Omul lecție și Omul bucurie


Niciodată nu am crezut că oamenii apar întâmplător în viața noastră. Două luni pe o insulă mai târziu în care nu am reușit să scriu nimic pentru că am trăit o altă viață și am realizat că, la fel ca în oricare altă viață, povestea este despre mine și oameni, despre întâlniri care au dezvăluit părți din mine, care au scos la iveală situații din trecut, frici pe care le credeam rezolvate, dorințe pe care aș fi zis că le am. Universul are un mod ciudat de a ne arăta ce vrem cu adevărat, când greșim, când conștientizam situații sau alegem să repetăm aceleași lecții. Și, de fiecare dată, o face prin întâlnirea cu alți oameni. Unii vin ca o furtună cu mult praf în ochi, cu lacrimi, cu agitație, cu haos, cu neliniște, cu senzația de frică. Alții sunt că o briză caldă de vară care ai vrea să rămână pentru totdeauna, deși știi bine că va veni curând toamna și totul va luă sfârșit, dar care va rămâne amintirea frumoasă din zilele ploioase care vor urma cândva.

Omul lecție

Este persoana cu care, de cele mai multe ori, ai o relație toxică. Genul care se consideră mai bun, care va dori să te controleze, care simte să te pună la punct și să te facă mereu să te simți mai slab ori mai neînsemnat decât ești. Cumul de jocuri, ego infinit, orgolii, situații care nu au sens, posesivitate, control, impresia că ești o jucărie și că nu poți să fii tu în prezența acestuia. În cele mai multe astfel de situații începutul vine cu artificii pe tavan, cu impresia că s-a mișcat un pic pământul, că plutești, că e ireal și că nu poate fi atât de bun precum pare. Și nici nu e, deoarece la scurt timp mirajul se termină, iar tot ceea ce părea simpatic sau palpitant devine o sursă de stres, de nervi, de emoții nefirești, de supoziții, de scenarii, de ascunzișuri și, la final, de greață. O persoană toxică scoate mereu ce e mai rău din tine și te face să te simți umilit, în plus sau chiar nesimnificativ. Dacă alegi să joci cartea egoului și să demonstrezi că nu are dreptate, pierzi. Dacă te detașezi puțin, deși pare al naibi de greu, și revezi tipare mai vechi, revii la copilul interior și îl întrebi ce îl face să accepte această situație, atunci vei afla și metoda matură de a scăpa și câștigi. Nu, relațiile toxice nu sunt niciodată ușoare și pot lăsa semne marcante pe suflet, uneori pe viață. Ba chiar te pot dezechilibra pentru totdeauna. Totuși, dacă îți găsești puterea de a nu mai prelungi agonia și ai armele necesare de a scăpa, fie prin alții, prin tehnici precum meditație, prin terapie, prin orice ajută, atunci o să înceapă o nouă viață care, oricum ar fi, doar mai bună trebuie să fie. Omul lecție se învață, iar asta înseamnă că rolul său în viață ta este pentru a înțelege ce nu vrei de fapt, ce nu it face bine, ce este sub demnitatea și valorile tale. Și e minunat că a existat, este cel de care trebuie să fugi mulțumindu-i că te-a ajutat să vezi ce nu este ok.

Omul bucurie

Este persoana care intră în viața ta cu calm, fără atât de multă adrenalină, fără explozie toxică, dar care vine pentru a rămâne și pentru a te face să te bucuri în fiecare moment. Oferă timp, oferă încredere, ascultă și e dispus să îți spună din ceea ce îl doare, are răbdare, nu judecă, nu are de ce să te descurajeze sau pună la pământ, deoarece el deja și-a învățat lecțiile. E ca o gură de firesc venit să îți șteargă lacrimile, să îți dea libertate și să îți reamintească că trecutul nu mai există, iar viitorul trebuie construit, nu plănuit. Relația cu omul bucurie nu este neapărat banală, dar poate fi. Totuși, cu acest tip de om poți trăi și explozie de nebunie, agitație împărtășită, scântei, care însă nu se termină cu răni, ci într-o îmbrățișare caldă pe care o vei simți mult timp apoi și care îți alina toate rănile trecute. Omul bucurie te face să realizezi ce le face bine, de fapt, inimii și creierului tău, este acea amintire asupra carua revii și zâmbești când ai o zi grea și este cel pe care, oricât va fi posibil, vei dori să îl păstrezi și să mai simți un strop de bucurie. Și căruia îi vei mulțumi pentru că te-a salvat, te-a întregit, te-a completat sau, pur și simplu, pentru că a fost în viața ta!

Fiecare dintre noi, la rândul nostru, suntem lecția ori bucuria cuiva. Tu ești și lecție și bucurie, ești acei oameni, în diferite etape ale vieții, uneori simultan. Ambele părți din ei sunt în tine, doar că energia ta predominant îți va spune, în mod inconștient, care îți trebuie. Însă, bucăți din ambele tipologii de oameni sunt în tine, doar că poți alege să înveți lecții, să ierți și să te ierți și să mergi mai departe pentru a primi bucurie; ori poți repeta la infinit o greșeală și a alege durere, până când vei învăța să te iubești pentru a considera că meriți să primești fericire. În viață totul este despre alegeri, mici ori mari, conștiente sau nu, dar totul, fiecare vorbă, cuvânt, om căruia i-ai permis să te rănească sau să te iubească, fiecare interacțiune umană este doar o alegere care te va duce la omul interir și pe drumul pe care vei dori să fii. Cred că trebuie să ne bucurăm de ambii oameni, pentru că lumina vine doar după întuneric, dar mai cred că putem alege mai departe să trăim în bucurie și să luăm din fiecare lecție partea frumoasă de care să ne amintim peste timp!

 • 270
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  270
  Shares
 • April 19, 2021
-->

Poate te interesează

Nu mă mut din România… deocamdată!
March 28, 2022
Recunoștință zilnică, pentru o viață mai împlinită
February 03, 2022
Dacă nu ai mai trăi pentru weekend…
September 21, 2021
5 tipuri de “prieteni” de care trebuie să scapi
July 31, 2021
Suntem suma preconcepțiilor noastre și uneori asta dăunează
May 17, 2021
De ce ești mai productiv când ai posibilitatea să nu lucrezi mereu de la birou
May 13, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *