Ortodontul m-a trimis la chirurgie dentară. Moft sau problemă de sănătate?


În mai 2017 am pus pe blog un articol prin care povesteam despre fațele dentare (aici!) și cum m-a convins un dentist că sunt un moft în condițiile în care am dinții de culoare uniformă și foarte sănătoși. Procesul de fațetare implică șlefuirea parțială a dintelui, o investiție mare, dar rezultatele se văd imediat și aduc acel “Hollywood smile” pe care îl vedem la foarte multe vedete. Încă vreau asta și nu judec pe nimeni care a făcut-o, atât timp cât și-a permis și a scăpat de un complex. De fapt, fiecare e liber să aleagă pentru el, să schimbe cât și cum vrea și nu ar trebui să judecăm. Dar, într-o lume a imaginii și a bolii numite “perfecțiune”, ar trebui să ne gândim puțin dacă ceea ce ne dorim este o necesitate, o plăcere de moment, ce riscuri există și, mai ales, ce implicații pe termen lung.

Povestea continuă și așa se face că, în ultimii doi ani de zile, am ajuns la mai mulți ortodonți și am aflat multiple păreri. În plus, am avut zeci de discuții cu persoane care au fațete, aparat dentar clasic, cu safir, pe interior și câte și mai câte. M-am documentat, am vrut să înțeleg și să aleg în cunoștință de cauză. Am și greșit și am plătit scump pentru asta. Am purtat vreo șase luni de zile Invisalign, dar la mine nu au avut niciun efect. Asta deoarece, aveam să aflu ulterior de la alt medic, în cazul meu este vorba de un maxilar foarte în față, de mușcătură proastă, iar asta nu se repară nicidecum cu niște gutiere invisibile. Un alt ortodont a zis că nu îmi face fațetă deoarece s-ar deteriora în câțiva ani, tot din cauza muscturii greșite. Mai nou am descoperit că voi purta absolut degeaba aparat dentar clasic, adică sârmele acelea care sunt incomode și dor, dacă nu voi suferi și o intervenție chirurgicală prin care partea de jos e trasă în față. Doar așa își face aparatul treabă și alinieaza totul estetic și corect.

Este o problemă de sănătate deoarece am malocluzie dentară

Concret, cazul meu: este o problemă de sănătate deoarece am malocluzie dentară, adică partea de sus nu este aliniată cu cea de jos; este o nevoie deoarece în timp pot apărea probleme de masticație, mișcări ale dinților; este un moft deoarece mi-ar plăcea să am dantura perfectă, strălucitoare, așa cum văd la mulți vloggeri și vedete publice. Nu știu ce voi decide la final. În plus, dacă aleg să dau curs acestui proces, sunt conștientă de trauma pe care o voi suferi, de faptul că va costa enorm, dar și de o responsabilitate la care mă voi angaja pe viață. Dacă nu voi face nimic, pe de altă parte, voi rămâne cu această nemulțumire în ceea ce mă privește, cu întrebarea dacă și ceilalți percep la fel, cu îndoiala că aș fi fost mai încrezătoare dacă aș fi luat taurul de coarne.

supraocluzia

images

Nu am luat nicio decizie, am plâns când am aflat și recunosc, deși poate suna penibil, că mă obsedează și mă frustrează acest lucru. De altfel, deși ceilalți zic că nu se vede, mie îmi stă pe creier, am tendita să nu zâmbesc în poze și parcă și atunci când filmez nu sunt confortabilă cu toate unghiurile. Și știu că o parte din acestea sunt doar în capul meu, că ține puțin și de ideea cretină de a fi “perfectă”. Dar, piticul este deja creat și nu știu cum voi scăpa de el. Cunosc teoriile prin care ni se spune să ne acceptăm așa cum ne-a creeat Divinitatea. Și empatizez, dar consider că avem deja educația și cunoștințele necesare pentru a ne șlefui, astfel încât să ne placă și mai mult de noi. Iar articolul asta l-am scris deoarece vreau să ajungă la cei care au aceeași dilemă sau poate una similară, fie că e legată de sâni, de celulită, de păr sau de oricare alt “defect”.

Totuși, vreau să subliniez la final că e extrem de important ca deciziile legate de aspectul nostru fizic sau de stilul de viață personal să ne aparțină în totalitate. E în regulă să ne sfătuim cu familia și prietenii, să citim pe net, să analizăm cazul cu medicul, DAR nu trebuie să permitem nimănui să ne denigreze, să ne bage în cap să facem ceva, să ne facă să ne simțim prost. Aspectul fizic nu trebuie comentat de nimeni, dacă nu  se cerea părerea. Doar noi putem decide ce facem cu corpul nostru, ce ne dă un surplus de bine și ce scoatem, băgam, tăiem, mărim sau micșorăm astfel încât să pășim cu toți dinții înainte și să cucerim lumea!

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • January 18, 2019
-->

Poate te interesează

Mișcare acasă, fără diete, suplimente alimentare bune și echilibru
January 24, 2021
Înlocuiește obiectivele de început de an cu manifestarea intențiilor
January 08, 2021
Cum este de fapt la un RETREAT DE FEMINTATE
September 30, 2020
De ce trebuie să mergi la control ginecologic periodic
July 14, 2020
5 ani de când nu mai mănânc carne
June 15, 2020
Sport echilibrat, nu trend, chin sau obligație
September 20, 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *