De ce ne despărțim? Limbajele iubirii.


Undeva prin 2018 am citit cartea “Cele 5 limbaje ale iubirii” a lui Gary Chapman, deși mult timp am fost extrem de reticentă. A fost o revelație și cred cu tărie că este una din puținele cărți care m-au frapat în viața asta și m-a lăsat cu multe semne de întrebare. Dovadă faptul că am analizat la acel moment fiecare relație amoroasă avuta vreodată, fiecare iubit, cu pixul pe hârtie, pentru a vedea ce limbaje de iubire avem fiecare și de ce nu a mers. Totuși, articolul de față nu este nicidecum un rezumat, ci ceea ce cred eu acum, la distanță de un an, despre perechile care nu funcționează împreună, din toată experiența mea. Știu că mulți se întreabă de ce o relație nu a mers, cum fac alte cupluri, de ce se ajunge la final, deși începuse bine. Și nu doar femeile au astfel de dileme și pierd nopțile plângând, ci sunt și bărbați care caută sensul și cheia pentru un cuplu fericit de lungă durată. Așadar, o să vă laa părerea mea și sper să vă facă să reflectați puțin la voi, la partenerul/parteneră de viață sau la foști și foste. Scopul este de a evolua, de a învăța din greșeli și de a încerca să facem alegeri mai înțelepte pe viitor.

Ideea este că fiecare dintre noi iubim altfel, de la o etapă a vieții la alta, în funcție de persoană, de conjuctură. Nu suntem la fel în relații, dar există ceva ce rămâne și anume modul nostru de a fi. Fiecare dintre noi avem un limbaj al iubirii dominant prin care oferim și receptăm iubirea, fie că îl conștientizam, fie că nu.  Așa se întâmplă și cu celălalt. Și dintr-o dată, doi oameni se întâlnesc și sunt față în față cu propriile emoții, sentimente, gânduri, traume, frici și nevoi.

Pe scurt, limbajele iubirii sunt cinci:

Declarațiile – unii pun enorm preț pe cuvinte și pe modul în care acestea sunt folosite de partener(ă). Vrobim de laude, de mulțumiri pentru diferite lucruri precum acela că a spălat vasele, de vorbe rostite pe un ton calm, de încurajări, de empatie față de celălalt și exprimarea cât mai clară, verbalizarea efectivă, ceea ce îi da încredere și liniște.

Timpul petrecut în doi – este esențial pentru persoanele care simt nevoia să petreacă timp efectiv cu iubitul/iubita. Nu înseamnă că cei doi se sufocă, dar este importantă calitatea timpului în doi, a simți că primește atenție și timp și a face efectiv o serie de lucruri care să sudeze relația și să îi apropie prin fapte și mai mult. Cred că aceștia sunt oamenii care pun preț pe experiențe și care trăiesc pentru a construi amintiri.

Darurile – fără a cădea în extremă de a fi materialist. Unele persoane pun preț pe daruri constant, fie că e vorba de o floare, de ceva simbolic sau de un cadou mai scump. Cred că e cel mai simplu de învățat acest limbaj. Nu este vorba de a da sume colosale, ci de a demonstra astfel că poți oferi, că te gândești la cel de lângă tine și că îți place să îi aduci bucurie.

Serviciile – persoane care apreciază la partener dacă este organizat și îi oferă timp și energie pentru lucruri precum gătit, reparat în garaj, mers la bancă și alte lucruri mai mici sau mai complexe. Nu vorbim de persoane dependențe și care doar cer, ci de a fi reciproc acest lucru și de a vedea că cel iubit face toate acestea cu drag și dedicare.

Contactul fizic – nu implică doar activite sexuală, ci atingere efectivă, îmbrățișări, ținut de mână, ca modalități de exprimare a iubirii. Sunt cei cărora le place mult să fie alintați drept dovadă a afecțiunii.

Mi-a luat ceva vreme să aflu care este limbajul meu de iubire. Apoi am aflat de ce m-am despărțit de cei care nu mai sunt acum în viața mea: deoarece vorbeam limbaje diferite și nu am știut atunci să ne pliem, să ne dorim să lucrăm a-l învăța pe al celuilalt, să facem mici compromisuri. Cred că secretul unei relații de succes este să descoperi limbajul iubirii celuilalt, să discutați deschis despre voi și ceea ce vă definește și să deveniți bilingvi. Sigur că e posibil să aveți același limbaj, dar cred că, de cele mai multe ori, acest lucru nu se petrece. Aici greșim cei mai mulți. Eu vreau să cred că acum sunt mai înțeleaptă, că voi avea maturitatea să fiu mai prezentă în relație, mai empatică și să învăț limba iubitului meu. Nu știu despre voi, dar pentru mine a fost inedit să aflu această teorie. Așa că, am zis să o împart cu voi, cât mai simplu, direct, poate vaă ajută sau clarifică dileme din trecut sau prezent. Sper să vă descoperiți limbajul iubirii și să fiți alături de omul care să vrea să vorbiți împreună în iubire!

 

 • 24
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  24
  Shares
 • July 12, 2019
-->

Poate te interesează

În viață trăim 2 tipuri de iubire romantică: cea care te distruge și cea care te ridică
February 05, 2021
10 pași pentru a fi un om fericit (pe bune!)
January 31, 2019
Nimic din ce pleacă nu a fost dat să rămână
June 28, 2018
De ce ai nevoie de o Încheiere în relația de cuplu
June 17, 2018
Doar o idee despre ce înseamnă un cuplu frumos
May 06, 2018
Ne îndrăgostim când vibrăm energetic la unison
November 26, 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *