Dali in vizita la Cantacuzino


Weekendul trecut am ajuns, in cele din urma, la Castelul Cantacuzino. Imi doream sa il vizitez de ceva vreme, dar, desi am ajuns de ceva ori la Busteni in ultimul an, nu am urcat niciodata pana la el. Mi-a trebuit un pretext bun pentru ca acest lucru sa se intample si iata ca a venit atunci cand am primit stirea ca Dali vine in vizita la Castel. Cantacuzino este gazda expozitiei “Welcome into my brain” care cuprinde 200 de lucrari ale lui Salvador Dali. Aceasta a inceput pe 22 iulie si continua pana pe 4 octombrie, asa ca sigur aveti timp sa ajungeti.

1a

Castelul, construit în stil neoromânesc, este minunat la exterior, impunator si bine pastrat. Interiorul este destul de trist, tinand cont de faptul ca a fost vandalizat de comunisti. Acestia au furat aproape toate piesele de mobilier. Cu toate acestea, se pastreaza inca parchetul, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, cateva seminee, picturile pe pereti din Camera Balului si alte cateva elemente de arhitectura. Castelul are o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor de boieri incuscriti cu cantacuzinii și o friza de picturi votive cu ilustrii membri ai familiei Cantacuzino. In jurul Castelului exista alei, cateva fantani arteziene, un restaurant cochet, asa ca aveti ce face cateva ore aici. Acesta a intrat in circuitul turistic abia in 2010.

7a

6a

Expozitia Salvador Dali cuprinde mai mult schite reprezentative pentru suprarealism, facute de artist in jurul unor opere celebre precum: Divina Comedia, Batranul si marea (preferata mea), Pantagruel, Tricornul, dar si o serie de carti de Tarot. In zona de Tarot veti intalni si doi actori simpatici care va vor “citi in carti”, unul dintre ei fiind chiar Dali. Stiu ca sunt o multime de iubitori de Dali care vin cu gandul de a gasi aici celebrele lui opere precum: Persisenta Memoriei, sau Melting Clocks cum mai este numita. Ei bine: Nu, acestea sunt inca la MOMA in New York sau in alte muzee celebre din Europa. Cu toate astea expozitia este simpatica, in special daca sunteti cunoscatori sau fani Dali.

2a

3a

4a

Castelul Cantacuzino, o cafea pe terasa, expozitia Salvador Dali si preparate romanesti in Busteni pot face dintr-o zi banala de sambata sau duminica, una memorabila. Eu zic sa incercati si sa imi dati de veste mai jos cum vi s-a parut! 🙂 

5a

.

 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
 • August 27, 2015
-->

Poate te interesează

NOMAD DIGITAL pe insulă (Tenerife 2021)
February 25, 2021
City break în ORADEA
November 16, 2020
Glamping la ZAGA ZAGA, în Delta Siretului
August 27, 2020
Prima vacanță după pandemie în Europa – MALTA
August 05, 2020
PRINT ONE BOOK schimbă piața de carte din România! (P)
June 26, 2020
UBUD – Experiențele mele preferate
June 21, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *