Te iert de nu te vezi!


Ascult noul album a lui Deliric care sună al naibi de bine și mă gândesc la iertare. Pe 7 iulie este Ziua Internațională a Iertării. Am văzut asta azi pe Facebook și am zâmbit pentru că mi-am amintit de atât de mulți oameni, cărora fie le cer iertare, fie pe care îi iert. Greșelile sunt atât de omenești încât nu-i de mirare că facem atât de multe, ba pe unele le și repetăm la infinit. Iertarea însă și verbalizarea ei sunt două lucruri rare. Iertarea ia timp, este un proces greu de digerat, se petrece greu și cu efort, dar la final aduce liniștea. Nu-mi pot imagina cum pot trăi unii oameni fără să ierte. Cred că e un vârtej infinit la ei în suflet, iar pentru asta îi compătimesc. Să ierți înseamnă să îți calci pe orgolii, să treci mai departe peste situații dificile, să te eliberezi de tot ceea ce este negativ și, în definitiv, să îți faci ție un favor. Iertarea nu înseamnă doar să spui că ai iertat, ci să simți acest lucru prin fiecare por, astfel încât să ai puterea de a reveni la starea dinaintea nedreptății care ți s-a făcut. Și e al naibi de dureros uneori să o dai.

Eu îmi cer iertare! Celor cărora le-am greșit stupid și fără intenție. Celor pe care i-am călcat pe nervi cu figuri copilărești și pretenții nejustificate. Celor pe care i-am dezamăgit cu atitudinea mea, în momente când eu însămi nu eram mulțumită cu mine și încă mă căutăm. Celor apropiați dacă cuvintele mele i-au lezat, fie pentru că au fost prea sincere, fie prea dure, fie prost spuse. Părinților pentru că mult timp nu i-am înțeles și am luptat cu ei, în special în adolescentă. Părinților pentru că nu îmi fac mai mult timp pentru ei. Iubitului cu care m-am purat urât și nedrept pentru că eram prea mică să înțeleg cum stă treabă cu iubirea și credeam că totul mi se cuvine. Bărbaților dacă am trișat uneori și dacă nu i-am luat în serios. Femeilor cărora am îndrăznit să le spun verde în față ceea ce cred. Celor care au râvnit la bărbații din viață mea pentru că niciodată nu le-am lăsat vreo portiță și nu am învățat nici acum să las de la mine. Oamenilor care m-au cunoscut în perioade mai agitate din viața mea și pe care i-am târât în nebunia mea. Prietenilor cu care nu m-am purtat întotdeauna frumos, iar am crezut că mi se cuvin și că vor fi mereu lângă mine. Celor pe care i-am dezamăgit pe plan profesional, fie din neatenție, fie din nepăsare deoarece dorințele noastre erau extrem de diferite. Tuturor celor cărora le-am greșit chiar fără să știu.

Eu iert! Îi iert pe cei care au încercat să îmi tăie aripile și să mă facă să cred că nu voi reuși. Pe cei care îmi spun că sunt prea visătoare și că nu voi sfârși bine. Pe părinți pentru că nu m-au înțeles întotdeauna, iar uneori au încercat să stea în calea zborului meu. Pe prietenii care s-au dovedit buni doar pentru distracții, dar s-au dat laoparte când a fost vorba de pus umărul la ceva. Pe “superiorii” care n-au știut să vadă potențialul din mine și nu m-au ajutat să cresc. Pe profesorii cu idei fixe care și-ar fi dorit să devin o gospodină sau o funcționară publică. Pe cei care nu m-au angajat la un anumit moment pentru că nu știau ce fel de resursă pierd. Pe băieții și bărbații care nu au mai sunat niciodată, care m-au mințit sau rănit deoarece altfel nu aș fi avut șansa să cunosc domni. Pe iubiții care mi-au rupt inima și creierii în mii de bucăți pentru că din acele cioburi a renăscut o altă eu. Pe cei care mi-au zâmbit fals și m-au bârfit pentru că astfel am înțeles că trebuie să merg mai departe și că sunt importantă pentru ei. Pe cei mulți care m-au dezamăgit cu nesimțirea sau nepăsarea lor pentru că în urmă lor au rămas lecții valoroase de viață și am dedus ce fel de persoane nu îmi doresc în preajma mea.

Poate azi, mâine, sau oricând suntem pregătiți, ne eliberăm de ură, de răutate, de toată energia negativă și iertăm. A învață să ierți fără a păstra un gust amar este cel mai de preț dar pe care ți-l poți face ție. Încearcă! 🙂

Foto: m0thart.deviantart.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • July 7, 2016
-->

Poate te interesează

Cum realizezi că o persoană te seacă de energie și cum revii la starea de bine
January 20, 2021
10 lecții de la 2020 pentru 2021
December 23, 2020
Teama de a avea bani
August 30, 2020
Lucruri mici pentru o viață eco
July 22, 2020
Despre echilibru emoțional
June 24, 2020
Cum se schimbă relațiile de prietenie odată cu maturizarea
May 26, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *