Hai sa facem un copil!?!


Sunt impreuna de ceva timp sau de ceva mai mult, casatoriti sau nu, amandoi insa merg in aceeasi directie in ceea ce priveste relatia lor si viseaza cam aceleasi lucruri. Se iubesc, se pierd unul in ochii celuilalt, isi sprijina initiativele, se respecta si pretuiesc fiecare clipa petrecuta impreuna. Intr-o zi, fara nici un fel de avertisment, unul dintre ei arunca bomba cea mare: “Hai sa facem un copil! Vrei?“.

Evident este pregatit emotional si isi doreste acest lucru. Pur si simplu asa simte. E drept ca, in cele mai multe cazuri si conform statisticilor, femeile sunt cele ce vin cu aceasta propunere. Nu exista insa o regula in acest sens. Sunt barbati facuti sa fie tata, cei carora atunci cand iau un copil in brate le zambesc ochii, cei care nu au crescut cu o figura paterna sau au pierdut-o prea devreme si vor astfel sa inlocuiasca golul pierdut, cei care au o anume experienta de viata si au ajuns in punctul in care considera ca acest lucru i-ar implini ca oameni. Indiferent daca ideea este a lui sau a ei, raspunsul partenerului va fi cel ce va da tonul relatiei mai departe.

Varianta fericita si simpla este cand raspunsul suna cam asa:”Da, vreau sa avem un copil!”. Nimic mai frumos precum un “happy end”, un copil, o casa cu semineu, o nunta ca in povesti. Viata nu este insa niciodata atat de simpla. Suntem creati sa avem temeri, sa analizam consecintele unei decizii, sa ne intrebam ce e bine si ce nu pentru noi. Luam in calcul si problemele financiare, faptul ca nu toate cuplurile isi permit o casa, ca un prunc vine cu o mie de bucurii, dar si cu sacrificii enorme si nopti nedormite. Cand celalat este confuz, ar fi ideal sa nu fie presat zi dupa zi cu a lua o decizie. Daca isi va dori un copil, va sti pur si simplu si va impartasi acest lucru. Daca insa copilul nu este o prioritate sau nu considera ca este momentul, consider ca onestitatea este cea mai buna politica. Nimeni nu vrea sa fie amagit cu false sperante. Cred ca a comunica deschis cu partenerul si a-i marturisi frica poate salva relatia. Cei doi pot ajunge la un compromis sau chiar la decizia de a se desparti. Fie ca recunoastem sau nu, unii suntem carieristi, altii familisti. In secolul in care traim e destul de complicat sa le imbini armonios. In ciuda declaratiilor siropoase din revistele glossy si a catorva exemple, o cariera de succes se construieste in detrimentul vietii de familie, iar un copil te poate tine in loc in momentul cand ai cel mai mare potential.

Pe de alta parte, cred ca nu exista nimic mai important pe lume precum a aduce pe lume un copil. Tind sa contrazic parerea celor ce zic ca “toata lumea poate sa faca copii” si ca “eu am obiective mai marete in viata”. Nu, nu toata lumea poate-fie din motive medicale, fie ca nu gasesc jumatatea cu care sa simta ca acest lucru ar fi posibil, fie pentru ca nu vor sa fie parinti singuri si sa infieze sau sa foloseasca o mama surogat.

Am o singura remarca la final-cred ca “the one” este cel/cea cu care te vezi avand copii la un moment dat, acum sau peste multi ani. Stiu ca exista cupluri fericite si fara copii, dar au ales impreuna aceasta cale si isi sunt suficienti unul celuilalt. Nu cred ca poate functiona o relatie, pe termen mediu sau lung, daca cei doi nu gandesc la fel in aceasta privinta deoarece fiecare din ei acumuleaza frustrari si dezamagiri. Si mai cred ca decizia de a avea un copil sau nu trebuie sa fie a amandurora, nici unul nu trebuie sa impuna acest lucru ca ultimatum, sa ofere surprize precum o sarcina nedorita-despre femei vorbesc acum, sau sa foloseasca copilul ca o solutie pentru a-si salva ce a mai ramas din iubirea lor. Un copil nu e o jucarie, o unealta sau un impuls nebunesc de moment.

Poate va urma…

 Foto: http://4.bp.blogspot.com

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • November 13, 2013
-->

Poate te interesează

Cum realizezi că o persoană te seacă de energie și cum revii la starea de bine
January 20, 2021
10 lecții de la 2020 pentru 2021
December 23, 2020
Teama de a avea bani
August 30, 2020
Lucruri mici pentru o viață eco
July 22, 2020
Despre echilibru emoțional
June 24, 2020
Cum se schimbă relațiile de prietenie odată cu maturizarea
May 26, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *