7 sfaturi utile de la bloggeri și vloggeri de călătorie


Zilele trecute am ajuns la conferința “How to promote the capital of Romania?“, parte din proiectul #ExperienceBucharest organizat de către Tudor Maxim. M-am bucurat să descoper printre speakeri unul dintre Youtuberii mei preferați, Kristen Sarah, dar și pentru informațiile reținute de la cei care au reușit să facă din blog și vlog de călătorie un mod de viață. Printre aceștia îi voi aminti pe: Dave și Debbie de la The Planet D (best travel vlog 2015 și 204 de către Society of American Travel Writers), Kat von B, blogger specializat în Luxury Travel, Kash Bhattacharaya de la National Geographic sau Alysa Ramos de la mylifesamovie.com.

Este interesant să auzi cum gândesc acești influenceri și să vezi cum se mențin în joc cu aceeași pasiune pentru a călători, chiar dacă acest stil de viață nu mai este de mult doar un hobby. Și chiar dacă nu aveți vlog/blog de travel, sfaturile lor sunt utile și pentru alte domenii, fie că este vorba de modă, de mașini sau de oale de bucătărie.

* Nu contează numărul de likeuri, followers și cifrele. Brandurile și agențiile nu se uită la acestea atât de mult precum s-ar crede. Creează-ți un brand din vlogul/blogul tău, unul la care publicul să revină și pe care să îl identifice ca stil, indiferent pe ce cale îl găsesc.

*Înainte de a a lucra pe conținut, alege-ți o nișă. Nu te panica dacă nu o identifici din prima, o vei simți în timp și îți vei da seama ce îți place să faci. Totuși, nu încerca să scrii/filmezi despre orice. Dacă nu ai nicio treabă cu muzeele, de ce să te chinui să le incluzi în videourile tale? Mai bine un public mai mic dar fidel decât un clip foarte vizualizat o dată și apoi nimic.

*Pune mesaje diferite pe rețele sociale diferite! Adică, dacă ai o poză, personalizează-i mesajul pe Facebook, Pinterest, Instagram. Același text nu se vede bine pe Twitter și pe Facebook și așa mai departe. Pare că ar consuma mai mult timp, dar este important să vorbești pe limba targetului pe care îl ai pe fiecare canal.

*Nu contează ce tip de cameră folosești, un mobil poate fi la fel de bun. Ca idee – nu lăsa tehnologia să te învingă și fii sigur că știi să folosești ceea ce îți achiziționezi. Degeaba ai cea mai sofisticată dronă dacă nu te descurci cu setările sau nu ai noțiuni basic despre reguli de a filma.

*Ieși din bula ta, mergi la conferințe, creează prietenii cu oameni cu aceleași pasiuni, întinde antenele și vezi ce este nou. Sunt benefice asocierile între endorseri și cross promotion între comunitățile acestora. Dacă unul e mai bun pe Instagram, iar celălalt pe Youtube, de ce să nu testezi cum ar fi o promovare reciprocă?

*People love people! Adică, publicul nu vrea să vadă documentare într-un vlog sau o poză tip revistă pe blog. Un element cât de mic despre viață reală aduce engagement. Fii firesc, vorbește cu audiența, dă-le ceva autentic care să te facă identificabil.

*Dacă nu crești, mori! Așa a zis cineva și e bine spus. Este ok să încerci, să lupți pentru ceea ce crezi, dar nu poți să investești la infinit bani, timp și energie dacă nu ești pe o linie ascendentă. Trebuie să înveți când să te oprești sau să schimbi macazul spre o altă direcție care, poate, te reprezintă mai bine.

Au fost mai multe idei interesante, dar una mi-a rămas în minte la #ExperienceBucharest. Un blogger zicea că, așa cum Liveul la scară largă ni se părea imposibil acum ceva ani, așa va fi și cu expunerea vieții de tip Truman Show. E suficient să există câteva nume mari care să aleagă să transmită non stop ceea ce fac, de câteva gadgeturi și gata! Apoi o vor prelua și alții. E adevărat că tehnologia este foarte invazivă și trebuie să învățam când să oprim filmul, să lăsăm mobilul jos și să ne ocupam și de viața privată. I se spune privată pentru că așa trebuie să rămână!

Dacă v-au plăcut cele 7 sfaturi de la bloggeri și vloggeri de turism sau aveți și altele, puteți lăsa cu încredere comentarii mai jos. Și nu uitați să le aplicați pentru voi înșivă! 🙂

Foto: Pagina Experience Bucharest

 

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • May 15, 2017
-->

Poate te interesează

NOMAD DIGITAL pe insulă (Tenerife 2021)
February 25, 2021
Cum este de fapt la un RETREAT DE FEMINTATE
September 30, 2020
10 locuri preferate din București
May 29, 2020
Te invit la Training Online Facebook Ads pentru Antreprenori!
April 06, 2020
Propuneri de vacanțe tip experiență pentru 2020
December 30, 2019
Pentru prima dată la BIZ SMS CAMP în calitate de Freelancer
December 09, 2019

2 Comments

Andreea
Reply May 15, 2017

Ma bucur foarte mult cand citesc asemenea sfaturi. De ceva timp cochetez cu o ideea gen blog de calatorii. Vlogging mai putin pentru ca am teama aceea de a vorbi in fata camerei pentru o audienta nevazuta.
Ce sfat ai da cuiva care isi doreste un blog despre calatorii la inceput de drum? Just do it, sau mai intai mergi, documenteaza si apoi posteaza?
Este destul de intimidant cand vezi atat de multe blog-uri si vlog-uri pe acest domeniu.

  Luminita Balaban
  Reply May 15, 2017

  buna, Andreea! in primul rand curaj, apoi continua si tine-te de el. e important la travel sa te si tina buzunarul sa calatoresti. pune pasiune, atentie la continut, incearca sa dai ceva diferit si persevereaza. :) nu e atat despre documentare, cat despre experiente personale si a fi autentica in scris si fotografie :) zic eu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *