Vinurile de Tohani au obținut 6 medalii în America (P)
Printre bucuriile mici ale vieții se numără aceea de a sta la un vin. Cei care mă cunosc sau care mă urmăresc de mult știu că sunt pasionată de vinuri, deși nu pot spune că sunt o fină cunoscătoare, cât mai mult o consumatoare. Îmi place să împart un vin bun cu mine insămi, cu cei dragi, la un moment de cumpănă sau unul de bucurie. De multe ori fac cadou sticle de vin, imi place să învăț despre asocierea vinului cu diferite tipuri de mancăruri și încerc să descopăr vinuri din mai multe regiuni ale lumii. Așa că, atunci când am primit invitația de a petrece o zi la Crama Tohani, m-am bucurat enorm.
La început de august, pe la prânz, ne-am adunat la autocar și am plecat spre via Tohani, locul unde avea să se întâmple a doua ediție a evenimentului Champions of Wine by Tohani România. Motivul principal pentru această adunare a fost celebrarea celor 6 medalii obținute în cadrul Great American International Wine Competition. Am început cu o mică vizită la conac, am făcut foc de tabără în vie apoi, iar apusul ne-a prins cu o degustare de vinuri și mâncare la ceaun, servită în aer liber, într-o atmosferă foarte caldă, așa cum nu credeam că se poate intampla la un astfel de eveniment.
Mi se pare interesant și un motiv bun ca noi românii să ne mândrim cu faptul că vinurile semnate de Tohani România s-au întors cu 6 medalii de la Champions of Wine, din Rochester, New York; nu mai puțin de șase medalii obținute în cadrul unui concurs în care au fost înscrise peste 1000 de vinuri din 12 tări, jurizate de 28 de arbitri (între care 3 Maters of Wine) din 9 tări. Apologeum IV și un vin ce va fi curând lansat a luat de două ori medalia de aur, Apogeum III și Cuvee Dolette au primit aur, iar Cuvee Nicolae și Maestro au revenit acasă cu medalia de argint. Cred că trebuie să aflăm despre Tohani, să le spunem și străinilor și să consumăm mai mult din producția locală.
Pe langă premii, cel mai mult m-a impresionat ospitalitatea gazdelor și bucuria din ochii proprietarului, Virgil Mândru, atunci când vorbea despre vinurile de Tohani, produs pentru care a lucrat enorm de mulți ani. Ne spunea că nu a vrut să facă rabat la calitate, a așteptat pană a fost sigur că scoate un produs premium pe piată și a țintit mereu la un vin special, care să fie premiat și să ajungă la inimile consumatorilor. Seara, domnul Virgil a invitat oaspeții la dans, a ținut să ne prezinte alături de colegii dânsului diferite tipuri de vin de Tohani și ne-a făcut pe toți să zâmbim.
Crama de la Tohani are și o poveste romantică. În 1930, Principele Nicolae al României, fratele regelui Carol al III-lea a cumpărat acest domeniu. El se îndrăgostește iremediabil de Ioana Doletti, fiica unui moșier din Tohani. Principele renuntă la tron pentru ea, iar cei doi se căsătoresc în secret în 1931, 28 octombrie. Abia în 1948, Tohani intră în proprietatea Statului. În 2000, compania este privatizată și cunoaște un amplu proces de modernizare. Poate nu știați, dar în 2012, Tohani România devine și furnizor oficial la Casei Regale a României,
Tohani se află în Dealul Mare și se întinde pe 7 dealuri însorite. Cred că am trăit aici unul din cele mai frumoase apusuri din 2018, chiar în vie. Recunosc că cel mai mult îmi place Cuvee Dolette Rose, dar, dacă ar fi să am o seară în doi, aș merge pe vin negru, pe când pentru o după amiza cu fetele, aș pune un vin de desert – “Flori de gheață”, alături de prăjituri. În mod cert voi caută vinurile de Tohani în supermarketuri și pe viitor și mă voi mândri peste mări și țări cu faptul că avem un vin atât de premiat!
- August 21, 2018