Când renunțăm la prieteni vechi?


Despărțirea de un prieten poate fi mai dureroasă decât despărțirea de o iubire. Nici nu contează a cui este alegerea. Suferința vine din pierderea unui om cu care ai împărtășit la un moment date dorințe, speranțe și alături de care ai trăit tot felul de întâmplări. Ceva din tine se rupe și știi bine că nimic nu va mai fi la fel. Poate nu mai era de mult, dar ai refuzat să vezi, de teamă de a nu mai găsi alt prieten, în speranța că încă aveți un drum comun, din comoditate sau pur și simplu pentru că nu ești genul care dă cu piciorul oamenilor. Dar nu a fost ușor și ai încercat cum ai știut tu mai bine. Poate că și cealaltă persoană a depus același efort, cu toată bunăvoința, dar, pur și simplu, nu pare să mai aveți nimic în comun.

Sunt prieteni care îți fac rău deliberat din prostie sau din egoism. De cele mai multe ori la mijloc este fie un scop material, fie propriile ambiție legate de carieră sau faimă, fie o alegere în dragoste. Fiecare om are o scuză și fiecare greșește. În acest caz prietenia se termină brusc. Dar sunt acei oameni care, deși nu fac nimic rău, nu mai corespund cu ceea ce ești tu. V-ați schimbat amândoi și sunteți în filme diferite. În trecut aveați preocupări comune, bârfeați aceeași oameni, plecați în vacanțe, pierdeați nopțile la povești. Au trecut anii și voi nu vă mai recunoașteți. Au apărut alții, v-ați îndrăgostit, ați văzut ce vă place, unii cu mai multă ambiție, alții perfect fericiți cu un stil de viață comod.

Deodată, sunteți față în față la o cafea și pare că vă căutați subiecte de conversație. Mesajele pe rețele sociale sunt tot mai seci, nu vă mai sunați. Nu știi când naiba s-a rupt, dar pur și simplu o simți. Nu îți mai vine să inviți nicăieri, nu înțelegi de ce vă pierdeți timpul reciproc, nu ai niciun imbold să zâmbești fals și să te simți stânjenit la fiecare întrevedere. Știi că e vremea să renunți, dar mai tragi un pic. O lași în aer pentru că știi că se va pierde pe drum. Apoi vă evitați reciproc, nu mai știți nimic profund unul despre celălalt, nu mai aveți loc în agendă. Gata, letargia s-a terminat și odată cu ea și prietenia!

Mi-a luat ani de zile și multe lacrimi să învăț să accept că prieteniile se pot stinge la fel de bine cum au înflorit. Sunt o visătoare care crede în “pentrutotdeauna” și vrea  toți cei din jur să ofere ceea ce primesc. Încerc să nu judec, să nu critic și să accept partea cea mai bună a celor pe care i-am ales ca prieteni. Nu mă (mai) aștept să mă susțină necondiționat sau să înțeleagă că sunt altfel. Am ajuns la maturitatea când știu cine sunt, cine mă iubește, cine înțelege ce și de ce o fac, cine empatizeaza cu inim și mintea mea. Pot să spun nu și adio, în cele din urmă. Pot alege să pun stop când simț că nu mai vibram la fel. Da, cred că a renunță la prieteni vechi care nu îți mai fac bine și care nu demostreazâ că te vor în preajma lor cu prioritate, nu că o opțiune extra, este un lucru benefic. Orice final aduce un nou început – prietenii noi care te îmbogățesc!

Nu există vârstă pentru a începe o prietenie durabilă. Prietenia nu ține de numărul de ani de când vă știți, nici măcar de multitudinea de clipe trăite împreună. Prietenia este o stare de iubire-încredere-liniște pe care celălalt ți-o dă pentru că știi că te ascultă, te dojenește, sare dacă cineva te atacă, te ține de mână când te prăbușești, îți aduce o rochie să te schimbi în mașină când mergeți la o petrecere, doarme la tine și se prezintă cu o sticlă de vin când ai o stare proastă, te ia de la aeroport în miez de noapte, are mereu timp pentru o cină, mai presus de orice, te ascultă și te face să zâmbești. Prietenia nu are obligații, vine natural, aduce vibrații pozitive și nu poate fi forțată. Iar când toate astea nu se simt, este momentul să renunți la prieteni vechi!

Foto: theodysseyonline.com

 • 199
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  199
  Shares
 • May 7, 2017
-->

Poate te interesează

Nu mă mut din România… deocamdată!
March 28, 2022
Recunoștință zilnică, pentru o viață mai împlinită
February 03, 2022
Dacă nu ai mai trăi pentru weekend…
September 21, 2021
5 tipuri de “prieteni” de care trebuie să scapi
July 31, 2021
Suntem suma preconcepțiilor noastre și uneori asta dăunează
May 17, 2021
De ce ești mai productiv când ai posibilitatea să nu lucrezi mereu de la birou
May 13, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *