 2020
Prima vacanță după pandemie în Europa – MALTA
August 05, 2020
UBUD – Experiențele mele preferate
June 21, 2020
DE CE M-AM ÎNDRĂGOSTIT DE CANGGU – BALI
June 17, 2020

1 Comments

ora exacta
Reply August 21, 2015

Interesanta si curajoasa abordare a acestui
subiect.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *