Trebuie să vezi serialul “Valea mută”!


Nu mă mai uit la televizor de mai bine de 10 ani. Sigur că mai prind un ecran la sală, acasă la ai mei, la prieteni sau pe la salon. Mai trag și cu ochiul online la emisiuni care mă interesează și urmăresc spoturi publicitare și știri, tot pe net. Cu toate astea, după atâta vreme, e prima dată când mi-am propus să am un TV în față ochilor. Motivul este simplu: îmi doresc să văd continuarea unui serial pe care am avut privilegiul să îl văd înainte de lansare.

Abia aștept să văd ce se mai întâmplă în “Valea mutăprima miniserie HBO Europe realizată în România. Chiar nu este o glumă! Serialul spune povestea a doi liceeni care, după ce au o aventură clandestină neplanificată, asistă la o crimă pe care se tem să o mărturisească. “Valea mută” prezintă printre replici și probleme legate de homosexualitate, corupție sau erori din justiția din țara noastră. Totuși, așa cum a declarat regizorul, nu și-au propus să aibă un rol moralizator.

Miniseria de patru episoade, filmată în România, va avea premiera pe 23 octombrie. Producția reprezintă o adaptare a unui format norvegian (“Øyevitne/ Eye Witness”) cu un scenariu semnat de Cristian Bârnă. Regia îi aparține lui Marian Crișan, iar printre actori îi regăsim pe Rodica Lazăr, Emilian Oprea, Theodor Soptelea, Vlad Bălan, Alexandra Fasolă, Corneliu Ulici, Mihai Călin, Alină Berzunteanu, Adrian Păduraru, Ovidiu Niculescu.

Sunt foarte curioasă dacă o să vă prindă și pe voi ca pe mine. Trebuie să știu ce se petrece cu Horia și Filip, personajele principale. Cumva am fost mândră să văd un astfel de serial la noi și sper să fie primul dintr-o lungă serie care să ne facă să mai lăsăm puțin Netflixul și America pentru a vedea ceva românesc! 🙂

 • 37
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  37
  Shares
 • October 16, 2016
-->

Poate te interesează

Câteva recomandări – film, carte, teatru, serial
May 26, 2022
Povestea din Cuibul Artiștilor
January 23, 2020
Te aștept la Shop my Library să cumperi cărți și să faci o faptă bună!
January 11, 2020
5 cărți care mi-au schimbat modul de gândire
January 05, 2020
Film, serial, carte – emoție
March 24, 2018
Film, carte, teatru – Hawaii, dragostea modernă, Regele Lear
November 26, 2017

3 Comments

Spectatorul mucalit
Reply November 8, 2016

“Valea mută” – primul (!!!) serial românesc
În sfârşit un subiect (românesc, dar cu tentă de universalitate) interesant pentru un serial românesc. Un scenariu bine proporţionat pe episoade şi bine dozat în cadrul fiecărui episod, pe care merită să-l urmăreşti şi săptămâna viitoare, ba chiar, aproape, îl aştepţi. Mi-ar fi plăcut, ce-i drept, ca unele personaje, care au o educaţie limitată şi precară, să nu fie, din când în când, academice sau cu expresii tangenţiale cu elitismul. De lăudat, însă, efortul scenaristului şi al actorilor de a folosi limba romanes. Ea apare în anumite scene şi este foarte fluid integrată, asemănătoare cu nonşalanţa unui gest care sprijină o afirmaţie.
O distribuţie, vizual vorbind, foarte inspirată. Când vorbesc (actorii şi celelalte personaje din casting), însă, nu mai sunt chiar atât de convingători/convingătoare. Din fericire, nu este, în cea mai mare măsură, vina lor. Din nefericire, cineva (regizorul, cred sau editorul) s-a încăpăţânat să “beneficiem” de, aproape, fiecare replică la prim-plan. Oricum, de mult prea multe replici la prim-plan. Ceea ce strică ritmul unei discuţii normale şi blurează veridicitatea actorilor/actriţelor. Păcat! Există şi trei contra-exemple: Mihai Călin (Silviu Zamfir), Corneliu Ulici (Laurenţiu Codrea) şi Ioan Tiberiu Dobrică (Aleodor Ceprche). Cu discreţie, cu economie de mijloace, ei reuşesc, nu ştiu cum (vorbind prin comparaţie), să fie veridici şi normali, autentici şi sinceri în toate scenele şi, respectiv, replicilor pe care le au. Alte exemple: Robert Dima (Emilian Oprea) este o prezenţă, dar, uneori neconvingător pe parcursul dialogurilor, Ovidiu Niculescu (Nicu Jartea) e puţin cam teatral, iar Rodica Lazăr (Elena Zamfir), deşi este o apariţie, rămâne cam monotonă în arealul interpretării şi al expresivităţii.
Cadre, în cea mai mare parte, interesante, din punct de vedere al imaginii şi scenografiei. Cu semnificaţii de multe ori discrete, uneori excesive. Cu o luminozitate delicată, uneori fragilă, chiar. Dar, poate că tocmai această fragilitate face unele cadre să fie acaparatoare şi, cum spuneam, interesante.
Una peste alta, “Valea mută” este o realizare deosebită a celor de la Castel Film şi HBO România. Singura, deocamdată, încercare din domeniul serialelor româneşti pe care merită să o luăm în seamă şi pe care o consider demnă şi reprezentativă (după primele trei episoade !!!). Vă recomand, deci, să urmăriţi “Valea mută” la HBO… sau oriunde o veţi găsi dumneavoastră, telespectatorii.
Vizionare placută!
Spectatorul mucalit

Roxana
Reply November 10, 2016

Si eu il urmaresc cu sufletul la gura! Mai ales a lipsesc cliseele uzuale din celelalte seriale. Pacat ca sunt doar 4 episoade!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *