Cum am regăsit New York-ul după pandemie
Am revenit în New York City după 4 ani și jumătate, după perioada de pandemie, în sezonul rece, spre deosebire de prima data când am fost vara. Și am găsit un oraș la fel de minunat, unde mi-ar placea să locuiesc o perioadă și pe care îl voi iubi mereu, dar care este puțin schimbat. În primul rând, recomand să vizitați New Yorkul când temperaturile sunt mai ridicate, deși eu mi-am dorit să prind zăpadă. Am avut parte și a fost frumos, dar vântul este puternic, iar zilele geroase sau cele ploioase nu sunt cele mai agreabile. Desi, într-un loc atât de pestriț, există infinite opțiuni pentru a petrece timpul, fie la muzee, în cafenele, restaurante, piețe, magazine. Apoi, post restricțiile cauzate de COVID, multe business-uri și-au închis porțile, astfel încât am văzut multe spații goale, care își caută noi chiriași. Sunt mai mulți oameni ciudăței pe stradă, cu precădere în metrou. Există la fel de multe gunoaie, sunt multe zone periculoase, este un haos pe care fie îl placi, fie fugi. Personal îmi place agitația unei astfel de metropole, deși pe termen lung devine obositor. Totuși, orașul care nu doarme niciodată este mult mai liniștit, din cazua faptului că restaurantele se închid la 22:00. Și da, preturile sunt uriașe pentru noi românii și nu numai, probabil, cele mai mari din lume. Suta de dolari zboară instant. Și să nu uitam că orice preț afișat este fară taxe, în caz că mergeți pentru prima dată, să nu fiți uimiți de acest lucru.
Cât timp ai bani, New York City este superb și îți oferă o multitudine de moduri de a petrece timpul. Am avut o săptămână de vis, între zilele cu soare și cele cu lapoviță. Am mers în câteva locuri unde am mai fost în 2017 precum pe Brooklyn Bridge, dar am bifat și unele noi, care erau pe lista mea, și pe care le împart cu voi. Pe cele vechi, clasicele obiective, le-am pus la acel moment într-un articol pe care îl puteți găsi aici. Ceea ce a fost nou și mi-a plăcut mult, ar fi cam așa:
- Summit One Vanderbilt Experience – al patrulea zgârie-nor ca înălțime din Manhattan, situat în clădirea cu Grand Central Terminal, o adevărată experiență multisenzorială. Practic, la etajul 93 ai o cameră cu oglinzi și ai impresia că ești în aer, printre zgârie-nori. De aici ai o panoramă 360 de grade a orașului. Mai sunt 12 etaje cu liftul, pentru un extra cost. În plus, ai o cameră cu baloane, un restaurant, dar și două magazine cu tot felul de suveniruri. Merită văzut, dar neapărat într-o zi fără ceață.
- MET sau The Metropolitan Museum of Art – locul unde se întâlneau fetele din Gossip Girl pe scări, pentru unii sau cel unde se ține MET Gala, pentru pasionații de modă. Ai nevoie de ore bune pentru a explora toate zonele, fie că vrei artă egipteană, africană, asiatică, europeană, intrumente muzicale, ori, o aripă mai nouă cu costume de la designeri celebri. Costul biletului este doar 25 de dolari, ceea ce este puțin pentru atât de mult frumos pus laolaltă.
- Vessel – vasul sau albina, cum i se mai spune, este o construcție futuristă, impresionantă, inaugurată în 2019. Este situată în noul cartier din New York, numit Hudson Yard. Se poate intra, este Instagramabil, dar nu are nimic altceva la interior de vizitat.
- Socrate Sculpture Park – este un parc-muzeu în aer liber, în Queens, de unde se vede Manhattanul și unde artiști locali expun sculpturi moderne și tot felul de instalații luminoase. Este un loc colorat, cu șezlonguri, cu tot felul de o obiecte de artă colorate, dar și o scenă unde se organizează concerte și manifestații. Să vă luați o cafea și ceva de mâncat de pe drum și să vă bucurați de o plimbare. Asta în caz că ați fost deja în faimosul Central Park și căutați o zonă verde nouă în NYC.
- Patinoarul din Bryant Park – unde puteți patina până târziu în noapte, bea un vin la 17 dolari paharul, mânca bezele și gofre și unde puteți sta la o terasă în timp ce admirați priveliștea din jur.
- Magazinul Harry Potter – un miraj chiar și pentru cei ca mine care nu sunt fani ai seriei, dar care se bucură de tot felul de obiecte, de decoruri, de atmosfera recreată. Deși este un loc unde vii să cumperi ceva, te simți puțin și la muzeu. Au și o cafenea simpatică.
În rest, trebuie să urcați într-un un sky bar, să mergeți la Starbucks Reserve Roastery (sunt doar 6 în lume unde vedeți efectiv cum se prepară cafeaua), să mâncați pizza la felie pe stradă, să treceți Brooklyn Bridge spre Dumbo, să savurați pancakes, să vedeți cartierul unde se află apartamentul din Friends, să luați la pas 5th Avenue pentru a vă delecta cu vitrinele magazinelor de lux, să încercați un pub, să alegeți orice tip de restaurant, de oriunde din lume, să priviți în sus clădirile uriașe, să observați diversitatea oamenilor și a zonelor. New York-ul este un oraș greu de dus, mai ales dacă nu îți place aglomerația. Este scump, copleșitor, haotic, dar este pe măsură de minunat. Personal, îmi rămâne în suflet și abia aștept să revin pentru a descoperi și alte locuri, de care nu am avut timp. Dar, până atunci, să mai adunăm bani, pentru că nu are rost să vă spun cât am cheltuit în doar 7 zile, asta fară a pune la socoteală avionul și cazarea!
- March 22, 2022