NOMAD DIGITAL pe insulă (Tenerife 2021)


Au trecut deja două săptămâni de când mi-am mutat biroul pe insulă, de data asta în Europa, mai precis, Spania, Tenerife, Las Americas. Și mi se pare cea mai bună alegere pentru a fi Nomad Digital în februarie – martie, în situația actuală de incertitudine. Cum este să lucrezi remote din Tenerife? Minunat, pentru că ai toate condițiile, cât timp înțelegi că prețurile nu sunt la fel de mici ca în Asia de Sud Est, cât timp ai conexiune bună la internet la cazare și reușești să îți faci programul de lucru în așa fel încât să te bucuri și de soare, de ocean și o mulțime de activități pe care le poți face aici, fără a neglija niciun proiect sau jobul în sine, dacă ești angajat.

ZBORUL și TESTĂRILE COVID

Pentru a veni în Tenerife este necesar de un test PCR făcut cu maxim 72 de ore înainte, în România. Dar, în funcție de tipul de zbor, este posibil să ai nevoie și de alt test. Recomand a se verifica cu atenție țara unde există tranzit. În cazul meu, am zburat prin Amsterdam, așa că, am aflat la check in, cu o oră înainte de boarding, că este nevoie și de Antigen SARS-COV2. Am fost duși cu o mașină la un centru de lângă Aeroportul Otopeni, am primit rezultatul în jumătate de oră prin SMS, negativ desigur, așa că am intrat în avion. Testul ne-a fost cerut în Olanda. La sosirea în Tenerife ți se cere testul PCR, se recomandă să descarci o aplicație, RadarCovid, dar nu e nevoie de carantinare.

Ce trebuie știut: la întoarcerea din Spania în România, dacă există escală undeva, e nevoie, cel mai probabil de un alt test PCR, iar aici costă 100 de euro. Având testul, se stă 10 zile în carantină, dacă e negativ, evident. Fără el, dacă există zbor direct, se va sta 14 zile în carantină.

ASIGURARE DE CĂLĂTORIE

De când mă știu recomand asigurare de călătorie, dar acum chiar consider că este extrem de necesară, deoarece niciodată nu știi ce se poate întâmpla. Asigurarea trebuie să aibă riscul de Covid inclus care acoperă cheltuielile de spitalizare, până și cazarea, dacă trebuie să stați la izolare, în maximul de 1.000 de euro. În rest, sunt acoperite toate cazurile de urgență având suma asigurată maximă de 50.000 de euro. Am aflat, cu această ocazie, că există și o clauza Storno, cel puțin așa se numește la Uniqua, prin care, dacă ieși pozitiv la PCR, ești despăgubit pentru costul de zbor și/sau cazare, dacă nu se pot anula.

CAZĂRILE

Prețurile la cazare, cel puțin în Sudul insulei, în această perioadă, au scăzut enorm comparativ cu anul trecut, cu până la 50%. Și știu asta de la o prietenă care face Airbnb aici de ceva ani, dar și în urma căutărilor de câteva zile. Nu am plecat cu așteptarea de preț mic, dar am descoperit că un apartament cu vedere la ocean, 2 camere, terasă și complet utilat, poate fi negociat de la 2000 la 1200 euro pe lună. Și, din câte am auzit, este aceeași situație și pe Booking.com, așa că, ar fi un moment bun pentru o vacanță mai lungă, ori pentru a lucra una – două luni de aici.
Recomand Sudul insulei, Los Cristianos și Las Americas pentru că “au viață”, adică au terase și restauante deschise până la 21:30, magazine, piețe, surferi, plajă, pistă de alergat și e totul foarte accesibil pe jos. Alte zone, precum cele din Nord spre Benijo sunt minunate, dar mult mai pustii, cazări puține, restaurantele se închid la 18:00 și efectiv nu ai cum să circuli fără mașină. Pentru Nomazi Digitali, Las Americas este un paradis unde este mereu soare, lumea este relaxată, mulți vin la terasă să lucreze cu laptopul, poți cunoaște oameni.

PREȚURILE

Prețurile sunt foarte similare cu cele din București, o cafea e tot cam 10-20 lei, în funcție de unde o bei, la cină poți lăsa 20 –  50 euro, în funcție de ce comanzi și dacă bei un vin sau nu, la supermarket sunt cam aceleași prețuri. Nu e mai nimic diferit. Pentru a închiria mașină ai sute, fără să exagerez, sute de locuri, practic pe stradă sau la firme mai mari precum Avis, de unde poți alege mașini, de la 20 la câteva sute de euro pe zi, în funcție de marcă. Partea bună este că, spre deosebire de mai toate țările, nu e nevoie de garanție oprită pe card. Benzină e ca la noi, cam 1 euro pe litru. Și la haine, cosmetice e ca în România, cam aceleași branduri, reduceri în februrie, deci, personal, nu simt nicio diferență. Depinde de stilul tău de viață, de cât de des mănânci în afară casei, dacă gătești sau nu, dacă vrei ceva mai scump, dar în rest, aici nu văd a fi vreun semn de întrebare.

INTERNETUL

Din fericire, Spania e în UE, ca și România, deci, dacă ai abonament, ai rooming gratuit, inclusiv internet, într-o anumta limită, în funcție de compania de telefonie mobilă și de abonamentul avut. Poți lua și o cartelă locală, de maxim 10 euro. Wifi există mai la toate terasele, cel puțin în Playa de Las Americas, la cazare internerul merge perfect și confirm cu faptul că am încărcat un clip de 20 de minute pe Youtube în nici 20 de minute.

CE POȚI SĂ FACI ÎN TENERIFE

De toate, de la mers pe munte, la surf, la stat la plajă în februarie, la cină într-un loc fancy sau într-o tavernă spanioală autentică, la shopping la mall, la bazaar, la yoga pe plajă, la cățărături, la văzut balenele, mers la vulcan, croazieră pe Insula La Gomera, luat barcă, văzut maimuțe, orice. Practic Tenerife e un paradis unde este minunat să fii în sezonul rece. Sugestia mea aici ar fi simplă: să experimentați cât mai mult, să cunoașteți oameni noi, să explorați la pas, să va bucurați de mâncarea lor, de sunetul oceanului, de apusuri, de tot.

Și da, fiind vorba de Nomazi Digitali, să nu uităm de focus pe proiecte, chiar dacă plajă e la 5 minute distanță. Așa că, zic eu, dacă începi dimineața devreme, muncești câteva ore, ai după masă liberă pentru a sta la soare, iar apoi revii la “birou”, reușești să ai echilibru și să merite a fi dat banii. Cu siguranță îmi place să fiu Nomad Digital pe insulă, mă simț în siguranță că este în Europa, am mult mai multă energie decât la minus 10 grade și o să mai revin!

 

 • 938
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  938
  Shares
 • February 25, 2021
-->

Poate te interesează

Bruges – orașul belgian ideal de vizitat de sărbători
December 18, 2021
City break toamna în Mallorca
November 02, 2021
City break în Tallinn, un oraș pe care nu mi l-aș fi imaginat așa
September 09, 2021
City break in Helsinki – 8 lucruri pe care să nu le ratezi
September 06, 2021
Digital Nomad sau Remote din Creta – internet, mașină, locuri
July 09, 2021
Locurile boeme din București, micul Paris!
June 20, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *