Cât de greu este să delegi munca?


Una dintre cele mai importante lecții, atunci când ești antreprenor / freelancer – antreprenor, este să înveți să delegi din sarcini, să ai încredere în cei cu care lucrezi, să renunți la a controla totul și să poți găsi acea echipă cu care ești compatibil din punct de vedere profesional, chiar dacă aveți păreri sau viziuni diferite. Și am convingerea că această lecție nu se învață niciodată ușor, ci în urma unor etape de epuizare, în care simți că efectiv nu mai poți duce tot ce ai de făcut, când te simți copleșit de agenda pe care o ai și, mai presus de orice, când conștientizezi că, dacă nu dai mai departe taskuri mai mici, nu o să poți să te focusezi pe obiectivele mari. Foarte posibil să îți consumi tipul inutil, în loc să atragi mai mulți clienți, să vii cu idei creative și, în definitiv, să crești business-ul pe care îl ai.

De ce este greu să delegi munca?

Există mai multe aspecte când vorbim de a delega munca, dar cele mai relevante sunt: cum și cui? Partea de cum ține de a documentarea a ceea ce făceai, fie sub forma unei proceduri, fie sub forma unui brief concret. Urmează apoi o discuție sau mai multe, unde partea căruia îi delegi ar trebui să înțeleagă ce se cere, să pună întrebările suplimentare și să se concluzioneze că munca propriu zisă a fost înțeleasă corect. Pare simplu, doar că nu este mereu așa, mai ales când vorbiți “limbaje” diferite, unul e începător, iar celălalt nu; unul nu are același background; unul cunoaște anumiți termeni și tot așa. Tocmai de acees, cred că partea de documentare este esențială și trebuie alocat destul timp aici, pentru a nu se rata detalii și a nu apărea înțelegeri în viitor.

Al doilea aspect este cui delegăm munca. Deși mereu trăim sub falsa impresie că nimeni nu poate face mai bine ca noi (uneori poate fi adevărat), cu siguranță ține de noi să identificăm o persoană care, poate cu puțin training, să ne poată suplini și să fie o resursă valoroasă în ecosistemul nostru. Din punctul meu de vedere, este necesar să nu pornești la drum cu prejudecăți, dar nici să accepți orice. Cred că e vorba să simți omul, să îți inspire încredere și profesionalism și să poți dormi liniștit, știind că nu te va lăsa baltă, că nu îți va livra aberații sau că nu o va lua pe arătură cu crize de personalitate. În acest caz, consider că este ok să existe o selecție compusă din: test, interviu față în față sau pe zoom și un prim proiect plătit de verificare. Abia apoi ar fi cazul de ceva entuziasm.

Diferența între un manager și un lider

Consider că diferența între un manager și un lider este că cel din urmă a învățat să delege și reușește să facă acest lucru, astfel încât oamenii pe care îi plătește să se simtă importanți, responsabili și confortabili cu ceea ce fac. Deși la început pare ireal, totuși se poate că oamenii cărora le delegi sarcini să fie mai buni decât tine pe anumite segmente, să te ajute și să vină cu soluții pe care nu le vedeai. Mai cred că, pe lângă a oferi toate informațiile, este necesar să accepți că ceilalți pot avea un stil de lucru diferit, dar că a respecta calitatea și deadline-ul trebuie să fie și pentru ei doi piloni esențiali în jobul lor. Contează mult și modul în care omul căruia îi predai o parte din taskuri știe să accepte feedback, fără a o lua personal sau fără a fi nevoie să faci trei tumbe și să îi oferi flori pentru a-i spune concret ce nu e bine sau ce nu ți-a plăcut. Iar la final, un mulțumesc nu trebuie ratat, precum și un mic bonus sau un cadou, odată la ceva timp, ca semn că prețuiești faptul că acel om este în echipa ta.

Nu este simplu deloc să poți delega munca, dar se poate, iar atunci când conștientizezi că este vital pentru a reuși să crești în carieră, atunci vor aparea  schimbări majore. Întrebare: tu ești ok cu a delega din munca ta?

  • 69
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    69
    Shares
  • November 19, 2020
-->

Poate te interesează

De ce ții cont înainte de a face un website + componentele sale
November 29, 2023
5 ani de antreprenoriat – 5 lecții esențiale
October 17, 2023
S-a lansat “START în freelancing în digital” – program 1 lună
September 19, 2023
De ce să participi la Training Intensiv Facebook & Instagram Ads
August 09, 2023
Câteva recomandări pentru antreprenori înainte de a-și pune brandul în online
July 03, 2023
Tu cum stai cu STRATEGIA DE DIGITAL pentru brandul tău?
January 21, 2023

2 Comments

Gabi
Reply November 26, 2020

Frumos articol! Blogul tau e un exemplu pentru al meu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *