Fără shopping de haine 3 luni


Recunosc că mă gândesc de ceva vreme să mă provoc să nu îmi mai cumpăr absolut nicio haină, nicio rochie, niciun tricou, absolut nimic de îmbrăcat. De fapt, totul a început mai de mult, acum mai bine de doi ani, când am realizat că achiziționam tot felul de chestii din impuls. Mă convingeam singură că îmi “trebuie” ceva și că nu pot trăi fără, până devenea obsesie care se încheia și consumă după ce aduceam obiectul acasă. Desigur, multe dintre aceste haine nu au văzut lumina zilei și au rămas cu etichetă cu tot pe umeraș. Ulterior, am constatat că, de fapt, port 10-20% din ceea ce am, unele piese în repetate rânduri. Nu știu cum s-a petrecut declicul, dar aspir către garderobă minimalistă, construită cu itemuri esențiale și versatile, care să elibereze spațiul din șifonier și care să mă elibereze de sentimentul că nu am ce purta, deși am tone de cârpe.

Acum câteva zile am decis că în următoarele 3 luni nu voi mai face deloc shopping de haine și sper să nu cedez vreunei ispite din mătase, bumbac, mai mult sau mai puțin în trend.

CUM SĂ AI O GARDEROBĂ MINIMALISTĂ

 • Sortează hainele, aruncă sau donează ceea ce nu ai mai purtat de mult timp. Patrează hainele care îți aduc bucurie, pe care le utilizezi des, care îți dau o stare de bine. Dacă în dulap stă ceva împăturit de ani de zile, e clar că nu vei mai purta și e vremea să meargă la altcineva, poate la persoane nevoiașe sau la prieteni care ar rezona cu acele obiecte vestimentare.
 • Pune accentul pe calitate, nu pe cantitate. Decât să ai 10 tricouri cu tot felul de modele de 50 de lei fiecare, mai bine alegi două mai scumpe, dintr-un bumbac super bun, nemuritoare, pe care apoi le poți accesoriza cu broșe, bijuterii, eșarfe și purta în zeci de combinații.
 • Optează pentru piese statement/clasice în defavoarea celor în tendințe. Poți investi într-un sacou bun, în jeans care nu iese la prima spălare, o rochie de coctktail și orice altceva va rămâne mereu la modă și poate fi reinventat. Piesele ușchite, pe val, nu vor mai fi deloc cool în sezonul viitor, plus că sunt și mai scumpe.
 • Recondiționează articole vechi cu puțină imaginație. O pereche de pantaloni evazată poate fi modificată într-un croi drept. Un sacou poate fi decorat cu tot felul de pinuri și insigne. Ai nevoie doar de un pic de creativitate și o croitoreasă pentru a readuce la viață haine mai vechi și a le pune în altă lumină.

5f0a03fcb08d3c6204c6a3ca667688d3-640x426

 • Organizează periodic dressingul. Încearcă să ai spații dedicate tricourilor, cutii pentru pulovere, sertat pentru articole sport. Poți opta și pentru sortarea și depozitarea în funcție de culoare. Orice astfel de truc îți împrospătează memoria, astfel încât, scapi de tendința de a cumpăra din magazine. De multe ori luăm ceva și constatăm că aveam acasă un obiect similar.

SECRETUL PENTRU A SCĂPA DE PROBLEMA “NU AM CE SĂ PORT”

Fă câteva ținute în avans, pentru următoarele zile, astfel încât, în grabă momentului, să nu intri în panică și să ai impresia că nu ai ce purta. Poți folosi un suport de haine de cameră unde să pui umerașe cu ținutele deja gândite. O să rămâi surprins(ă) de cât de multe haine ai, de fapt, și câte se pot face din punct de vedere stilistic dacă te inspiri de pe ținute de pe Pinterest sau Instagram și îți pui un pic mintea la contribuție.

Dacă aveți și alte ponturi pentru a combate shoppingul în exces, vă rog să mi le lăsați mai jos. Eu sper să îmi iasă provocarea pe care o fac cu mine și să devin tot mai responsabilă când vine vorba de ceea ce cumpăr!

  maxresdefault (1)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • May 14, 2019
-->

Poate te interesează

Revelația magazinelor second hand – consum mai puțin
August 24, 2020
Haine, perdele și alte cumparturi online de izolare #bonprixitsme (P)
May 30, 2020
Ce pui în bagaj pentru vacanța pe Riviera Franceză
May 22, 2016
Cămașa albă – piesa de rezistență în 2016 și întotdeauna!
April 30, 2016
Top 3 ținute ok si Top 3 mai puțin inspirate de la Oscar
March 01, 2016
COS deschide primul magazin din România în primăvara/vara lui 2016
February 15, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *