Red flags în relație – ce sunt, la ce duc și 10 exemple


Am încercat găsesc un termen în limba română care fie potrivit pentru ceea ce înseamnă “red flags”, dar nu cred există. Aceste stegulețe roșii sunt ceea ce face sau zice o persoană pe care o cunoști, la începutul relației. Atât pe partea profesională, dar mai ales pe cea romantică, unde ne sunt activate toate triggerele și tot ceea ce avem nerezolvat la noi, ca și cum ne-am privi în oglindă, acestea devin și motiv de ceartă, complicații sau chiar despărțire ulterior.

Red flags sunt acțiuni sau vorbe ale unei persoane care îți semnalează, cel puțin la nivel intuitiv, dacă nu ești un om foarte conștient sau nu ai aprofundat psihologia umană sau pe tine în profunzime, nu aveți aceleași valori, ori persoana în cauză nu te respectă, nu are integritate sau interes pentru relație sau pentru tine.

Și aici trebuie lămurim câteva aspecte, înainte de a vedea câteva stegulețe des întâlnite:

 • cu toții avem red flags pentru cineva, de unele nici măcar nu suntem conștienți, oricât am vrea le ascundem la primele întâlniri (pentru cine are energie de consumat astfel inutil). există o mare diferență între stegulețe minore și cele irevocabile, peste care, oricât ai vrea, nu ai cum treci. Un exemplu evident mi se pare cel ce ține de abuz de droguri, dacă pentru cineva asta este inacceptabil, nu ai cum treci niciodată peste și nici nu vei crede în promisiunea va renunța.
 • le ignorăm des, mai ales sub vălul euforic de proiecții și speranță de început, când e multă dopamină, până ajung ne doară și devină toxice. În general, în primă fază, până cunoaștem real omul, mai ales dacă avem o mască a copilului, vrem vedem tot ce e mai bun la celalat, ne pare în cele din urma l-am găsit, așa nu am vrea credem cum e, deși, atunci când un om îți spune ceva, crede! …dar, mai ales, crede fapte, nu vorbe, și observă mai mult cum se comportă – cu tine, ceilalți, cu foști parteneri (dacă ajungeți la discuția asta).
 • ceea ce vedem ca și red flag la celalalt e doar o parte din noi cu care luptăm, nu suntem nicidecum noi cei perfecți, nu e vorba de judecată, e vorba doar de compatibilitate cu noi, iar intuiția ne strigă, dar o acoperim de voci, de iluzii, de ego nu va fi așa și “eu” pot schimba, de frica de a nu pierde, ba chiar din credința e posibil fim prea duri cu ceilalți și ne înșelăm, așa mai dăm timp

10 red flags pe care ar fi bine să le analizezi dacă le poți duce, înainte de a avansa prea mult în relație și a te implica emoțional:

 1. Vorbește urât de toți partenerii din trecut – au fost “nebuni”, nu își asumă deloc responsabilitatea pentru relația nu a mers și denigrează persoane cu care a împărțit perioade. În viața oricui a fost cineva toxic, la un moment dat, dar ce spui despre TOȚI e de fapt ce spui despre tine, doar încerci pari victima neprihănită. Garantez , de fapt, de fiecare dată, tu ai fost cauza problemei, nivelul tău emoțional e foarte scăzut și ești perfect imatur.
 2. Are mereu dreptate, le știe pe toate, nu ascultă decât ce vrea și consideră e o persoană perfectă, care știe întotdeauna adevărul și nici măcar păreri avizate nu îi vor scoate ochelarii de cal. Am aici o poveste amuzantă cu un fost care, efectiv, mai avea puțin și era Dumnezeu și știa mai bine decât un medic un posibil diagnostic, toți erau nebuni, mama, sora, oricine, curând și eu, care nu ziceam ca el. Desigur, aici discutăm de un posibil narcisism, dar atenție la “eu am mereu dreptate” și dețin adevărul suprem despre orice, închiși la a privi și din perspetiva altora ori de a asculta empatic.
 3. Nu comunică, mereu are scuze precum eu nu scriu, eu nu exprim, totul e incert și nu își declară deschis intențiile asupra unei relații, nu legat de tine, ci în general ce își dorește, este evaziv, ca un pește care alunecă ușor. Astfel de comportament va deveni o sursă de stres, mai ales dacă ai un stil de atașament anxios și ai nevoie de constanță pentru ca sistemul tău nervos rămână echilibrat. Plus , dacă tu îți dorești o relație stabilă, nu ai de ce pierzi timp în ape incerte.
 4. Te bombardează cu o mie de complimente, face promisiuni mari, cum ar fi de familie și copii, la nici o lună, îți spune alinturi și efectiv vine cu toată afecțiunea. Totul e fals, se numește love bombing, nu are bază reală, iar bula se va sparge la fel de repede, deoarece o relație solidă se construiește în timp, cu fapte, nu cu iubi și cadouri.
 5. Își face instant, deși vă știți de 5 zile și ați avut 2 date-uri, toate planurile cu tine, deja cumpără o vacanță undeva, te duce acasă la părinți, îți oferă tot timpul sau, de te întrebi ce făcea înainte de tine cu viața , dacă nu are alți prieteni sau treabă. Oricât de flatant ar fi, acest comportament codependent este toxic, nu e bazat pe intimitate construită treptat și este, de fapt, o foame de cuplu și de a fugi de singurătate, nu atât legat de persoana ta.
 6. Consideră că a avut o copilărie perfectă, că nu are nicio traumă, că terapia e pentru cei slabi, în principiu, că nu are nimic de rezolvat și chiar cumva te face să te închizi și nu îți dă voie să fii autentic și vulnerabil. De fapt, sub această armură se ascund multă durere, frica de a afla ce e în interior și un om care nici măcar nu a început căutarea de sine și cu care va fi complicat să construiești ceva profund din punct de vedere emoțional.
 7. Nu are nicio perspectivă, se plânge mereu ceilalțisau societatea sau sistemul sau părinții sau oricine altcineva e vinovat nu a reușit și totul îi miroase și e plin de idei preconcepute, de credințe limitative și mult negativism. Greu de crezut , până real nu va fi lovit brutal, se va trezi și va începe învețe fie reunoscator pentru ce e și priceapă tot ce “pățește” este ce atrage.
 8. Te “jigneștesau face te simți mic în moduri subtile, precum “înainte ieșeam doar cu X tipar, dar e ok și cu tine, desi…” sau vine cu tot felul de preconcepții precum “ah, ai tik tok, ești din acel gen…” și multe alte moduri care îți dau de înțeles nu pe tine te vor, ci o variantă pe care vor o modifice / manipuleze. Sfatul meu simplu: fii la fel cu oricine, orice mască pică mai devreme sau mai târziu și nimeni nu merită faci jocul de a părea mai nu știu cum, dacă nu te vede, acceptă și adoră așa cum ești.
 9. Dacă ai cunoscut pe cineva pe o aplicație de dating, iar profilul nu este deloc conform cu realitatea, lucru pe care oricum îl vei observa după 2-3 întâlniri, comunică elegant și apoi ia distanță. Am convingerea cineva care își fabrică un avatar, zicem om activ, party animal, dar în realitate nu știe nici aleagă o cafenea și nu a mai ieșit din bloc de jumătate de an, doar nu e ok cu cine este, nu s-a găsit și nu e gata de o relație, mai ales cu o persoană foarte asumată.
 10. Are ieșiri necontrolate cu chelnerii, explozii de gelozie sau remarci tăioase și agresive cu cei din jur, deși abia ați ieșit la una  două întâlniri, are crize de nervi sau chiar se laudă cum a bătut persoane sau cu scene făcute… ia-o din loc, pentru în scurt timp îți va încălca multe limite, va dori te controleze și te vei trezi în situații absolut jenante. Și aici pot da exemplul unui fost (mulți ani de atunci) care a făcut o dramă din faptul ies din casă cu un top fară sutien… deși nu avea nimic vizibil sau indecent. Oamenii furioși sunt foarte triști, de fapt, și e mult de muncă acolo, până aibă măcar speranța de a avea o relație echilibrată.

De fiecare dată când am închis ochii în fața unui steguleț roșu, acesta s-a agravat în timp și a devenit și unul din motivele încheierii relației. Am învățat, în timp, nu le mai ignor, dar mi dau timp pentru a fi sigură nu e doar în mintea mea, îmi ascult mai des corpul și am înțelepciunea de a nu grăbi iau “de perfect” pe cineva, doar prin ceea ce vreau, ci îi dau spațiu și timp fie, îmi arate piesă cu piesă ce e, ca într-un puzzle. Dar mi-a luat ani și multe relații, multă durere, multă vindecare, și posibil o mai fac, deși încerc fiu mai des observator în relație, pe cât posibil și, mai presus de orice, nu uit eu sunt personajul principal al vieții mele și , mult mai important decât ce simt pentru un om este cum face simt acel om, ce spune, dacă și faptele sunt în concordanță, dacă e un om conștient, empatic, ce valori și teluri are, aspirații, stil de viață, dacă e vorba doar de chimie sau și de compatibilitate. Dacă stegulețele tot apar, îndepărtez, desigur cu blândețe, cu o discuție matură, dar voi alege alt drum. Atunci când le-am ignorat, din teama de abandon, au ajuns îmi devină reproșuri făcute ulterior, pentru … semnele au fost mereu acolo, eu știam de fapt nu e ok, dar am dat șanse omului sau… doar am vrut fie mai bun decât realitatea, m-am mințit singură, din ego și pentru , eu, ca și tine, de fapt, vreau schimb dinamica cu figura paternă care m-a neglijat emoțional prin relații romantice, ceea ce, evident, nu e posibil. Dar, ceea stă în puterea noastră este  ne vindecăm noi și luăm red flag-urile ca punct de a ne opri și a nu ne arunca cu capul înainte orișicum.

La final, vreau mai fac o distincție între red flags, care, dacă le discutați și doriți le rezolvați, se poate, și… un NU mare. Stegulețele negre sunt ceea ce intră pe teritoriul valorilor morale, culturale, religioase ori de altă natură, total diferite. Sunt o mulțime, dar unele din acestea țin de: religie la care nu ești dispus treci; tip de relație total discrepant cu ceea ce vrei tu precum o relație poligamă.

Oare de câte red flags ai fost conștient la întâlnirea cu persoana din viața ta, dar oare care sunt ale tale? De stat puțin și gândit, dacă ne dorim o relație matură și cu satisfacții pe plan emoțional. Și sper îți asculți intuiția și nu închizi ochii la red flags doar de dragul de a fi cu cineva!

 • 42
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  42
  Shares
 • August 6, 2023
-->

Poate te interesează

Marea schimbare a venit când am învățat recunoștința
November 24, 2023
Momentul când zici “Până aici!” și începi vindecarea
July 05, 2023
Învață să te ierți pentru a reuși să te iubești
March 23, 2023
Dacă aș avea o super putere… aceea ar fi să ajut oamenii să devină conștienți.
March 19, 2023
An nou, obiceiuri bune pentru minte și trup, în ritmul propriu
January 04, 2023
Resurse gratuite pentru femei care vor mai mult emoțional
September 20, 2022

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *