Cea mai mare provocare în antreprenoriat – oamenii


Cel de-al patrulea an de antreprenoriat a venit cu multe provocări. Ca de fiecare dată, la finele lui decembrie – început de ianuarie, fac o evaluare a tot ceea ce a fost bun, a provocărilor avute și încerc setez niste direcții pentru a nu repeta anumite greșeli sau fac schimbări de proceduri sau tactici. Am stat și am analizat fiecare decizie luată în business, fiecare interacțiune cu cei din echipa mea sau cu clienții. Am trecut prin ce a fost cel mai bine, prin proiectele unde s-a lucrat ușor, dar și prin cele care au întâmpinat situații mai dificile. Și am înțeles, încă o dată, oamenii sunt motorul oricărei afaceri de succes. Nu poți crește fară ei. Și nu simți real acest lucru atât timp cât ești angajat, ori cât alegi fii doar tu și un laptop, one-man-show freelancer, pe bucata în care ai expertiză. Dar, antreprenoriatul este invariabil legat de munca în echipă, de comunicare și corelare cu ceilalți, de ajustare reciprocă, de ales sau renunțat la anumite persoane. Oamenii sunt principala provocare pentru un antreprenor, cea mai imprevizibilă variabilă din ecosistem.

Ce am înțeles despre oameni și echipă, din ipostaza de antreprenor:

  • Nu toți oamenii au aceleași valori ca tine, nici același mind set. Poți alege îți creezi frustrări și încerci tragi pe cineva după tine, ori poți renunți și o iei de la capăt cu cineva nou. În opinia mea, indiferent câte șanse dai cuiva care nu are o viziune similară, va fi doar timp pierdut și un cumul de nervi reciproc. Testat cu multă răbdare și înțelegere, pe pierderea mea.
  • Nu poți controla totul, trebuie ai încredere în ceilalți. În fata clientului final tu răspunzi. Indiferent cine a făcut o greșeală din echipă, TU ți-o asumi, deși este dureros uneori. Este oricum imposibil supervizezi munca fiecăruia și nici nu este rentabil. Cu cât reușești aduni în jur persoane capabile, asumate în muncă, cu atât te poți degreva de taskuri mici și te poți focusa pe proiecte mai mari sau pe idei noi.
  • Nu toți oamenii au cuvânt sau se implică, pentru nu toți pun preț pe carieră, unii sunt pur și simplu leneși, alții fac un job doar pentru bani. Din păcate, anumite persoane nu vor ști aprecieze knowledge căpătat alături de tine, le-ai dat bani sau o șansă când nu aveau proiecte. Credința mea este tot ceea ce oferi se întoarce, într-o formă sau alta, iar cei care îți pun piedici și îți îngreunează businessul, se vor cerne ușor și nu vor rămâne relevanți.
  • Nu poți le faci pe toate. Și nici nu ai cum ai așteptarea ca ceilalți vor avea anduranța ta. Nu ai cum crezi nu vor exista și erori. Este ideal ai proceduri bine gândite, care prevină anumite situații, contracte cu termene clare. Totuși, ritmul unui antreprenor de succes este, în majoritatea cazurilor, extrem de alert. Și cu siguranță cei care lucrează pentru el, fie angajați, fie colaboratori, nu pot ține mereu pasul sau nu sunt la fel de pasionați. E firesc. Norocul este întâlnești coechipieri cu același drive. Și ei există, doar trebuie nu cedezi psihic până când reușești ai dream team.
  • Nu există prietenie în business, adică poți lucra cu prieteni, dar feedbackul se la fel, fară mănuși, fară supărări, fară ca cineva o ia personal.
  • Nu ai cum nu te implici emoțional, mai ales când lucrezi cu cineva de termen lung, dar trebuie ai tăria te detașezi și pui stop când lucrurile nu merg bine, când nu mai este aceeași implicare ca la început, ori când nu aveți același obiectiv.
  • Nu ai mereu dreptate, uneori te înseală instinctul, fie legat de clienți, fie asupra unor decizii. Și atunci e bine știi dai cuvântul celor din echipă, le oferi credit, chiar îți ceri iertare și mulțumești.

În 2022 am schimbat o parte dintre membrii echipei mele, am făcut mai multe interviuri, am primit multe CV-uri. Nu am încă o rețetă pentru a avea oamenii ideali în jur. Sunt doar recunoscătoare pentru cei care, alături de mine, vor învețe și facă bani, care ajută dezvolt Liberty Digital și care gândesc antreprenorial, nu doar ca executanți. O formulă magică nu există. Consider este vorba despre a ne mula constant unii după alții, despre a învăța din fiecare proiect, de a discuta periodic, de a fi onești și a exista transparență. Oamenii pe care un antreprenor îi are în jur sunt și cei care îl vor duce mai sus sau îi vor încetini drumul. Nu poți evolua fară alții, așa îți doresc alegeri inspirate în ceea ce privește selectarea celor cu care lucrezi! Despre empatie și proiecte de succes împreună pe plan profesional fie 2023!

  • 30
    Shares
  • January 11, 2023
-->

Poate te interesează

Lecții din cei 6 ani pe cont propriu, de la freelancer la antreprenor
September 05, 2024
De ce ții cont înainte de a face un website + componentele sale
November 29, 2023
5 ani de antreprenoriat – 5 lecții esențiale
October 17, 2023
S-a lansat “START în freelancing în digital” – program 1 lună
September 19, 2023
De ce să participi la Training Intensiv Facebook & Instagram Ads
August 09, 2023
Câteva recomandări pentru antreprenori înainte de a-și pune brandul în online
July 03, 2023

1 Comments

DYI
Reply April 24, 2023

Felicitari pentru cel de-al patrulea an de antreprenoriat! Este admirabil felul in care ai analizat fiecare decizie luata si fiecare interactiune. Iti doresc succes in continuare si sa gasesti mereu cele mai bune solutii, in ciuda provocarilor cu care te confrunti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *