Nu-ți educa femeia cu forța!


Încă dinainte de “50 Shades of Gray” (2015) au existat “An Education” (2009) sau “Lolita” (1962). Dacă nu știți  aceste filme, acum aveți și program de weekend. Literatura și istoria în sine abundă de exemple de “playboyiști” al cărui scop a fost să educe femei, de obicei mai mici că vârstă, să le ghideze pașii și să le ofere modelul lor de educație. De fapt, dacă nu îi dăm o notă atât de romanțioasă, asta au făcut generații întregi de bărbați cu nevestele lor, le-au pus cu botul pe labe, iar ele au dansat după cum li se cânta. Până nu de mult, lumea era complet a bărbaților, iar rolul femeilor era acela de a fi soție iubitoare, mamă grijulie, casnică, obiect de decor sau sexual, menajeră, secretară, purtătoare de copil și indeplinătoarea tuturor fanteziilor și doleanțelor domnilor.

În ultimii zeci de ani, după destul de multe zbateri, a apărut acea specie numită “femeia independentă“. Este meritul feministelor mult blamate, a showbizz-ului care a promovat femeile puternice, a internetului și, mai presus de toate, a celor care au avut curaj să vorbească și să iasă în față, trecând peste bariere sociale și luptând cu prejudecățile. Povestea este mult mai complexă de atât, dar, pe scurt: am ajuns la momentul în care femeile nu mai sunt supuse bărbatului fără voie și nu acceptă să fie educate pur și simplu, de frică de a nu rămâne pe drumuri, de a nu deveni subiect de bârfă pe scară blocului sau de a rămâne singure. Sigur că mai există doamne care încă se tem să iasă din vorba bărbatului, care nu își permit să comenteze nimic, care sunt obediente din neputință și din prostie. Totuși, din ce în ce mai multe femei și-au câștigat dreptul de a se plasa pe picior de egalitate cu bărbații când vine vorba de discuții, alegeri, comentarii, pretenții și relații. Fiecare are dreptul la o părere, la a trăi așa cum îi place, la a iubi pe cine dorește, iar aici nu ar trebui să mai existe negociere.

O femeie acceptă multe dacă îl iubește, dar, câteodată, iubirea este extrem de prostească. Să lași de la tine uneori, să ai maturitatea de a nu fi o copilă isterică care o ține doar pe a ei, să îl asculți când îți dă un sfat, să îi mulțumești pentru păreri și să îl bagi în seamă când ai de luat o decizie, este perfect normal. Dacă el este echilibrat, va ști să îți ofere cele mai bune învățăminte într-un mod subtil și te va sprijini în tot ceea ce faci. Dar, dacă cel din viața ta te ține din scurt și te limitează la propria lui bulă, atunci ai face bine să fugi. Sau, stai puțin, încearcă să explici, mai dă-i o șansă, că poate nu a înțeles din prima (bărbații nu funcționează la aluzii, ci la vorbe!).  Și totuși, dacă orgoliul lui este mai mare decât ceea ce reprezinți tu pentru el, ia-o frumos pe calea ta. Există multe explicații psiholgice pentru bărbații frustrați de succesul femeilor din viața lor, enervați de atenția pe care ele o primesc, lezați de situații când nu sunt doar ei buricul pământului și isterici când nu se întâmplă doar cum consideră ei. N-are rost să faci atâta analiză pe text și să desfaci firul în patru. Cu unii se poate discuta și ajunge la o cale de mijloc, alții o vor ține pe a lor mult și bine, până îți vor toci de tot nervii și îți vor scoate peri albi. Nu vrei mai bine să alegi un Bărbat care știe că atât timp cât tu strălucești, el va fi și mai bine pus în valoare? Nu vrei pe cineva care să te asculte cu drag, care să pună preț pe ce îi transmiți, care să te facă să te simți confortabil cu a fi tu și care să te sprijine în ceea ce alegi, tu, cu propriul creier?

Dacă nu, rămâi Lolita supusă și fii cu grijă să nu îl superi și să nu ieși din perimetrul pe care ți l-a setat. Dacă totuși ai mai mult de doi neuroni, dar el tot nu pricepe că nu ai nevoie să fii educată cu forța, arată-i drumul spre ușă sau ieși cu elan pe acolo și… nici nu mai privi în urmă. Sechelați cu egoul până la cer sunt încă mulți. Puțini au rămas domnii care se mândresc cu iubita lor și o fac să fie o persoană mai bună pe zi ce trece, oferindu-i, în același timp, toată libertatea de decizie și de exprimare posibilă. Tu și doar tu alegi, draga mea! 🙂 

Foto: Tumblr

 • 85
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  85
  Shares
 • October 5, 2016
-->

Poate te interesează

Cum realizezi că o persoană te seacă de energie și cum revii la starea de bine
January 20, 2021
10 lecții de la 2020 pentru 2021
December 23, 2020
Teama de a avea bani
August 30, 2020
Lucruri mici pentru o viață eco
July 22, 2020
Despre echilibru emoțional
June 24, 2020
Cum se schimbă relațiile de prietenie odată cu maturizarea
May 26, 2020

1 Comments

Studio Galati
Reply October 7, 2016

Asa este, decizia e la noi! Foarte bun articolul!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *