10 pași pentru a fi un om fericit (pe bune!)


Dacă ai ajuns la acest articol, cel mai probabil, cauți fericirea. E drept că trăim într-o lume în care pare că fericirea s-a pierdut. În primul rând, din punctul meu de vedere, este prost înțeles acest concept. Fericire nu înseamnă extaz sau un stimul de moment. Fericirea e o stare, nu elimină a fi trist uneori, nu înseamnă să ai ochelari de unicorn și nici nu înseamnă să fii senil și complet insensibil la ceea ce se petrece în jur. Fericirea, așa cum o înțeleg eu, așa cum am căutat-o și găsit-o de mai bine de un an, este egal cu iubire de sine, este echilibru interior. Fericirea este împăcarea cu tine și stadiul în care ai pătruns în interiorul tău și ai învățat că tu ești iubire, deci fericire.

Pentru cei care nu sunt deloc inițiați în acest mod de gândire, dar vor fericire, e posibil să pară o nebunie curată ceea ce au citit. Nu neg. Astfel aș fi spus și eu. Dar, mi-am dorit să ies din depresie, să scap de stările de disperare pe care le aveam cu mine, să nu mai lupt. Nu conștientizez ziua când am devenit un om fericit. Nu o pot marca în calendar. Știu totuși că mi-a luat ani buni să ajung aici și că acest proces de bine trebuie întreținut. Lucrez zilnic cu mine, aprofundez, caut tot mai adânc. Am ajuns la fericire cu răbdare, învățând să mă iubesc, iertându-mă. Mi-a fost greu să scap de frică, cel mai groaznic lucru care ne oprește de fiecare dată să fim fericiți și ne împinge spre cele mai negre poteci. Încă mă războiesc cu Egoul meu, dar, știu că nu el mă controlează, nici gândurile mele, nici faptele din exterior. Am găsit fericirea iubind, primind și oferind iubire necondiționat. Am acceptat că datoria mea e să fac tot ce ține de mine, dar că nu pot controla nici Universul, nici acțiunile celor din jur.

Trebuie să renunți la trebuie pentru a fi fericit!

Deși subiectul este extrem de amplu și poate fi subiectul unei cărți, voi încerca să las aici pașii esențiali pentru a deveni fericit. Depinde doar de tine să vrei. Se poate, nu trebuie să emigrezi, nu trebuie să fii într-o relație, nu trebuie să arăți perfect, nu trebuie să primești o promovare. Nu trebuie nimic. De fapt trebuie să renunți la trebuie pentru a fi fericit și să îmbrățișezi ceea ce trăiești și primești, cu recunoștință că ai această șansă, zi după zi. Dacă ajungi aici, totul va curge firesc și mult mai bine. Ce ai de pierdut? Nimic. Ai doar de câștigat. Fericire. Și voi pune acești pași pe înțelesul tuturor, fără a apela la filozofii, la termeni științifici, la citate sau la cercetări. Deși da, a fost demonstrat că fericirea se obține astfel. Dar nu este nevoie să crezi, ci poți experimenta pe propria piele. Pe propriul suflet. Apoi, dacă am reușit să trezesc în ține pofta de fericire, desigur că ești liber să aprofundezi cu lucrări științifice, cu un guru, cu psihologul, cu orice doctor în fericire. Eu nu sunt nici una din astea. Sunt doar o femeie care este fericită și care vrea să ofere și celorlalți rețeta care a funcționat pentru ea.

10 PĂȘI PENTRU A DEVENI UN OM FERICIT

1. DISCIPLINEAZĂ-ȚI GÂNDURILE

Gândurile vin și pleacă, uneori dintre cele mai ciudate, mai negre, mai fanteziste. Noi nu suntem ceea ce gândim deoarece avem puterea de a controla și disciplina modul în care gândim. Meditația are acest rol. Cred că te-ai săturat să auzi oameni care vorbesc despre fericire și meditație. Ei bine, acesta este unul din secrete. Ce se întâmplă de fapt prin meditație este conștientizarea faptului că tu nu ești un gând. Nu te panica, dacă nu ai meditat niciodată. Nu ai nevoie de niciun expert, deoarece e simplu. Ia-ți un timp cu tine. Să spunem că începi cu 10 minute pe zi. Încearcă să fie un spațiu cât mai izolat fonic, să fii singur. Poți închide ochii sau poți fixa un punct din apropiere. Apoi lasă gândurile să vină, acceptă-le și nu le izgoni. Vor apărea, chiar și cele la care nu te aștepți. Apoi vezi ce simți în fiecare parte a corpului, cum se simt membrele, abdomenul, gâtul. La final vezi ce senzații ai când privești spre inimă. În timp, poți săavansezi la jumătate de oră pentru meditație, măcar din când în când. La final vei vedea totul un pic mai clar și nici nu vei ști de unde a venit starea de liniște.

2. IUBEȘTE-TE PE TINE ȘI TOT CEEA CE EXISTĂ

În ziua când vei înțelege câtă iubire este în tine și că tot ceea ce ai este, de fapt, iubire, vei găsi acel echilibru. Nu poți să iubești pe nimeni până nu te iubești pe tine cel mai mult. Doar așa vei oferi fără a aștepta ceva în schimb. Prin iubire vei fi mult mai înțelegător cu cei din jur. Află că nimeni nu te rănește sau te face să suferi. Tu alegi să fii așa deoarece nu te iubești suficient. Indiferent de ceea ce se petrece, că ai rămas fără bani, că te-a părăsit, că te-ai îmbolnăvit, cu iubire poți să menții starea de echilibru interior deoarece deja conștientizezi că acestea sunt doar etape. Cred, de altfel, că oamenii se îmbolnăvesc din lipsă de iubire proprie. Se duc războaie și se destrăma relații pentru că nu ne iubim, deși, energetic, suntem toți conectați. Și mai cred că doi oameni care nu vibrează la aceeași energie, nu au învățat ambii să se iubească pe ei, deci nu pot funcționa împreună. Iubește-te, dă-ți șansa să alegi ce vrei să faci, cum să trăiești, da-ți voie să greșești. Nu uita să te răsfeți, să îți oferi momente de bucurie, cât de mici și, mai presus de orice, să te privești zilnic în interior și în exterior și să îți spui că știi că ești iubire și te iubești. Fă-o ca pe un exercițiu la început, iar ulterior va deveni o mantră pe care o vei rosti din reflex.

3, RESPECTĂ-ȚI CORPUL

Corpul este cel care te ajută să fii aici, să te miști, să vezi, să simți, să supraviețuiești pe această Planetă. Un om fericit își iubește corpul și îi dă combustibil pentru a se dezvolta frumos. Poate părea banal, dar sunt 3 elemente esențiale pentru a avea un corp sănătos și armonios: hrană sănătoasă, mișcare și somn. Personal, mi-a luat mult timp să mă împrietenesc cu somnul. Și să pricep că nimic nu face mai bine minții și corpului. Echilibru energetic vine prin somn, cel puțin 7 ore pe noapte. Să faci un sport sau măcar să mergi mai mult pe joc, plus să nu exagerezi cu mâncarea, sunt alte două ingrediente pentru a te iubi. Corpul este cel care te poartă, iar pentru a-l menține sănătos la orice vârstă, trebuie să îi dai cât mai puțină mâncare procesată, să nu îl torturezi cu zahăr și alte fast fooduri și, esențial, să îl ții ocupat și tonifiat.

4. SCAPĂ DE COMPARAȚII

Probabil una din cele mai mari greșeli este să îți trăiești viața în comparație cu ce a fost, cu cei din jur, cu tine acum ceva timp. Nu te ajută cu absolut nimic să te gândești ce ar spune sau face celălalt, cum a reușit cineva, cum era fostul față de actualul, cum erai tu acum x ani. A compara înseamnă a uita să te bucuri de acum, de momentul când exiști, singurul real de altfel și mai înseamnă să îți sabotezi singur fericirea de dragul unor fantasme sau percepții despre alții sau despre trecut.

5. IARTĂ ȘI IARTĂ-TE

Iubirea înseamnă iertare. Nu doar pentru ceilalți. Înseamnă să te ierți pe tine, cu toate greșelile de până acum, să înveți din ele și să mergi mai departe. Acum că ai conștientizat că ești iubire, e imposibil să fii mai blând cu tine. Nu e nevoie să te judeci mereu și să fii mereu în gardă. A ierta, a accepta scuze, a te ierta și a-ți da șansa unui nou început te duce la tine, acolo unde există doar iubire. Fără iertare nu poți fi cu totul iubire. Iartă și mergi pe drumul tău, fără a te agăța de oameni nocivi.

6. ACCEPTĂ-TE ȘI ACCEPTĂ-I PE CEI DIN JUR

Empatia față de alții vine tot din iubire, din înțelegerea că suntem cu toții diferiți. A asculta punându-te în papucii celuilalt e un semn de iubire. Singura reală, demostrată cu fapte, nu doar cu vorbe goale. Învață să nu mai judeci și să nu te mai judeci. Cel puțin nu la fel de aspru. Pune în valoare ceea ce ai mai bun, dă-ți șansa se te bucuri de ceea ce ai, devoltă-ți calitățile. Înțelege că toți avem un trecut și un cumul de experiențe, unice, așadar reacționăm și simțim diferit. Nu încerca să schimbi pe nimeni. Poți fi un mentor, un exemplu, poți lucra la schimbarea ta, cu iubire. Dar acceptă diferențele și învață să le tratezi cu iubire.

7. ASCULTĂ-TE ȘI ÎNVAȚĂ SĂ ASCULȚI

Uneori am impresia că trăim într-o lume de surzi și că vorbim pentru a ne auzi propria voce. Nu știm să ascultăm activ, dovadă că nu iubim. Nici pe noi înșine. În noi sunt toate răspunsurile. În meditație, când încerci să îmbrățișezi gândurile, fără să analizezi sau să te întrebi, poți învață să te asculți. Mai apoi vei privi și spre cei din jur și vei auzi ceea ce spun. Cred că dreptatea e relativă, că nu e nevoie să câștigi în competiția dialogolui și că poți fi mult mai fericit dacă nu ai mereu dreptate. Dacă te asculți vei ști și pe cine din viața ta să asculți, cui să ceri sfatul. În rest, este vorba doar de empatia menționată, care te transformă din luptător în observator și mai apoi într-o persoană care face lucrurile echilibrat, fără prea mult zgomot de fundal.

8. ÎNVAȚĂ SĂ SPUI NU

Mie mi-a luat mult timp să învăț să refuz, să zic nu, să mă pun pe mine pe primul plan. Nu e nimic greșit în a alege, în a spune deschis când nu vrei să faci ceva. Nimeni nu trebuie să se supere și trebuie să îți respecte decizia. A spune da când nu simți, din teama de a nu răni sau de a nu îndepărta pe cineva, duce la frustrări care se acumulează în timp și răbufnesc mai târziu. A învăța să spui nu înseamnă să te iubești pe tine, să știi ce vrei, ce ești, să alegi conștient și să rezonezi la exterior cu ceea ce este în interiorul tău.

9. FII RECUNOSCĂTOR

Este cumva incredibil cât de mult poate să aducă un “Mulțumesc!”. Unul real, rostit din inimă, în semn de recunoștință. A fi recunoscător celor care au făcut ceva pentru tine, cât de mic, este un mod de a atrage energia pozitivă în relația voastră. Fii recunoscător față de corpul tău că e bine, față de minte că te ajută cu gândurile; recunoscător Universului pentru experiențele din fiecare zi; recunoscător pentru tot ceea ce vine, bine sau rău, deoarece fiecare dintre acestea sunt metode care îți dau voie să evoluezi, să înveți și să descoperi o variantă mai complexă și mai bună a ta.

10. FOCUSEAZA-TE PE CEEA CE E FRUMOS

Oamenii fericiți nu suferă de pozitivism, nici nu trăiesc în LalaLand, nici nu au o stea în frunte. Ei sunt cei care au deprins toți pașii de mai sus și au înțeles că viața vine cu bune și rele. Ia-ți câteva minute în fiecare zi, preferabil imediat după ce te-ai trezit, pentru a te gândi sau a nota toate lucrurile frumoase din ziua care a trecut. Fă o lista cu oamenii care contează și cu tot ceea ce îți dă o stare de bine momentan în viața ta. Apoi, focusează-te spre acestea și încearcă să privești cu optimism spre viitor. La început va fi un exercițiu forțat, chiar fals. Cu timpul însă, vei dobândi capacitatea de a te axa doar pe ceea ce a fost frumos, chiar și în urma unei relații eșuate și a păstra în inima ta doar binele. Cu iubire.

Sper să vă ajute și să fim cu toții mult mai fericiți!

 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
 • January 31, 2019
-->

Poate te interesează

În viață trăim 2 tipuri de iubire romantică: cea care te distruge și cea care te ridică
February 05, 2021
De ce ne despărțim? Limbajele iubirii.
July 12, 2019
Nimic din ce pleacă nu a fost dat să rămână
June 28, 2018
De ce ai nevoie de o Încheiere în relația de cuplu
June 17, 2018
Doar o idee despre ce înseamnă un cuplu frumos
May 06, 2018
Ne îndrăgostim când vibrăm energetic la unison
November 26, 2017

2 Comments

Lore
Reply January 31, 2019

Lumi, stii ca eu te citesc. Chiar daca nu las comment mai niciodata. Iti multumesc pentru articol pentru ca mi a mers direct spre inima si ma ajuta sa inteleg ce conteaza in viata. :*

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *