Laptele nu este un aliment benefic pentru adulți


De când mă știu am fost preocupată de a mânca sănătos. Mai precis, prin liceu am conștientizat pentru prima dată câte calorii au anumite produse și că “excesul de sare, dulciuri și grăsimi nu este deloc benefic pentru organism”. De atunci, obiceiurile mele alimentare s-au schimbat destul de mult, culminând cu decizia de a renunța la carne, excepție fiind peștele. Totuși, nu carnea este tipul de aliment nesănătos la care un adult ar trebui să renunțe sau pe care ar fi indicat să îl înlocuiască. Există altele, precum pâinea albă, slănina și alte nebunii considerate bune în cultura noastră a românilor, dar care produc balonări, disconfort, senzația de ingreunare, grețuri și, desigur, celulită. Dar, care este alimentul despre care nu ni se spune că nu este benefic deoarece industrii întregi ar avea de pierdut sau ar trebui să și regândească businessul? Laptele – alimentul la care încerc să renunț în totalitate.

Laptele, cuvântul care ne aduce aminte de copilărie, de sărbători, de reclama la Oreo, de mama. În mod firesc, laptele este  asociat cu senzația de acasă, cu protecția maternă, cu tot ce ține de copilărie. Ni s-a spus de mici că laptele este bun, industria alimentară pompează sume enorme pentru a ne convinge de acest lucru, chiar și anumiți nutriționiști îl recomandă. Laptele este ingredient folosit în mii de mâncăruri și parte din alte mii de produse din comerț. Dar, nimeni nu a demonstrat științific că laptele ar fi benefic pentru organimul mătur, ci doar pentru bebeluși. Laptele matern ajută sugarii să se dezvolte și să evolueze bine. Dar, când procesul de alăptare încetează, ar trebui oprit și obiceiul de a bea lapte. Suntem singurs specie care bea laptele altui mamifer. Oare nu ar trebui să ne pună pe gânduri?

Am renunțat la a consuma lapte, pe cât posibil, după ce am citit cartea lui Allen Carr, “Greutatea ideală. Metoda ușoară”. Acesta aduce o serie de argumente împotriva acestui produs, dar, esențial și ceea ce nu ne spune nimeni este că: laptele nu are niciuna dintre proprietățile susținute în reclame sau de endorserii unor branduri. Dovezile științifice, precum cele ale celebrului doctor oncolog Kradjian, spun că laptele nu este un aliment minune, ci mai degrabă cel asociat cu: colicii intestinali, reacțiile alergice, iritațiile intestinale, sângerările intestinale, anemie, infecții și salmonella, infecție virală cu leucemia vacii și diabetul juvenil. Studiile oncologului au examinat și contaminarea laptelui cu sânge și urină precum și alte varietăți de chimicale. În ceea ce privește copii, problemele posibile aduse de consumul de lapte sunt alergii, infecții ale urechilor și a amigdalelor, udarea patului, astm, sângerări intestinale, colici și diabet juvenil. La adulți problemele de sănătate sunt legate mai mult de boli de inimă și artrită, alergii, sinuzită, precum și altele mai serioase că leucemia și alte forme de cancer.

Sigur că toate acestea nu ar trebui să ne dea o stare de panică, ci să ne ridice un semn de întrebare. Deși nu îl pot elimina total deoarece laptele se găsește în multe preparate, fie ele clătite sau brioșe, nu îl mai consum cu cereale cu lapte, la micul dejun mă feresc de mâncăruri precum “Orez cu lapte” și încerc să rămân la cafea neagră. Există substitute: lapte de soia natural, îndulcit sau cu arome;  lapte de migdale; lapte de cocos care este foarte aromat și bun cu cereale sau în deserturi, dar care are 500 de calorii per pahar; lapte de orez, bun la cafea.

Different Milks

Personal, nu sunt înnebunită după niciuna din aceste variante, dar sunt convinsă că e doar o chestiune de obișnuiță. Suntem prea spălați pe creier pentru a renunța la obiceiuri dăunătoare cu care am crescut. Cu unele ne vom lupta vreme îndelungată, dar, dacă ne gândim că o facem pentru noi, pentru a îmbătrâni frumos, pentru sănătatea și frumusețea noastră, atunci ne va fi mai ușor să renunțăm la alimente dăunătoare și să le înlocuim cu cele neprocesate sau cât mai naturale.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • January 21, 2017
-->

Poate te interesează

Ce am comandat de pe VitaMIX.ro și nebunia cu Pudra de Matcha (P)
May 31, 2019
Am descoperit Vinurile de Măcin (P)
June 18, 2018
Condimental de Calif aduce Kebun – cel mai cool kebab reinventat
July 02, 2017
POESIA – bucătărie italiană și decor de poveste
April 13, 2017
Urechi de lemn și alte bunătăți chinezești pentru vegetarieni de la Wu Xing (P)
November 15, 2016
Fructe de mare, vinuri și evenimente altfel la Chef’s Experience!
September 19, 2016

2 Comments

lou
Reply January 22, 2017

laptele din comert merge cu cereale si cu kko pen'ca nu prea contine lapte.

Emil Calinescu
Reply January 26, 2017

Nu vreau sa te contrazic, nu vreau sa spun ca-s detinatorul adevarului absolut, vreau doar sa NUANTEZ cateva chestii:

1. Exact cum zice cineva mai sus, problema e cu laptele din comert. Daca ai cumpara lapte de la producatori, d-ala de la tara, nepasteurizat, situatia ar fi alta. Eu beau mult lapte, dar foarte putin din comert. Spre deloc.

2. Trebuie facuta distinctia dintre lapte dulce si lapte batut/iaurt. Laptele dulce nu prea e bun pt intestin, dar laptele batut face chiar bine. Se recomanda chiar in problemele de digestie.

3. Probleme sunt la cei care consuma lapte in exces. Adica nu zice nimeni ca e bine sa consumi lapte si dimineata si seara, in fiecare zi. Si, pe langa lapte, sa mai consumi si alte lactate. Dar orice cheste in exces e nesanatoasa. Si daca bei prea multa apa te imbolnavesti.

4. In privinta laptelui cu cereala confirm ca-i nociva combinatia, dar asta SI din cauza cerealelor. Multe dintre ele sunt adevarate bombe calorice, desi-s consumate de unii care tin cura.

5. Chestiile inlocuitoare, laptele de soia de exemplu, sunt daunatoare. Repet: cel mai bun este laptele natural. Laptele de soia face rau in alte sensuri. Mai bine beau o cola dimineata decat sa beau asa ceva. #pebune

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *