O zi în Roma


Unul dintre lucrurile pe care mi le doresc în viața asta este să mă duc într-o zi oarecare la aeroport, să îmi aleg un zbor, fără niciun fel de bagaj la mine și să plec. Desigur că este mai complicat, mai ales în țări unde ai nevoie de viză, dar și din cauza bugetului. Totuși, până voi ajunge acolo, de ziua mea, am făcut tot ceva care implică un avion, doar geanta de mână, un buletin și o nouă țară. Am ales să merg o singură zi la Roma. Să fiu sinceră, nu am o relație specială cu acest oraș, adică nu este unul dintre cele care mă fac să vibrez precum Barcelona sau Berlin, dar îmi place. Am mai fost de câteva ori, ultima dată în 2007, adică foarte de mult. Dar,alegerea a depins de câțiva factori: să existe zbor low cost, să fie timp suficient între ora aterizării și ora la care trebuie să revin în aeroport, astfel încât să am timp să vizitez câte ceva și să nu fie nevoie să îmi iau cazare.

De ce doar o zi și cum am ales destinația?

Astfel a început căutarea, cu vreo două săptămâni înainte. Am luat la rând cam toate companiile cu zboruri low cost și am ajuns la Wizzair. Plecare la 7:30 dimineața, întoarcere la 21:30. În plus, de la aeroportul Ciampino până în oraș poți ajunge cu un tren sau cu un autobuz care costă undeva la 2,75, respectiv 1,50 euro, în maxim 45 de minute. Excelent până aici. Desigur că este obositor, dar, chiar aș dori să repet deoarece m-a încărcat pozitiv, m-a scos din orice stare mai puțin bună și am revenit cu mai mult chef de a călători, dar și cu dorința de a face mai multe proiecte. Cu bilete, mâncat, băut și ceva cosmetice din aeroport, nu am cheltuit mai mult de 200 de euro. Pentru mine personal a fost o investiție bună deoarece nu am mai avut o astfel de experiență. Plus că am avut parte de 26 de grade și soare, așadar recomand o zi la Roma, mai ales celor care nu au ajuns până acum.

Ce consider că nu trebuie să ratați și aveți timp în 10 ore în capitala Italiei: Piața Navona, Piața Spaniei, Fontana di Trevi, Pantheonul, Foumul Român, Piață Veneția și Colosseumul. Distanță pe jos între ele este de cam 15-30 de minute, așa că puteți verifica harta, alege un punct de plecare, astfel încât să faceți un tur. În Piața Spaniei este musai să opriți pentru o pauză pe scări. În jur sunt tot felul de taverne și restaurante cu specific, așa că nu aveți cum să ratați paste, pizza, un espresso și ceva dulce, poate un Canolli cu fistic.  Apoi, la Fontana di Trevi să aveți ceva monede la voi și să vă puneți o dorință. Chiar se îndeplinește sau așa am pățit eu în 2007 și sper și acum. În jurul acestui obiectiv sunt multe magazine cu înghețată, iar dacă ajungi în Italia nu ai cum să nu mănânci așa ceva, indiferent de ce aromă preferi.

În doar câteva minute ajungi la Forumul Roman pe care îl vezi de sus, în mare parte, dacă nu vrei să stai la coadă să vizitezi. Imediat vei vedea și Piața Veneția cu impunătorul Palat Victor Emmanuel, una din cele mai frumoase clădiri, din punctul meu de vedere. Colosseumul nu l-am vizitat pe interior, dar e impunător și nu poți rata o poză cu el. Fă-ți timp și pentru Pantheon deoarece e ceva inedit, cu precădere acoperișul descoperit pe unde pătrunde lumina. La final de zi, bucură-te de atmosferă din Piața Navona, cu fântânile sale, cu tot felul de animatori și muzicanți, de un prosecco, de mâncare delicioasă la una din terasele cu vedere în piață. Vei ajunge și vei pleca spre aeroport de la Roma Termini, adică gara, în caz că nu știi cum să te orientezi pe GPS.

Roma este, probabil, cel mai încărcat de istorie oraș din Europa. Fiecare clădire e o poveste în sine. E drept că e plin de schele, la mai toate obiectivele turistice, dar are un farmec aparte. Străduțele sunt fascinante, locuitorii sunt calzi și primitori cu turiștii, magazine, bodeci cu specific,mâncarea delicioasă. Desigur că sunt multe alte obiective care trebuie văzute în Roma, cu Vaticanul în cap de listă. Dar, sper că v-am dat o idee despre ce se poate face o singură zi în Roma. Pentru mine a fost un mod excelent de antra într-un nou an din viața mea. Nu știu când va veni ziua în care voi avea un card cu fonduri nelimitate cu care să pot cumpăra orice bilet, indiferent de preț, dar știu că variante de a călători și a ne face zilele mai frumoase există, pentru fiecare, doar să vrem!

 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  23
  Shares
 • October 27, 2019
-->

Poate te interesează

NOMAD DIGITAL pe insulă (Tenerife 2021)
February 25, 2021
City break în ORADEA
November 16, 2020
Glamping la ZAGA ZAGA, în Delta Siretului
August 27, 2020
Prima vacanță după pandemie în Europa – MALTA
August 05, 2020
UBUD – Experiențele mele preferate
June 21, 2020
DE CE M-AM ÎNDRĂGOSTIT DE CANGGU – BALI
June 17, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *