Când lucrezi pe cont propriu trebuie să înveți să gestionezi perioadele mai libere


Paradoxal sau nu, pe mine obosește mai mult am mult timp liber decât fiu foarte încărcată și am toată ziua programată la ora. Și nu cred doar mie mi se întâmplă acest lucru. Oricât ar părea de simpatic stai degeaba, nu este deloc așa pe termen mai lung. Susțin echilibrul între viața profesională și cea personală și cred avem nevoie de perioade mai lente, în care ne încărcăm bateriile. Totuși, perioadele mai libere ale unui liber-profesionist nu sunt mereu dezirabile și nici ușor de gestionat din punct de vedere mental. Pentru , spre deosebire de un angajat, cei pe cont propriu nu au stabilitate. Asta e primul criteriu de care trebuie ții cont atunci când alegi acest drum. Poate fi minunat, poți câștiga mai mulți bani și mai ușor pe alocuri comparativ cu vremurile când erai salariat, dar, la fel de bine, poți avea și timpi morți, proiecte picate de la o zi la alta. Am mai zis: lipsa de stabilitate și adaptabilitatea continuă sunt cele doua constante din viața unui freelancer sau a unui antreprenor. E prețul pentru toate celelalte libertăți și beneficii pe care le avem. Dar nu e mereu ușor de dus și implică existe determinare, stai bine cu psihicul și ai, eventual, o plasă se salvare.

Ce am învățat după 4 ani de când sunt responsabilă de modul în care îmi administrez timpul este, în primul rând, nu panichez atunci când nu am la fel de multă treabă.

Cred cu tărie totul vine firesc, exact când și în forma care trebuie, iar dovada este experiența avută. Acum știu rostul unor etape mai lente este pentru a lăsa totul se așeze, pentru a vedea ce sau dacă ai făcut greșeli cu clienții sau colaboratorii, dar, mai ales, pentru a planifica următoarele etape. Nu sunt aici pentru a te învăța nicio regulă de succes, dar îți pot da câteva idei din ceea ce aplic eu. Toate ajută îmi țin mintea ocupată, fug de prostul obicei de a uita la Netflix și a dormi prea mult, îmi cresc încrederea în mine și pregătesc pentru perioadele super aglomerate care vor urma. Pentru , așa e în freelancing – antreprenoriat, sunt unele zile când nu știi cum te împarți, uiți mănânci. Sunt parte din ciclicitatea acestui carusel. Așa , respiră, lasă anxietatea deoparte și ceva pentru tine. Cum aleg eu îmi consum timpul acesta e cam așa:

 • Fac mai multă mișcare, cu precădere plimbări mai lungi. Personal, în astfel de clipe îmi reorganizez gândurile și îmi vin tot felul de idei.
 • Citesc mai mult, mai ales cărțile începute și abandonate petru zilele libere. Acum este momentul oportun pentru citit, cât mai divers, sau orice îți face bine și te poartă într-o altă lume.
 • Planific viitoare mișcări de business, fie e vorba de a gândi un alt curs, de a demara un training, de a merge proactiv către clienți potențiali ori de a organiza taskurile în echipa mea de freelanceri.
 • Îmi ofer timp de răsfăț, iar asta implică îmi aplic o mască, fac un masaj, meditez mai des, scot la o cafea sau o prăjitură în oraș, chiar și în mijlocul zilei.
 • Merg la mai multe evenimente, mai ales din sfera de antreprenoriat și digital, la care altfel nu fi avut timp. Acolo este prilej de inspirație de la vorbitori, dar și de networking. Iar acesta este un ingredient esențial pentru a reuși pe cont propriu.
 • Fac proiecții, atât despre călătorii, viitore ieșiri și activități, chiar dacă par imposibile în acest moment, mai ales din punct de vedere financiar. Cred vizualizarea a ceea ce îți dorești, căutarea de detalii despre un loc, gândit cum ar fi, ajută pentru a-ți aduce visul mai aproape și a-l face cândva realitate.
 • uit la documentare ori la clipuri pe net cu diferiți oameni de succes. Pe mine ajută pentru toți vorbesc despre perioadele de cădere, despre reinventare, despre cum este imposibil crești dacă nu ai parte și de clipe grele.
 • Scriu, atât pentru acest blog, dar și pentru mine. Se numește journaling mai nou. Totuși, eu nu sugerez iei în serios această activitate, ci o faci și cum nimeni nu va citi vreodată. O fii surprins de revelațiile pe care le vei avea când vei așterne gânduri și întâmplări în scris.

 

Mindset-ul unui liber-profesionist este diferit de celui care aparține unei companii. E adevărat freelancingul și antreprenoriatul vin cu multe libertăți, dar și cu o serie infinită de decizii și de lupte. Mai mari sau mai mici. Învață înveșteți în tine, chiar și atunci când pare nu e mult soare pe strada ta. Când simți presiunea și omulețul din minte care te face te simți prost pentru ai prea mult timp liber, aminteșteți de câte ori ai renunțat la ora la sală ori la o ieșire cu prietenii pentru a lucra pe diferite proiecte. Și nu lua dcizii, nu te grăbi aplici la joburi, nu spama grupurile de Facebook cu anunțuri disperate prin care îți arăți disponibilitatea. Ai încredere în bagajul tău de cunoștinte, în experiența acumulată, ți treaba pe mai departe și te asigur vei primi curând un email cu o propunere de colaborare (ori mai multe) care te va aduce din nou pe linia omului super ocupat. Profită de perioadele mai lente, inspiră, expiră și ține-te activ.

Sunt curioasă dacă tu treci sau ai trecut prin astfel de clipe și, mai ales, ce faci pentru a fi mai ușor de dus! Mai jos, în comentarii.

 • 35
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  35
  Shares
 • November 22, 2022
-->

Poate te interesează

De ce ții cont înainte de a face un website + componentele sale
November 29, 2023
5 ani de antreprenoriat – 5 lecții esențiale
October 17, 2023
S-a lansat “START în freelancing în digital” – program 1 lună
September 19, 2023
De ce să participi la Training Intensiv Facebook & Instagram Ads
August 09, 2023
Câteva recomandări pentru antreprenori înainte de a-și pune brandul în online
July 03, 2023
Tu cum stai cu STRATEGIA DE DIGITAL pentru brandul tău?
January 21, 2023

3 Comments

Anca Novaceanu-Tirziu
Reply November 23, 2022

Fix acum trec prin asta și sincer, cred că înnebuneam timpuriu dacă nu aveam în preajmă oameni în primul rând ca mine și în al doilea rând mai mari decât mine, care să fie deja trecuți și para-trecuți (not a word, Ik) prin același perioade de struggle. Ce fac - I turn to people who know more than I do.

Am spus-o și o mai spun, “ce bine că ești”!

  Luminita Balaban
  Reply November 23, 2022

  chill si respira. te asigur ca tot ce oferi primesti, dar nu mereu din aceeasi sursa. :)

Fuzzy
Reply April 24, 2023

Chiar daca poate pare uneori ciudat, toate aceste lucruri imi produc mai multe si, in acelasi timp, ma hranesc si pe plan incouc aduc un plus de energie, lucru care se translateaza in castiguri mai mari pe parcursul anului. Foarte frumos articolul tau! Acest paradox al zilelor incarcate si al celor libere e revelator si extrem de interesant, mai ales cand e pus sub lupa antreprenorului. Eu ma regasesc in mare parte din experienta ta si mi-a confirnat cate riscuri implica redirectionarea carierei in acest sens. Respect pentru curaj si determinare si felicitari pentru articol! :D

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *