De ce mănânc produse bio și care sunt preferatele mele


Pe la 15 ani am realizat pentru prima dată că am ceva kilgrame în plus și am ținut o cură drastică. Practic, ajunsesem la stadiul în care nu mai mâncam nimic. Într-o zi am leșinat pe stradă și am ajuns la spital. M-am trezit cu perfuzii cu vitamine și am rămas internată timp de 3 zile. Îmi amintesc de prieteni și familie care îmi aduceau dulciuri, de asistenta medicală care mă obliga să iau vitamine. Eram terifiată de ideea de a mă îngrășa și nu știam pe atunci cât de rău îmi fac singură. Au trecut anii și am învățat mai bine despre diete. În prezent sunt de părere că nicio cură de slăbire nu este bună. În schimb, de mai bine de 14 ani cred într-un stil de viață sănătos pe care l-am și adoptat. Nu mă înfometez, dar cred că mâncarea este o necesitate și trebuie tratată ca atare. Pot mânca orice, inclusiv prăjituri și pâine. Greutatea mea se menține de ani buni constantă deoarece am înțeles ce înseamnă echilibrul.

De la fetița căreia îi era frică de mâncare și care ajunsese să vadă calorii oriunde, m-am transformat în femeia care știe că un stil de viață activ, alături de o alimentație echilibrată, sunt cele două ingrediente pentru a nu avea scăderi sau acumulări bruște de greutate și pentru a rămâne în formă. Am citit mai mult, am înțele mai multe despre mine și așa am aflat ce nu îmi face bine. Mai am momente când cedez în fața unui sandwich sau a unei felii de tort, dar nu am mustrări de conștiință deoarece știu că sunt episoade periodice. De peste 2 ani am renunțat la carne, dar nu încerc să conving pe nimeni că este un lucru bun. Motivația mea este simplă: am un tonus mai bun și am convingerea că tenul și organismul meu se vor menține mai bine la 40-50 de ani dacă nu îl suprasolicit cu carne care este greu de digerat sau cu grăsimi care fac celulită. Mama a crezut că m-am pocăit, alții zic că e o modă, eu spun că e o alegere personală și că mă simt excelent. De mai bine de jumătate de an am taiat de pe lista și laptele de vacă. Asta a venit după ce am citit câteva studii și cartea lui Alan Carr (Greutatea ideală. Metoda ușoară) în urmă cărora am înțeles de ce laptele este nociv pentru oamenii maturi. Încă o dată – nu vreau să conving pe nimeni de nimic, ci doar prezint alegerile mele!

În ultimii ani vorbim tot mai mult despre vegani, raw vegani și produse bio/organice. Desigur că știu că este o modă și mult marketing la mijloc, iar brandurile s-au adaptat rapid. Dar, mai presus de orice, gândirea oamenilor s-a schimbat și cred că nu este nimic greșit în a încuraja alimentația “curată”, cât mai puțin procesată și cu cât mai puține substanțe chimice. Curentul bio s-a născut din dorința de a ne reîntoarce la natură, chiar dacă locuim în orașe aglomerate și este tot mai complicat să mâncăm sănătos. În principiu, produsele bio sunt certificate de organisme acreditate și se presupune că nu au intervenții genetice. Aproximativ în toate țările vorbim de același set de criterii: nu se folosesc substanțe chimice artificiale precum fertilizatori sau aditivi alimentari și este interzisă utilizarea iradierilor, precum și a organismelor modificate genetic.

Există din ce în ce mai multe produse alimentare bio pe piață, iar multe companii au creat game speciale pentru a acoperi acest segment. Convingerea mea este că acest “trend” va crește, ceea ce mă bucură fie și din perspectiva faptului că va scădea prețul și că va crește varietatea. În România nu sunt destule produse bio în comerț, iar prețul acestora nu este întotdeauna accesibil dacă ai un venit mic. Pentru a le identifica la raft mai ușor, puteți verifică dacă au pe ambalaj sigla unui organism care a efectuat certificarea. De obicei, în super și hypermarketuri, există raioane speciale dedicate unor astfel de produse.

Alimentația mea zilnică cuprinde fructe și legume. În retail, standurile pentru produse bio sunt destule de restrânse încă. Dar, am cel puțin 5 produse pe care le consum regulat și pe care le pot recomanda la orice oră:

  1. Lapte de soia, în special cel de la SOYA. Recunosc că inițial nu m-am înțeles cu laptele de soia și mi se părea fad. Acum îl consider delicios și îl consum cu cereale. Uneori aleg și lapte de migdale sau cocos, deși are multe calorii și este destul de aromat.
  2. Cereale integrale bio, iar preferatele mele sunt cele de la Solaris sau de la Sano Vita (fulgii de ovăz cu precădere). Pun alături și fructe uscate și semințe, iar printre cele testate sunt Solaris, Pirifan-Inima naturii sau Naturalia.
  3. Iaurt cu ciocolată sau cu vanilie de la Alpro. Este cremos și nu foarte dulce, adică perfect pentru o gustare dintre meșe. Pentru shakeuri sau când vreau să fac o pastă de avocado, folosesc iaurtul bio de la Napolact.
  4. Gofrele cu miere de la BIO All Green sunt de departe preferatele mele. Am zile întregi în care le consum la micul dejun și sunt și alegerea mea când plec în călătorie.
  5. Atunci când vreua să mă îndulcesc am 2 opțiuni: ciocolată cu cappucciono sau neagră de la Slay sau ciocolată cu quinoa și cocos de la Stevia. Absolut iami!

734_9_Pelikan-Fruehstueck-Bio4402-3000px-72dpi

Uneori înlocuiesc o masă cu un baton bio, dar nu se întâmplă atât de des. Nu gătesc, așa că nu știu exact cum stă treaba cu pastele, uleiurile sau mirodeniile bio. Sucuri nu consum, excpetie făcând cola fără zahăr. Încerc să stau departe de chipsuri, oricât de bio ar fi ele. Am să mă rezum la cele de mai sus. Sunt curioasă ce produse bio și de unde îmi recomandați pentru că vreau să descopăr și să testez cât mai multe! 🙂

 

 

  • 38
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    38
    Shares
  • July 22, 2017
-->

Poate te interesează

Cum am depășit fobia de apă în bazin / mare / ocean
January 13, 2024
Ținute de tenis… pe lux – câteva branduri tenis și golf
October 10, 2023
Produse vegetariene și vegane pe care le cumpăr constant
September 26, 2022
VISION BOARD – instrument pentru a atrage ce îți dorești. Cum funcționează!
July 17, 2021
Mișcare acasă, fără diete, suplimente alimentare bune și echilibru
January 24, 2021
Înlocuiește obiectivele de început de an cu manifestarea intențiilor
January 08, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *