Am plecat cu Ambasada în Indonezia


Cu toată izolarea, pandemia, știrile, nu am apucat să povestesc niciodată despre una dintre cele mai interesante experiențe pe care am avut șansa să le trăiesc anul acesta, pe vremea când nu știam că va veni acest virus și când nu credeam că totul va lua această întorsătură care ne va schimba pentru totdeauna viețile. Sunt recunoascatoare că am avut șansa asta, în februarie 2020, deoarece am trăit momente memorabile, dar și pentru că nu știu când va mai fi la fel de ușor de călătorit sau nu cu aceeași libertate. Pot doar să spun că, dacă ar fi să am acum o singură opțiune, aș pune mâna pe hartă tot pe Indonezia. Ador această țară și diversitatea ei, așa că pot doar mulțumi Ambasadei Republicii Indonezia în România pentru invitație. Și aș vrea ca în acest articol să vă arăt ce mi-a plăcut, ce nu trebuie să ratați, ce să mâncați, în caz că va veni ziua când vom porni din nou în aventuri prin Asia de Sud Est. Și să nu uit, Indonezia are 238 milioane de locuitori și 17.500 de insule, deci vă dați seama că nici măcar un an nu ar fi suficient pentru a o descoperi.

Dar să începem cu propunerea, venită pe mail, într-o zi de februarie. Întâmplarea face că eu aveam deja bilet pentru Asia, dar urma să plec spre Bali prin Atena. După o întâlnire și câteva discuții telefonice, am aflat că aveam să merg cu reprezentanții Ambasadei într-un tur de o săptămână, prin Jakarta, Medan și Sumatra de Nord. Sinceră să fiu, nici nu știam de aceste zone și clar nu m-aș fi gândit să le văd vreodată. Poate tocmai de aceea vreau să afle și alții despre ele, pentru că nu au nicio treabă cu Bali și pentru că peisajul și oamenii sunt total altfel de ceea ce am mai văzut. Și am trecut prin alte 5 țări din Asia de Sud Est, înainte de această excursie.

JAKARTA

Prima oprire a fost în Jakarta, două nopți, luat metroul ușor, Grab (Uberul lor), colindat străzi, ajuns în mijlocul unei manifestații pentru că era o zi liberă la ei, bucurat de soare în PiațA Medan Merdeka, vizitat Taman Mini, un fel de parc de distracții muzeul satului, imens, întins pe kilometri întregi unde puteai să vezi Indonezia în miniatură. Am petrecut ore aici, am fost într-o grădină de flori, am pus mână pe papagali, am mâncat înghețată pe lac, am mers cu telegondola. Și să nu uităm de apus și cina pe malul Oceanului Indian, la un restaurant unde puteai alege tu peștele și tot felul de fructe de mare, cu o plajă plină de oameni, de bicilete, de bărci și pescari. Jakarta îmi amintește și de trafic, distante mari, malluri impresionante, multe tarabe cu mâncare, oameni zâmbitori, sunete de moschee, motoare.

MEDAN

În Medan am stat tot două nopți. Am ajuns aici cu avionul, iar cu ocazia asta am descoperit și compania aeriană indoneziană Garuda, foarte bună ca servicii. Medan este capitala regiunii Sumatra de Nord, un oraș foarte haotic, dar cu dorința de a se dezvolta și de a lăsa în urmă probleme majore care țin de fraude sau populație săracă. Nu recomand să umblați prea mult fără mașină și nici o cazare departe de centru datorită traficului. Deși nu este foarte turistic acest oraș, m-a impresionat enorm un loc dedicat durianului, fructul rege în Asia de Sud Est, decorat cu durian, unde se mânca doar durian, cu muzică live. Efectiv mi s-a părut cea mai autentică noapte. Așa am învățat și că durianul nu se combină cu alcoolul, deoarece el în șine dă acceași stare de euforie. Tot aici, Ambasada Republicii Indonezia în România mi-a oferit o zi “oficială” în care am mers acasă la vice guvernator alături de ambasador, am participat la o ceremonie cu tot felul de dansuri, cântece și tradiții, am degustat tot felul de bunătăți locale printre care și prăjituri cu ceai sau vin din cafea și am văzut și cum arată una din cele mai mari universități de la ei. Sigur că Medan e punct de trecere spre obiective turistice mai cunoscute, dar merită să vă opriți pentru 1-2 zile.

INSULA SAMOSIR – LACUL TOBA

https://www.youtube.com/watch?v=4w6KMmeDpJk&t=91s

Ultima oprire din tur a fost într-un paradis la propriu, pe insula Samosir, pe malul Lacului Toba. Acesta are aproape 100 km lungime și este cel mai mare bazin de apă dulce de pe insulă, precum și unul dintre cele mai mari lacuri de origine vulcanică de pe glob. De la plimbarea cu barca de la mal pe insulă, la satul pitoresc cu tot felul de străduțe mici, decorațiuni, magazine și baruri sau locuri unde se fabricau tot felul de obiecte artizanale, până la cazare și mâncare, totul a fost fabulos. Am stat la TABO Cottage, un resort cu ieșire la lac, cu tot felul de spații de agrement, cu piscină și cu un mix de mâncare europeană și asiatică. Vilele de aici aveau acoperișul specific din Sumatra de Nord, în triunghi. Am mai fost la un muzeu, într-o piață de fructe și legume, într-un lan de orez. M-am îndrăgostit de insulă, de vegetație, de supa balineză, de bucuria localnicilor, de modul lor de a fi, simplu, firesc și foarte prietenos. Înțeleg acum de ce proprietara de la Tabo a lăsat Germania pentru Samosir.

După cele 7 zile petrecute alături de cei de la Ambasada, am pornit din Medan în Jakarta și apoi spre Bali. Despre asta o să vă spun mai pe larg, în alte articole. Dar aș vrea să rețineți că merită să puneți pe listă Sumatra de Nord. Vă invit să vedeți și vlogurile filmate. Și, evident, mai mulțumesc încă o dată Ambasadei Republicii Indonesia în România că m-au ales și sper să putem repeta experiența cândva!

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • May 25, 2020
-->

Poate te interesează

Cel mai frumos “birou” de Nomad Digital a fost în Paris
June 18, 2021
NOMAD DIGITAL pe insulă (Tenerife 2021)
February 25, 2021
City break în ORADEA
November 16, 2020
Glamping la ZAGA ZAGA, în Delta Siretului
August 27, 2020
Prima vacanță după pandemie în Europa – MALTA
August 05, 2020
UBUD – Experiențele mele preferate
June 21, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *