Când ești Freelancer te simți de multe ori singur


Ceea ce nu îți spune mai nimeni atunci când decizi că vrei să renunți la job și să devii freelacer este cât de singur te vei simți uneori. Toată lumea îți va da sfaturi practice care țin de cum să obții proiecte, de unde să începi, pe ce să te focusezi, cum să faci economii pentru a depăși perioadele în care încasezi mai puțin. Sunt o mie de păreri pe care le-am auzit și eu, la rândul meu, când am hotărât să fac acest pas important, dar nimeni nu mi-a zis despre cea mai grea parte: aceea de a te simți desprins de lume, izolat și nefiresc. Pentru că stilul de viață a unui freelacer sau a unui Nomad Digital nu este încă unul “normal”, conform societății, cu atât mai puțin în România. Noi freelancerii nu suntem tocmai normali, cel puțin nu încă. Suntem foarte la început cu acest domeniu care presupune un stil de viață total diferit de al unui angajat de la 9 la 18:00 într-o companie.

Personal, am lucrat întotdeauna mai bine de acasă, de capul meu, iar uneori chiar ieșeam din birou sau mă duceam pe terasă sau într-un loc mai retras pentru a lucra în liniște. Dar această era o alegere, nu o lipsă de opțiune. Primele luni de freelancing trec repede și vin cu multe momente palpitante, deoarece totul este nou. Apoi, după pragul de un an, invariabil intervine un fel de monotonie. Mi s-a întâmplat să simt că nu aparțin niciunui trib, că nu am cu cine împărtăși o idee, că toți sunt la serviciu, că nimeni nu are programul meu. Eu ador să stau singură și nu mă plictisesc niciodată cu mine, sunt chiar puțin anti socială pe alocuri. Cu toate astea, am momente când mi-aș dori să am colegi cu care să ies în pauză la cafea, oameni cărora să le zic din realizările mele, pe cineva căruia să îi cer o părere avizată, din domeniu. Și mai sunt perioade cu sărbători sau libere de la stat pe care noi freelancerii nu prea le avem și iar pare că suntem în contrast cu toți ceilalți. Ceea ce inițial pare idilic, adică să stai trei zile în pijamale și să lucrezi când ai chef, poate deveni copleșitor și monoton, dacă nu ne mobilizăm să schimbăm ceva. Și mai cred că senzația de singurătate poate duce și la plafonare, dacă nu avem grijă să ne tragem singuri la luminaă.

Ce fac eu pentru a scăpa de senzația de singurătate și a-mi recăpăta energia în astfel de momente:

 • Merg să lucrez din cafenele și restaurante doar pentru a mă înconjura de oameni și a simți agitația orașului. De cele mai multe ori sunt la fel de singură, dar văd ceva nou, mă încarc cu energia locului, descopăr ceva bun în meniu și fac mișcare de acasă până la acel loc și înapoi .
 • Mă întâlnesc cu cei foarte puțini prieteni Freelanceri. Ajută enorm să cunoști persoane care fac același lucru, deoarece puteți să vă împărtășiți experiențele, să vă dați sfaturi și ponturi, să găsiți proiecte comune. Pentru mine, una dintre prietenele mele Freelancer cu mai multă vechime a fost de mare ajutor în clipele când am crezut că o să eșuez și m-a făcut să pricep că se întâmplă mai tuturor și că o să fie bine. Așa a și fost.
 • Ajung la un Hub pentru freelanceri. Nu am făcut asta de multe ori ci doar de vreo 4 ori într-un an, dar tot ajută. Am întâlnit de fiecare dată oameni noi, mi-au ajuns la ureche câteva idei și chiar m-am simțit mai motivată să evoluez, văzând că sunt alții în jur care reușesc și au crescut enorm.
 • Îmi iau bilete la diferite conferințe, legate de domeniul în care lucrez, publiciate, digital, comunicare. De fiecare dată e o bucurie să revăd oameni din industrie, să ascult speakerii, să văd prezentările și să îmi notez tot ceea ce cred că mă poate ajuta și aș putea folosi, la rândul meu, pentru clienții mei.
 • Plec în lume, fie și pentru câteva zile. De mult nu mai știu ce înseamnă să călătorești și să nu faci nimic, deoarece, dacă nu raspnd la emailuri, cu siguranță fac conținut pentru blog, vlog sau Instagram. Dar, o plecare îmi dă forțe noi, mă face să îmi pun gândurile în ordine, mă motivează să vreau mai mult și îmi scoate în cale tot felul de povești și locuri noi.
 • Închid laptopul și mă distrez sau mă relaxez. Când mă simt singură, fie că am un iubit sau nu, că e vreun prieten care poate să mă însoțească sau nu, fie prânz, fie seară, fac ceva ce îmi provoacă plăcere: sport, yoga, citit, teatru, film, târg, orice îmi schimbă starea și mă aduce în preajma oamenilor.

Cred că pentru a reuși ca freelancer trebuie să stai bine cu nervii și să fii bine cu tine. În general oamenii funcționează mai bine în colectiv. Dacă nu ești tipul de om care își setează singur deadline-uri și cere mereu mai mult de la el, cred că vei pica rapid în plasa delăsării. Fie că ai șansa de a lucra de prin lume, fie doar dintr-un oraș, momentele în care te vei simți al naibi de singur pe lume vor veni. Tot ce am pus mai sus ajută, să scrii ajută, un curs online, un forum, ieșit la un date, să te înscrii într-un ONG sau un club cu oameni din domeniul tău. Și mai am convingerea că e mai simplu pentru un cuplu de freelanceri, dar nu mereu avem această opțiune. Ține doar de noi să nu ne lăsăm învinși și să învățam să acceptăm că libertatea de a fi freelancer e mai presus de orice moment izolat de singurătate!

 

 • 141
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  141
  Shares
 • January 7, 2020
-->

Poate te interesează

Surse de clienți pentru freelanceri
January 11, 2022
În 2022 vrei să devii freelancer? Atunci ai nevoie de această carte!
January 06, 2022
MASTERING Facebook & Instagram Ads – Curs pentru ANTREPRENORI
January 13, 2021
Cât de greu este să delegi munca?
November 19, 2020
Cum am scăpat de frica de a pierde clienți
October 19, 2020
8 lucruri care te ajută să fii productiv când lucrezi de acasă
May 08, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *