Lucruri mici pentru o viață eco


Sinceră să fiu, mi-ar plăcea să am un stil de viață minimalist, dar nu pot. Nu dintr-o dată, în orice caz. Plus că extremele de tipul: nu mai consumăm absorbante mi se păr exagerări cu care nu empatizez. Cu toate astea, cred în mici shimbari pe care le pot face pentru mine, pentru copiii mei, pentru a trăi pe o planetă cu mai puțină poluare și pentru că îmi păsa de mediul înconjurător. De câțiva ani, am făcut câteva alegeri, pași mici ce-i drept, dar care consider că sunt importanți. Doar împreună putem schimba ceva, de la supra consum, la curățarea oceanelor. Fiecare mică initativă în direcția eco este relevantă și trebuie încurajată.

Deși sunt departe de ceea ce aș vrea, las aici câteva mici lucruri pe care le-am făcut și care sper să inspire și pe alții:

nu mai folosesc paie de plastic. Cea mai bună achiziție a fost un pai de metal din Bali. Îl iau cu mine inclusiv în vacanțe  și încerc să nu cer pai de plastic la terase.

nu mai am mașină pe benzină, una dintre sursele cele mai mari de poluare. În prezent mă uit după un Hybrid, deoarece pentru mașină electrică nu cred că este încă gata România.

nu folosesc măști de unică folosință, ci am trei din cârpă pe care le spăl constant.

cumpăr foarte puține haine și încălțăminte. Am avut în 2019 o provocare personală de a nu mai cumpăra nimic timp de jumătate de an și mi-a ieșit. Nu sunt adepta trendurilor, nici a brandurilor. Cred că mai bine dai mai mult pe o piesă de calitate, versatilă, care să reziste în timp, decât o mie de cârpe sau pantofi ieftini.

nu folosesc tacâmuri din plastic și încerc să comand cât mai puțin, tocmai pentru a nu primi caserole de plastic. În pandemie am început să gătesc, obicei care a rămas cu mine.

nu cumpăr mâncare în exces și am mai mereu frigiderul gol sau aproape gol. Încerc să trec mai des pe la piață, nu consum niciodată sucuri în sticlă de plastic, aleg produse cât mai puțin procesate.

nu cer pungă la supermarket, excepție când sunt pe grabă sau nu îmi ajunge spațiul.

am eliminat o mulțime de lucruri din casă, constant, de la haine, accesorii, cărți. Și le-am donat, deorece și asta înseamnă consum mai puțin.

nu mai cumpăr jucării pentru câinele meu, deloc, deoarece sunt suficiențe cele vechi și deoarece e mai important pentru el să mă joc eu cu el, nu cu niște obiecte. Deasemenea, pentru nepotul meu aleg ceva din material textil sau din lemn, nu jucării din plastic.

nu am tone de produse de makeup și nu încep ceva nou până nu am consumat recipientul deja început.

Știu că mai am multe de făcut, cum ar fi să am o casă sustenabilă, să mă bucur mai mult de natură, să reciclez. Dar sunt fericită chiar și cu aceste acțiuni și îmi dau o stare de bine. Sunt curioasă voi ce faceți pentru eco schimbare și dacă aveți și alte idei implementabile pentru mine!

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
 • July 22, 2020
-->

Poate te interesează

Dacă nu ai mai trăi pentru weekend…
September 21, 2021
5 tipuri de “prieteni” de care trebuie să scapi
July 31, 2021
Suntem suma preconcepțiilor noastre și uneori asta dăunează
May 17, 2021
De ce ești mai productiv când ai posibilitatea să nu lucrezi mereu de la birou
May 13, 2021
Omul lecție și Omul bucurie
April 19, 2021
Cum realizezi că o persoană te seacă de energie și cum revii la starea de bine
January 20, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *