Balkan trip Serbia – Muntenegru – Croația
De 5 ani îmi doream să fac o călătorie prin câteva țări europene, cu mașina. Nu s-a întâmplat până acum pentru că este destul de complicat să aduni oameni doritori, dispuși să schimbe cazări, să stea destul de mult timp în mașină și să cheltuiască și o sumă de bani. Anul acesta mi s-a îndeplinit dorința, așa că am avut ocazia unui tur de 13 zile în Serbia – Muntenegru – Croația. Ce vreau să precizez încă de la început este că nu consider că a fost foarte scump, mai ales dacă discutăm de 4 persoane. Noi am închiriat mașina, am luat din timp cazările doar prin airBnb, ne-am făcut traseul cu harta și numărul de kilometri în față, am vizitat cât am putut, ne-am bucurat de tot felul de expriențe, am mâncat unde am dorit, ne-am luat și suveniruri și tot nu pot spune că a fost o sumă prea mare. Acum sigur că bugetul fiecăruia este relativ, dar există cazări minunate la sub 50 euro pe noapte, benzina + parcările + intrările pe autostradă au fost în jur de 300 euro, iar prețurile la restaurant sunt foarte mici în Serbia, medii în Muntenegru și sub cele din Mamaia ori din București în Croația. Și, mai pot spune că, dacă nu îți place aventura, nu ești dispus să sacrifici puțin din confort sau, pur și simplu, nu adori mersul cu mașina, atunci nu ai de ce să faci o astfel de excursie. Pentru toți ceilalți, să ne îmbarcăm, să pornim GPS-ul și să vă spun ce mi-a plăcut cel mai mult prin locurile pe unde am ajuns.
BELGRAD – primul oraș unde am avut cazare, timp de 2 nopți. Se vede clar urma comunismului aici, dar există multe lucruri frumoase pe care le poți descoperi. Trebuie să încercați vișinata locală, să admirați doamnele care își întind mileurile brodate pe diferite borduri la vânzare, să mâncați ceva sărbesc bun, să colindați străzile din Centrul Vechi. Două lucruri mi-au plăcut mult, în materie de obiective turistice. Primul este Kalemegdan Park, situat pe Dunăre. Aici ajungeți după ce treceți de Fortăreața orașului, aveți și un Dino Park, un loc de unde puteți privi Dunărea și ambarcațiunile de sus, precum și diferite zone de relaxare. Ar mai fi de menționat și un mic, foarte mic, Car Museum, de fapt un garaj cu mașini de epocă. Totuși, pentru 6 lei sau cât costă intrarea, merită. Dar, recomandarea numărul unu rămâne Nikola Tesla Museum, muzeul dedicat omului de știință, modern, interactiv și unde veți descoperi atât obiecte personale ale lui Tesla, dar și modele ale invențiilor sale.
BUDVA – un mic orășel din Muntenegru, absolut încântător. Este situat la Marea Adriatică și are tot felul de plaje, majoritatea cu pietre, dar și un centru cu străduțe mici, pline de tarabe, de magazine de antichități, de restaurante. Neapărat să mâncați la o terasă din micul port, poate chiar să luați o barcă, să vă uitați după pisicile care sunt simbolul locului și să nu ratați Balerina, zeița iubirii și loialității, care, aparent, reprezintă femeile care își așteptau iubiții plecați pe mare. Budva este numită perla Muntenegrului și, se pare că, este locul unde vin foarte mulți milionari ai Europei.
DUBROVNIK – prima oprire din Croația cu cazare. Dubrovnik e superb și aș fi vrut să stau mai mult de două nopți aici. În primul rând, nu am avut atât de mult timp de plajă, cu excepția câtorva ore și nici nu am nimerit-o chiar pe cea mai bună. Dar, se spune că este bine să mai lași loc de lucruri de făcut într-un loc, astfel o să revii. În Dubrovnik poți să iei și o telecabină, te poți plimba printre străduțele mici, poți admira mănăstiri și biserici și te poți transpune în Game of Thrones. Chiar s-au filmat aici câteva scene, așa că, există multe magazine în tema serialului de unde se pot cumpăra tot felul de obiecte, mai ales pentru fanii GOT. Și nu ratați priveliște de sus, din cetate, mai ales la apus.
SPLIT – orașul despre care îmi voi aminti mereu două lucruri mai puțin simpatice. În primul rand, în port, unde sunt multe terase și magazine, miroase efectiv a apă stătută. Nu știu dacă a fost o întâmplare sau așa este mereu. În al doilea, de aici ne-au ridicat mașina, așa că, atenție la parcări, să fie doar pe locuri plătite. Totuși, sigur că și Splitul are farmecul său, cumva același peisaj: clădiri din piatră albă, biserici, marea Adriatică. Aș nota ce am ratat și aș fi făcut, dacă aveam mai mult timp: Muzeul Maritim, Muzeul Game of Thrones, Fine Art Museum și, desigur, plajele. Dar, poate data viitoare!
ZADAR – orașul meu preferat din Croația, unde am închiriat un apartament pentru 3 nopți și unde mi–aș petrece și o lună pentru a lucra de acolo și pentru a mă bucura în voie de tot ceea ce oferă. O să încep prin a menționa faptul că în Zadar există un loc unic în lume, Sea Organ, adică un fel de orgă construită la care efectiv cântă valurile mării. Energia dată de acest loc este specială, cu precădere la apus. A fost, pur și simplu, magic. Apoi, am prins ploaie cu soare la plajă, iar apoi ne-am bucurat de un curcubeu fantastic. În alta zi am urcat în Turnul din Centrul Vechi și am admirat orașul de sus, la 360 de grade. Recomand cazare chiar în Old Town, deoarece veți simți toată agitația locului și pentru viața de noapte, de la cluburi în aer liber, la tot felul de restaurante și puburi. De vizitat este și Muzeul National. Noi am prins mai multe colecții de artă, cea mai semnificativă fiind colecția de obiecte din ceramică lăsată în urmă de Picasso, în anul când a locuit în aceste locuri. Mi–aș fi dorit o croazieră pe mare, mai mult timp și pentru alte plaje, fară grabă și fară un plan.
KOTOR – este preferatul meu și locul unde mi-am promis că m-am îndrăgostit de Muntenegru și că sper să mă întorc cât mai curând. Orașul este întins pe malul Adriaticii, are un Old Town cu străzi întortocheate, biserici și ziduri, dar cea mai frumoasă parte este locul de promenadă. Am văzut câteva case divine, vile cu piscine, multa vegetație, și, fară doar și poate, o priveliște amețitoare, de pe munte. Ce aș recomanda, deși nu am ajuns: Cats Museum, descoperit plaje, făcut tracking, luat un scuter, urcat sutele de scări până la Fortăreață. Am zis însă că eu și Kotor ne vom regăsi, mai în voie și într-un grup mai restrâns.
Drumul de întoarcere nu a fost la fel de plăcut. Am ieșit din România pe la Orșova și am intrat pe la Calafat. Deși am făcut acest tur în august, nu a fost extrem de aglomerat la vamă, cu mici excepții. Este ok să existe măcar doi șoferi. Ce aș zice, dacă ar fi să plec din nou, ar fi să zburați până la Podgorica, în Muntenegru, iar de acolo să luați mașină pentru măcar două săptămâni și să explorați Muntenegru și Croația, două țări superbisime, unde abia aștept să revin! Dacă ați ajuns și am ratat ceva, aștept cu drag părerile voastre. Dacă nu, să știți că merită fiecare ban!
- August 29, 2022