Credințe limitative în freelancing


Nu știu dacă acest concept îți sună cunoscut, dar cu siguranță toți avem anumite credințe limitative, fie că vin din familie, din copilărie sau din societate. Termenul „limitativ” nu se referă la faptul că tu ești limitat, ci că anumite credințe înrădăcinate te limitează în a trăi și a avea o viață mai bună, în a face anumite acțiuni, în a-ți da voie să experiementezi, sau să înțelegi și alte perspective. Așa cum, pe termen lung, în carieră, nu este bine să pretinzi ca ești mai mult decât pari, la fel consider și că opusul poate fi dăunător. Să explicăm și să vedem ce sunt credințele limitative pe care oamenii le au în general, și cum te pot împiedica să devii liber-profesionist, în particular.

Credințele limitative sunt programe care provin din experiențele trecutului. Au legătură fie cu experiențe, fie cu persoane din viața noastră, cărora le oferim credit. Credințele limitative sunt cele care ne împiedică să ne extindem, să ajungem la îndeplinirea misiunii noastre și sunt de două feluri: conștiente și inconștiente. Cel mai complicat este să le identificăm pe cele inconștiente. Dar nimic nu e imposibil și avem oricând posibilitatea să apelăm la un terapeut, un îndrumător spiritual sau chiar să lucrăm cu noi înșine.

Credințele noastre influențează în esență, 95% dintre deciziile pe care le luăm. Ele formează bazele conceptului de sine, care determină modul în care ne raportăm la cei din jurul nostru. Etichetele pe care ni le punem, limitările pe care ni le impunem și așteptările pe care le avem, sunt construite pe baza sistemelor noastre de convingeri. Și dacă sistemele de credințe nu sunt aliniate obiectivelor pe care dorim, atunci ne simțim adesea blocați.

Când observăm că se întâmplă acest lucru, s-ar putea să ne întrebăm: „Mă sabotez singur, oare, cu o credință limitativă?“. Există un milion de moduri în care ne putem autosabota. Iar motivele sunt mereu niște probleme psihologice legate de inadecvare și de sentimentul că nu merităm. Ele provin dintr-o educație greșită, sau din experiențe traumatice trecute. Autosabotajul este un comportament care ne subminează succesul, în ciuda propriilor dorințe, visuri sau valori. Autosabotajul este adesea manifestat printr-un dialog interior cu tentă negativă. Se întâmplă să gândim lucruri de genul: „Nu pot face asta!“, „Nu merit asta!“, „Dacă încerc, oricum voi eșua!“.

Vocea critică interioară se formează în urma experiențelor noastre timpurii de viață. Fără să ne dăm seama, tindem să interiorizăm atitudini care ne-au fost direcționate de către părinți, sau alți adulți care ne-au îngrijit pe durata dezvoltării noastre. De exemplu, dacă părintele ne-a văzut ca fiind leneși, s-ar putea să ne simțim inutili sau ineficienți.

Convingerile limitative sunt de obicei „absolute“, „rigide“ și „finale“ și includ cuvinte precum „mereu“ și „niciodată“. O credință nu există doar în plan mental – generând anumite gânduri și idei, ci influențează totodată și planul emoțional – ce simți în privința anumitor situații (anxietate, îndoială, teamă, neputință, depresie sau, dimpotrivă, încredere, curaj, putere, optimism, bucurie) – și planul fizic – acțiunile concrete, stări și manifestări fizice (de exemplu, poți avea anumite dureri, dacă o credință îți crește nivelul de stres).

Să știm cum să depășim credințele limitative, astfel încât să putem merge mai departe, înseamnă să acceptăm despre noi lucruri cărora ne-am împotrivit toată viața. Una dintre cele mai mari diferențe dintre oamenii de succes și cei ce eșuează, este capacitatea primilor de a localiza și elimina credințele limitative. Oamenii de succes, inclusiv în freelancing, sunt flexibili, înțeleg că au resurse nelimitate și nu caută scuze în jur. Lucrează constant la ei, pentru a vedea ce credință îi ține în loc, cum o pot debloca, pentru a se ajuta să progreseze.

Câteva tipuri de credințe limitative care te impiedică să devii freelancer sau să performezi în acest domeniu:

  • Eu nu merit, nu sunt destul de inteligent/ descurcăreț.
  • Banii se fac greu, oamenii săraci nu pot deveni bogați, banii aduc durere (și multe alte exemple care sunt legate de bani, dar care țin de aceeași sferă).
  • O să rămân fără bani.
  • Nu sunt bun când vine vorba de organizare de unul singur/ coordonare activități…

Vezi continuarea, cum am depășit eu credințele limitative, dar și două exerciții care te ajute le deblochezi pe ale tale,  în cartea “Freelancing de la zero la SUCCES”, pe care o poți comanda aici!

  • 54
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    54
    Shares
  • January 20, 2022
-->

Poate te interesează

De ce ții cont înainte de a face un website + componentele sale
November 29, 2023
5 ani de antreprenoriat – 5 lecții esențiale
October 17, 2023
S-a lansat “START în freelancing în digital” – program 1 lună
September 19, 2023
De ce să participi la Training Intensiv Facebook & Instagram Ads
August 09, 2023
Câteva recomandări pentru antreprenori înainte de a-și pune brandul în online
July 03, 2023
Tu cum stai cu STRATEGIA DE DIGITAL pentru brandul tău?
January 21, 2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *