Conștientizarea de sine – drumul spre fericire


Mulți oamenii vin în lume, trăiesc instinctual, merg la școală, își fac o familie, găsesc un loc de muncă, plâng, se distrează, pleacă în vacanțe și apoi mor. Fac totul din instinct, fără a se întreba prea mult ce rost au, fără a înțelege măcar cine sunt, mai departe de un job, o situație financiară sau de o funcție, de părinți sau de prieteni. Puțini sunt cei care caută să fie conștienți și care încep “să se caute” activ și constant. Nu este simplu să o faci și, uneori, poate dura toată viața. Conștientizarea înseamnă a practica constant și a înțelege faptului că ești mai mult decât corpul fizic și creier. Libertatea de a conștientiza că ești mai mult decât crezi, decât rutina fiecărei zi sau decât reflexele de supraviețuire este la îndemâna oricui. Paradoxal, puțini încearcă să o obțină și, mai ales, o înțeleg sau se gândesc vreodată la ea.

A dori să conștientizezi cine ești înseamnă să vrei să fii liber. Nimic nu ne trebuie, nimic nu e imposibil, nimic nu ne poate răni sau face fericiți, mai mult decât permitem noi. Balansul între stări de euforie și tristeți înseamnă dezechilibru cu care suntem învățați încă din copilărie. Starea de calm, de bine, de liniște nu ne este cunoscută. Călugării să o fi găsit, dar nouă ne scapă. Voit. Conștientizarea de sine începe cu pași mici, într-o zi oarecare, cea în care vrei să schimbi ceva din modul tău de a fi. Declickul se întâmplă, de cele mai multe ori, urmare a unui eșec personal, a unei pierderi sau a unei suferințe profunde. Apoi devine parte din ceea ce ești și îți deschide un nou orizont, pe care nu l-ai fi gândit. Realizezi că poți intra în starea de detașare totală, că prezentul este doar acum, nici măcar o secundă mai apoi și că doar tu ai putere asupra ta, a gândurilor și trăirilor tale.

Nu am rețeta standard pentru conștientizare, dar pot povesti despre drumul meu care a început acum câțiva ani. Omul de azi este mult schimbat față de cel care era prin propria voința, prin ajutorul primit din diferite surse și prin faptul că procesul continuă zilnic, chiar dacă am și zile extrem de agitate. Am înțeles că totul este un schimb energetic și că eu în sine sunt energie. Am învățat prin meditație și tehnici de respirație să o elimin energia negativă. Conștientizez că nimic nu este întâmplător și că fiecare încercare este doar o lecție prin care eu descopăr mai multe despre mine și că sunt mai puternică decât aș fi bănuit. Am citit cu aviditate sute de cărți de psihologie sau de dezvoltare personală pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează creierul uman. Am analizat tipuri de comportament, analogia cu întâmplările marcante din copilărie. M-am uitat și la “The Secret”, am făcut și meditație cu un guru care a locuit mulți ani în India, am fost și am reluat mersul la psiholog. În prezent vreau să aprofundez Mindfulness, o tehnică de a medita care se focusează pe acum. Aventura pe tărâmul conștientizării continuă și simt că abia am început.

Conștientizarea de sine în 3 pași simpli înseamnă să conștientizezi corpul, mintea și inima. Începi cu partea fizică, vizualizezi fiecare componentă, de la păr până în călcâie. Urmează gândurile în care te vei lupta cu o explozie nestăvilită de idei, de preocupări, de planuri, de liste, de amintiri, de orice nu îți dă niciodată pace să te oprești pentru a te bucura de prezent. Apoi începe conștientizarea sentimentelor și a emoțiilor. Din nou vei vedea că o mulțime de sentimente trăiesc în același loc, doar că prin meditație poți să diminuezi tot ce este negativ (ură, avarie, supărare) și să îmbrățișezi partea pozitivă (iubire, empatie, iertare). Dacă poți pune în echilibru corpul-mintea-inima, ești gata pentru starea în care treci în altă dimensiune, te detașezi totul și devii energie pură. E drept, unii dintre noi nu reușim sau nu mai mult de câteva clipe. Dar merită încercat, fie și numai pentru că învățam astfel că suntem mai mult decât un trup, un bagaj emoțional și o agendă despre ce a fost sau ce vrem să facem.

Conștientizarea de sine ar putea fi secretul fericirii, susține specialistul Frank M. Wanderer. Pentru mine înseamnă a mă cunoaște, a ști exact ce vreau și ce nu, a permite stărilor pozitive să vină și a avea cât mai puține stări negative, a mă trezi în fiecare zi cu zâmbetul pe buze, a avea pace interioară chiar și pe timp de furtună, a renunța la tot și toți care îmi sunt nocivi, a alege să mă focusez pe mine, fără a mă interesa viață altora sau părerea lor, a avea încredere totală în destinul meu și a înțelege că Universul are un plan cu mine și că mă va duce acolo unde îmi este dat, nu acolo unde bat din picior acum. Și sper să am șansa de a atrage cât mai mulți oameni conștienți de sine în viața mea!

Foto: yogaspiritmeditation.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • June 12, 2018
-->

Poate te interesează

Omul lecție și Omul bucurie
April 19, 2021
Cum realizezi că o persoană te seacă de energie și cum revii la starea de bine
January 20, 2021
10 lecții de la 2020 pentru 2021
December 23, 2020
Teama de a avea bani
August 30, 2020
Lucruri mici pentru o viață eco
July 22, 2020
Despre echilibru emoțional
June 24, 2020

1 Comments

Cami
Reply September 1, 2018

Te iubesc!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *