Despre echilibru emoțional


Mi-a luat foarte mulți ani să ajung la echilibru și, cu toate astea, încă am momente când îl mai pierd, cu precădere când vine vorba de relații personale. Încă mai am scurte derapaje deoarece copilul interior simte nedreptate și reacționează impulsiv, până când să sesizeze maturul responsabil. Cu toate astea, îmi amintesc de o replică dintr-un film care spune că: “Sometimes to lose balance for love, is part of living a balanced life.” Adică, e firesc ca o viață echilibrată să aibă și momente în care pierzi controlul emoțional. Totuși, ce am învățat în mulți ani de când citesc enorm, mă inspir de la oameni echilibrați, practic yoga și meditație constant, este ca e ok ca micile alunecări să fie de moment, dar de a doua zi să revin pe calea cea bună și să mă întorc la mine și la liniștea mea.

Nu zic că e ușor, deoarece nu este. Cred însă că se poate să dobândești echilibru emoțional, cu multă muncă cu sinele și egoul. Conștientizarea slăbiciunilor și greșelilor proprii este cea mai complicată parte. Atunci când înveți să te iubești descoperi și echilibrul și acea stare de calm internă, indiferent că te afli sau nu în furtună. Ceea ce cred este că această stare nu este despre a trăi într-o bulă și a te minți că e totul roz. Nu înseamnă egoism acut prin care elimini pe oricine, nu înseamnă să îi denigrezi pe alții care se zbat, nu înseamnă superficialitate și nici autosuficiență. Echilibrul emoțional nu este despre comportamente agresive, jigniri, bârfă, istericale și scene. Nu este despre a judeca, indiferent de situație. Nu este despre a te pune pe piedestal și a te consideră mai bun decât oricare. Este despre a realiza că ești doar un om și că orice crezi este doar percepția ta prin propriile limitări, frici și experiențe.

Mai apoi aș vrea să vorbim despre alegerea echilibrului emoțional. Dacă alegi să rămâi în mizerie, să îți negi traumele, să te complaci în suferință, să te lamentezi, să trăiești disperări de liceu, să dramatizezi la infinit, chiar și la 40 și 50 de ani, atunci alegi și suferința. Echilibrul emoțional se alege și apoi se construiește zilnic pentru a-l obține și mai ales pentru a-l păstra. De fapt, începe cu procesul anevoios de a te cunoaște pe tine. Și nu e mereu simplu deoarece de multe ori înseamnă să vezi cât ai fost de rănit, să ajungi la inconștientul tău, și chiar să înțelegi că ai nevoie de ajutor specializat. Dar, important este să vrei. Și nu, negarea realității și afișarea unei fețe vesele forțate nu înseamnă deloc că ești bine, ci doar că te minți constant.

Oamenii echilibrați emoțional se dezvoltă frumos și au un set de valori bine pus la punct. Pentru ei nu există trădare, înșelat, minciună, profitat de cineva, prietenie din interes, ascuns mizeria sub preș. Echilibrul e sincer, asumat, senin și curat. Nimeni care e bine cu el nu va fi interesat de ceea ce cred alții despre el, nu va călca pe cadavre, nu va vorbi de rău, nu se va lipi de cineva pentru a-și atinge un scop. Echilibrul înseamnă că ai închis rănile, iar acel bine interior te face să vrei să împarți frumos, să oferi fără a cere, să iubește necondiționat, să fii deschis provocărilor vieții, să îți dorești să ajuți și să îi faci și vezi pe alții fericiți. Iar a fi în armonie cu tine înseamnă și a lăsa să plece pe cei care încă nu pot înțelege această stare, oamenii care au atâta durere încât simț să facă rău și altora să pe cei care sunt orbiți de ego și de ambiții. E firesc să fie așa, chiar dacă poate fi dureros. Totuși, curățenia asta e doar o dovadă că ai ajuns la echilibru emoțional și că poți accepta și bune și rele cu aceeași căldură, deoarece sunt doar întâmplări din viață.

Cum ziceam, pentru a ajunge la echilibru emoțional e nevoie de enorm de multă muncă, de resetare, iar acest proces nu încetează niciodată, deoarece noi oamenii suntem perfect imperfecți!

 • 108
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  108
  Shares
 • June 24, 2020
-->

Poate te interesează

Nu mă mut din România… deocamdată!
March 28, 2022
Recunoștință zilnică, pentru o viață mai împlinită
February 03, 2022
Dacă nu ai mai trăi pentru weekend…
September 21, 2021
5 tipuri de “prieteni” de care trebuie să scapi
July 31, 2021
Suntem suma preconcepțiilor noastre și uneori asta dăunează
May 17, 2021
De ce ești mai productiv când ai posibilitatea să nu lucrezi mereu de la birou
May 13, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *