Câteva metode de a reveni la calm


În această perioadă, mai mult ca niciodată, e nevoie să respirăm adânc, să ne liniștim și să avem metode pe care să le folosim pentru a ne calma și a scăpa puțin de spirala anxioasă în care te pot transpune vocile din jur, știrile, situația economică și politică sau discuțiile cu persoane cu opinii total diferite. Totuși, nu doar acum este util să avem unelte bune și la îndemână pentru a ne regla sistemul nervos și de a-l aduce la echilibru. Când suntem foarte activați, în orice tip de împrejurare, luăm decizii proaste, ne auto sabotăm, stricăm relații cu ceilalți și, conștient sau nu, reușim să ne îmbolnăvim. Și poate nu toată lumea are deschiderea de a vrea să trăiască în echilibru sau starea necesară, însă pentru cei care înțeleg că reacțiile și modul nostru de a reveni la echilibru țin de alegere, nicidecum de alții sau factori externi, am o serie de tool-uri pe care le-am integrat în viața mea în ultimii zece ani. Pentru mine, a trăi conștient, a fi atentă la ceea ce spune corpul, a-mi înțelege emoțiile, a le numi și a accepta că ceea ce cândva m-a protejat îmi poate face rău mai târziu, este esențial. Cred că atunci când alegi să ieși la lumină și să nu mai acționezi din impuls, ci având o hartă a ceea ce ești în prezent, precum și tehnici de a deveni o variantă mai bună, este magie pură și unul dintre cele mai mari cadouri pe care ți le poți oferi în existența aceasta limitată.

Fie că e vorba de alegeri, de o relație romantică, de o colaborare în business, semnele sunt similare. În mod cert, ce ține de partener romantic se simte mai acut, dar principiile sunt similare. Un sistem nervos neregulat poate fi rezultatul stresului cronic, traumei, anxietății, depresiei sau altor dezechilibre emoționale. În această stare, sistemul nervos simpatic (responsabil de răspunsul “luptă sau fugi”) poate fi hiperactiv, în timp ce sistemul nervos parasimpatic (responsabil de “odihnă și digestie”) poate fi subactiv.

Așadar, care sunt modurile de a regla sistemul nervos care funcționează la mine și care sper să îți devină și ție obișnuință?

Mișcarea – e important să eliberăm, prin orice tip de mișcare, de la sport, la mers pe jos, la dans în casă. Mișcarea eliberează endorfine, serotonină și dopamină, adică reduce stresul, crește încrederea, detensionează, vin cu recompensă. O tehnică simplă înainte de a da un email impulsiv este să faci câteva mișcări, fie și 5 minute. Iar înainte de a-i trimite un mesaj imens unui potențial partener, ai face bine să dai două ture de stradă. Începem cu pași mici, nu e nevoie să faci maratoane sau să te apuci de un sport de performanță. În cazul meu, a alterna săptămânal mersul la sală, jogging, tenis, antrenamente scurte acasă, plimbat pe jos, este un obicei parte din rutină.

Respirația – sau ceea ce puțini știm să facem corect, oricât ar părea de absurdă această afirmație despre o funcție vitală a organismului. Există multe metode de a respira, de tipul inspiri în 5-8 pași și expiri la fel, Există respirația de energizare sau abdominală, din diafragmă. Ceea ce am luat cu mine din Ashram din India este Respirația alternată pe nări (Nadi Shodhana), cea care echilibrează cele două emisfere cerebrale și purifică canalele energetice. Pentru mine a respira în situații de stres, plus timp alocat dedicat tehnicilor de respirație, de obicei după o sesiune de yoga, a devenit esențial. Am văzut schimbări concrete, de la modul de a acționa la triggeri, la a răspunde unor mesaje, la cum și cât de repede trec peste situații mai grele.

Mai puțin din orice este stimulent care activează negativ și aici poate intra: expunerea la social media, la televizor, alcool, discuții repetate care alimentează aceleași frici sau o gândire. Pe cât posibil, fie și o oră pe zi, îți recomand să stai în liniște, chiar în meditație dacă asta e ceva pentru tine, ori în natură. Clar e mai benefic să te uiți spre cer cu gândurile tale decât să asculți repetat știrile.

Mai mult din orice te încarcă pozitiv, iar ceea ce fac eu des este: citit, scris, cafea la soare în curte sau la o terasă, scris într-un jurnal, sortat hainele din șifonier, gătit ceva simplu (nici nu știu altfel), dar și curățenie. Este incredibil cât poate ajuta o tură de făcut curat prin casă, de la spălat geamuri, curățat obiecte de decor, frecat vesela, orice. E un fel de mindfulness sau cum ar spune psihologii: actul de a curăța și organiza oferă un sentiment de control asupra mediului înconjurător. Acest sentiment de control se poate extinde și asupra altor aspecte ale vieții, generând o senzație de împuternicire și eficacitate personală.

Mantre și meditații ghidate sunt “arma” mea secretă de a reveni la calm, pe care, recunosc, o folosesc în exces când mă simt foarte dezechilibrată emoțional. Recent am preluat de la Mel Robbins, o terapeută, scriitoare, podcaster și multe altele renumită, mantra ei care poartă și numele noii sale cărți “Let them!”. Ideea este că oricum nu putem controla ce fac alții, că nu putem salva pe nimeni, că nu ține de noi ce fac sau zic ceilalți, iar abordarea e să îi lași pe ei să fie ei, pe tine să fii tu, cu propriile limite sănătoase, dorințe, acțiuni și, mai ales, mod de a reacționa și a rămâne centrat cu valorile tale. Și mai recunosc că adorm pe meditații ghidate și cred cu tărie că te pot ajuta și ele să reprogramezi tipare învățate în copilărie și să schimbi modul în care funcționează creierul tău. Nu peste noapte, prin repetiție, în ani, prin conștientizare zilnică, cu blândețe față de fiecare parte din noi.

Sigur există și alte metode care te aduc la calm pentru tine, fie că e să îți ții copilul sau animăluțul în brațe, să ai o întâlnire romantică cu persoana iubită, să discuți cu un părinte, să bei un ceai, să pictezi. Să avem cu toții mai multe momente pentru noi de a reveni la interior, de a asculta ce ne spune corpul, de a ne auto regla, și mai puțin stres, panică și frică pentru ceva pe care nu putem nici controla și nici avea certitudinea că va fi. Se spune că 80-90% dintre lucrurile rele și scenariile din mintea noastră despre eventuale situații negative nu se întâmplă, de fapt, niciodată. Mereu e mai bine decât credem, iar unde nu e, e doar o lecție de învățat! Să ne fie calm și bine!

  • 2
    Shares
  • May 15, 2025
-->

Poate te interesează

Cum am depășit fobia de apă în bazin / mare / ocean
January 13, 2024
Ținute de tenis… pe lux – câteva branduri tenis și golf
October 10, 2023
Produse vegetariene și vegane pe care le cumpăr constant
September 26, 2022
VISION BOARD – instrument pentru a atrage ce îți dorești. Cum funcționează!
July 17, 2021
Mișcare acasă, fără diete, suplimente alimentare bune și echilibru
January 24, 2021
Înlocuiește obiectivele de început de an cu manifestarea intențiilor
January 08, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *