Teama de a avea bani


În mod normal, ar trebui să ne fie frică să nu avem bani, să îi pierdem, să rămânem fără ei, să fie mai puțini. Paradoxal sau nu, foarte mulți oameni au o frică de a avea bani, de a mărturisi că au bani, chiar dacă nu o conștientizează. Pare greu de crezut, dar mulți oameni se tem să câștige mai mult, le este rușine în fața altora că au ajuns la o situație bună și trăiesc tot că niște oameni fără posibilități, chiar și atunci când viața le oferă câștiguri mai mari. Și totul pleacă de la preconcepții și prejudecăți, de la programarea pe care au primit-o în copilărie.

Frica de bani vine din copilărie

Nu este o întâmplare că oamenii bogați au în jur alți oameni bogați și vice versa. Și se mai spune că “la omul sărac nici boii nu trag”. Frica de bani duce la gânduri și credințe false precum aceea că banii sunt răi, că te fac mai arogant, că nu sunt pentru oameni onești. Vine din copilărie, când părinții îți spueau că trebuie să fii mulțumit cu ceea ce ai și că alții nu au nici atât. Și e adevărat și asta, dar recunoștința pentru ceea ce ai nu are nimic a face cu dorința de a avea mai mult și bucuria de a accepta bani, de a-i iubi și a-i prioritiza în mentalitatea ta. Banii sunt buni, pot îmbunătăți viața, pot salva, pot rezolva, pot aduce o mulțime de obiecte și experiențe. Nu ar trebui să fie rușinos să câștigi mult deoarece banii sunt doar un rezultat al muncii, al valorii tale, al dedicării.

Banii au nevoie să circule

Teama de bani poate fi vindecată, uneori cu ajutor specializat, la psiholog, alteori prin a citi mai mult, prin meditație, prin a dărâma barierele auto impuse. Frica ridică ziduri, iar printre acestea se număra cele precum: să numeri zilnic câți bani ai, să îți sabotezi orice plăcere sau viață socială pentru a nu irosi bani, să te comporți ca și cum ai fi mai sărac pentru că altfel simți că faci ceva indecent, să nu îți dai voie să te bucuri de banii tăi, ci să îi pui cu teamă în bancă sau într-un seif. Banii au nevoie să circule, iar legea atracției funcționează și aici. Atunci când îi lași să plece, când îți cumperi ceva pentru a te premia sau răsfăța, când donezi celor mai puțin norocoși, când investești în educația și dezvoltarea ta, atunci vei atrage și mai mulți bani. Așadar, când observăm că ne limităm, când lăsăm ochii în jos în fața altora și nu avem curaj să le spunem că suntem mulțumiți de veniturile noastre, când cumpărăm tot produse slab calitative chiar dacă acum câștigăm mult mai mult, când ne zgârcim la un control medical sau un tratament la cosmetică, tot ce putem face este să dăm doi păși înapoi și să rupem vechile țipare. Există multe cărți pe acest subiect, precum cele ale lui Tony Robbins, dar sper ca acest articol să fi fost că o sclipire pentru a-ți analiza atitudinea în fața banilor.

Atitudinea față de bani contează deoarece spune multe despre modul tău de a te raporta la tine și la cât valorezi în ochii tăi. Învață să economisești, să investești, să înmulțești banii, să vorbești fără falsă modestie sau vinovăție despre starea ta materială, să ignori plângerile repetate a celor din jur. Și mai cred că e important să privești către un mentor, să stai pe lângă oameni care au făcut mulți bani pentru a te inspira, să îi înveți și pe cei din jur cum să își diversifice sursele de venit, să oferi din ceea ce ai primit, să îți îmbunătățești imaginea constant și să cheltuiești fără părere de rău, din banii tăi, bani munciți.

Banii sunt minunați și sunt prieteii tăi care îți fac viața mai frumoasă și mai ușoară. Cât timp înveți să îi iubești, să îi descrii cu drag, să verbalizezi dorința de a câștiga mai mult și îi lași să circule în favoarea ta, atunci vei învăța să de debarazezi de vechi metehne și să treci de la frica de a avea bani la iubirea de a primi bani!

 • 36
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  36
  Shares
 • August 30, 2020
-->

Poate te interesează

Dacă nu ai mai trăi pentru weekend…
September 21, 2021
5 tipuri de “prieteni” de care trebuie să scapi
July 31, 2021
Suntem suma preconcepțiilor noastre și uneori asta dăunează
May 17, 2021
De ce ești mai productiv când ai posibilitatea să nu lucrezi mereu de la birou
May 13, 2021
Omul lecție și Omul bucurie
April 19, 2021
Cum realizezi că o persoană te seacă de energie și cum revii la starea de bine
January 20, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *