Ne mutam impreuna?


Cineva zicea ca secretul unui casnicii fericite este “o casa cu cel putin doua bai”. Nu cred ca se insela deloc si nu este valabil doar cand vorbim de mariaj, ci pentru orice cuplu care decide sa locuiasca impreuna, evident fara a considera totul mot a mot. As spune ca secretul a doi indragostiti care trec cu brio testul timpului este ca acestia sa nu se sufoce, sa isi inteleaga nevoile individuale ce nu tin de relatie, sa isi cultive pasiunile, sa isi faca timp pentru prieteni, hobby-uri, ei insisi, pentru ca astfel, timpul petrecut cu persoana iubita sa devina un motiv de bucurie, realmente valorificat, nu o chestie de rutina. Putin dor, putin mister, putina sare si piper aduc multa pasiune. Ce facem insa daca ne mutam impreuna, din varii motive, mai mult sau mai putin fortati de imprejurari? Cum reusim sa traim armonios cand se pune problema spatiului sau a senzatiei ca ne vom plictisi in doi?

Acum ceva ani, decizia ca doi parteneri sa se mute impreuna intarzia destul de mult deoarece era considerat a un pas decisiv, uneori imoral sau judecat de societate, de familie, o forma de concubinaj prinvita cu ochi rai. Intre timp am evoluat, sau nu, cert este insa ca lucrurile s-au schimbat mult cand vine vorba despre a locui impreuna. Din ce in ce mai multe cupluri o fac datorita situatiei financiare si nu se mai pune problema de a face acest pas la o anume maturitate a relatiei sau daca se gandesc la casatorie. Din acelasi motiv, cei doi aleg fie un apartament modest, fie o garsoniera. Solutia de compromis functioneaza pe termen scurt, dar daca apar factori de stres precum un loc de munca foarte solicitant, un extra job sau o pasiune ce are nevoie de timp, atentie, dar si spatiu pentru a fi pusa in aplicare, in mod cert ca intervin frustrarile, refulate sau nu, dar ele se sedimenteaza in timp. Lipsa de spatiu este moartea pasiunii, acolo unde se instaleaza comoditatea, nervii acumulati si certuri din nimicuri deoarece fiecare are nebuniile sau tabieturile lui. La inceputul fiecare da ce are mai bun, nu ne intereseaza unde locuim, totul este miere si lapte, dar in timp, balonul de entuziasm se sparge si simtim nevoia si de singuratate, cel putin pentru ceva clipe. Daca locul unde locuim si unde se presupunem ca ne simtim cel mai relaxati si liberi, nu ne permite, intre cei doi incep mici acuze, priviri urate, uneori certuri din nimic. E nevoie de multa maturitate pentru a echilibra situatia si a-ti aminti de ce ati ajuns sa convietuiti in aceeasi casa.
A-ti sufoca partenerul, a intra in rutina, a uita sa admiri ceea ce odata te fascinau si te faceau sa iti tii respiratia, a nu il lauda atunci cand face ceva bine, a considera ca iti apartine orice ar fi, sunt doar cateva din greselile pe care toti le facem sau le-am facut. la un moment dat. Iar cand ne impiedicam unul de celalalt in aceeasi casa, cand ne asteptam, nu foarte entuziasti, randul la baie sau ne contrazicem in legatura cu postul TV pe care sa il urmarim, atunci dispare orice chef de a zambi si ne transformam in cupluri obosite prematur, in perechi plictisite, parca cu zeci de ani de casnicie in spate. Am trai mult mai relaxati daca am gasi o solutie  de a ne da timp si spatiu pentru a ni se face dor, daca am invata sa traim frumos, cu doua bai si 3 dormitoare chiar si in aceeasi garsoniera, adica fara a ne impovara persoana iubita cu grijile si pasiunile noastre. Fiecare cuplu are regulile sale, nebuniile sau activitatile ce le fac impreuna. Avem insa nevoie, in mod cert, si de timp cu noi, de momente de singuratate care sa ne faca sa apreciem prezenta celuilalt si sa realizam pana nu e prea tarziu, ca e posibil ca intr-o buna zi sa nu mai fie acolo. E nevoie de atentie, timp si dedicare pentru a-l pastra langa noi.Ar fi ideal sa putem locui toti intr-un cartier rezidential sau intr-o vila din Snagov, dar cei mai multi ne limitam la un apartament normal, tip comunist, unde este mai complicat sa mentii flacara pasiunii aprinsa, dar nu imposibil. Imaginatia este cea care ne transforma spatiul unde convietuim, si tot aceasta este cea care iti arata cum sa pastrezi acel mister de care vorbeam la inceput, astfel incat viata in doi sa aduca fericirea pe care toti o visam. Sa traiti frumos si sa aveti grija de persoana iubita din viata voastra deoarece intr-o zi e posibil ca altcineva sa il aprecieze asa cum merita, daca voi nu ati invatat inca sa o faceti!

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • January 23, 2013
-->

Poate te interesează

În viață trăim 2 tipuri de iubire romantică: cea care te distruge și cea care te ridică
February 05, 2021
De ce ne despărțim? Limbajele iubirii.
July 12, 2019
10 pași pentru a fi un om fericit (pe bune!)
January 31, 2019
Nimic din ce pleacă nu a fost dat să rămână
June 28, 2018
De ce ai nevoie de o Încheiere în relația de cuplu
June 17, 2018
Doar o idee despre ce înseamnă un cuplu frumos
May 06, 2018

1 Comments

vero
Reply January 25, 2013

Ai dreptate, Lumi!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *