De ce #unblogpezi
În România sunt peste 90.000 de bloguri, o parte sunt active și cunoscute, altele sunt agățate undeva în cui sau uitate de autorii acestora. La Zelist, primul în top este blogul lui Tudor Chirilă, încă pe blogspot.com, cu o grafică din 2005, dar, cel mai probabil, are texte bune și un pol de fani constanți. Pe de altă parte, există bloguri sub forma unor platforme în care s-a investit enorm, dar care încă nu au succes. Există bloggeri care nu au mult trafic, dar care au comunități în Social Media și oameni care îi urmăresc și apreciază. Așa cum există bloggeri cu super trafic, fie datorită tipului de conținut, fie unor artificii, dar care nu convertesc mai deloc, pentru că nu sunt credibili atunci când promovează branduri. Și mai există “rebelii” blogosferei, cei care “nu se vând” sau nu au primit încă propuneri. Aceștia din urmă scriu doar pentru ego, pentru a fi citiți și nu cred sau nu au ajuns încă la nivelul de a face advertoriale sau a promova produse și servicii pe bani sau prin barter.
Personal, sunt consumatoare de bloguri, citesc zilnic, descopăr unele simpatice, dar care apoi se pierd pe drum. Cert este că, majoritatea oamenilor care au un blog lucrează destul de mult și investesc resurse pentru a-și crește propriul nume. Unii bloggeri sunt pompați artificial în față, alții vin din TV, așadar drumul către succes pare mai simplu, alții sunt pur și simplu extrem de talentați în a spune povești sau a face poze. Întotdeauna contează autenticitatea, vocea personală și curajul de a fi diferit, fără a copia nicio rețetă. Nu există regului când vine vorba de blog. Există doar un gram de talent, puțin noroc și multă multă muncă, constanță și căutarea susținută unor noi iei, asumarea părerilor, networking și dorința de a arată și altora lumea prin proprii ochi.
Dacă ar fi să mă întrebați câte bloguri din România sunt cunoscute din cele aproape 100.000, atunci probabil că aș spune că depinde cine întreabă. Se presupune că oamenii din agențiile de publicitate, de online, de PR, precum și clienții care se îndreaptă către acest segment, ar trebui să cunoască bloggerii. Paradoxal, mulți nu o fac, ba chiar îi ignoră încă cu bună știință și nu conștientizează importanța lor. E drept că se fac campanii în care vin și bloggeri pe prietenii, nerelevanti, prost aleși, învechiți, rămăși pe niște liste de ani de zile, dar lucrurile par că încep să se schimbe. Publicul nu este niciodată fraier și depistează gafele publicitarilor. Clienții sunt și ei la rândul lor consumatori de bloguri și nu mai acceptă orice propunere. Cred că în curând vom vorbi de o piață mătură a blourilor românești. Acum e momentul când cel care oferă calitate și content, va rămâne, iar cei care stau în baloane de săpun, vor fi lăsați în urmă. Spre deosebire de 2010, în 2016, oferta este tot mai mare, dar nu mai poți păcăli pe nimeni.
Mi-am propus că zilnic să prezint un blog pe profilul meu de Facebook, unul pe care fie îl citesc de mult, fie unul pe care abia l-am descoperit și care merită a fi văzut. Există bloggeri talentați care nu sunt promovați, așa că sper să îi ajut. Așa cum există “niște băieți” pe care trebuie să îi urmărești pentru o doză de informație și de umor. Dacă aveți sugestii, lăsați-le mai jos în comentarii, iar eu mă voi uită peste ele și le pun, dacă îmi plac – aici!
- May 25, 2016
Oana
April 22, 2019Mai recomanzi #unblogpezi? Poate-ti arunci o privire si pe al meu, www.cityfemme.com. Mersi!
Luminita Balaban
April 22, 2019draga mea, nu, deoarece eu personal nu mai citesc nimic constant, ci doar uneori articole. eu cred in mix blog-vlog-social media. dar vad ca deja ai premii, e nisat, looks clean, deci iti doresc mult succes si sa ne vedem pe la intalniri cu bloggeri! :*