Complexe, perfecțiune, de ce ne frustrăm și cum ne reparăm


Probabil că cei mai fericiți oameni sunt cei care cred cu tărie că sunt perfecți, așa cum au fost creați, cu bune și rele. Totuși, perfecțiunea e subiectivă și cred că nu există om care să nu fi avut măcar o dată un complex. Suntem programați de mici să ne judecăm, să ne comparam cu cei din jur, suntem influențați chiar fără voie și în cel mai subtil mod să ne raportăm la anumite standarde de frumusețe. Nu e de mirare că trăim în lumea în care îmbunătățim, mergem la tot felul de tratamente, la chirurg, la remodelări, la procesiuni spirituale, vraci și unde mai putem pentru a fugi de așa zisele defecte. Ne temem de riduri, nu vrem să îmbătrânim, ne dorim că părul să fie că cel din reclamele la șampon, pielea fină, zâmbet de covorul roșu. Lista imperfecțiunilor e infinită, deoarece fiecare are propriul pitic pe creier și ceva care îl nemulțumește. Iar cei cărora nu li se întâmplă sunt prea rari, cât să ignorăm fuga în masă a omeniirii după upgrade și așa zisă perfecțiune.

De când mă știu am avut complexe legate de corpul meu și o mărturisesc deschis. Cred că ne e frică să discutăm despre asta și încercam să pozăm în fața altora. Se spune că atunci când spui cuiva ce nu îți place la tine, celălalt începe să observe. Eu cred doar că te ajută să te eliberezi și să conștientizezi. Doar astfel poți găsi soluții pentru a repara complexele create, dacă le conștientizezi, le analizezi și înțelegi că sunt parte din tine. Toți suntem unici și diferiți în felul nostru. Și este minunat și frumos să realizăm că imperfecțiunile ne fac altfel și umani. Dar, consider că dacă ceva din aspectul fizic îți creează un disconfort, stări de anxietate, timiditate, fuga de apariția sau vorbitul în public, inhibiții în relația cu partenerii de sex opus sau orice altă stare nenaturală, atunci trebuie să mergi mai departe și să găsești soluția proprie de a te rezolva.

Totul pleacă de la imaginea interioară pe care noi o percepem, despre ceea ce ne dorim să fim și nu suntem. Cred că acesta este standardul de frumusețe al fiecăruia, ceea ce ar vrea să pară în ochii altora. Evident că atunci când ceea ce vedem în oglindă nu se pupă cu ceea ce ne dorim în interior, apar frustrări, mai mici sau mai mari. Emoția de a nu ne ridica la imaginea dorită este neplăcută, reală și chiar foarte dureroasă în unele cazuri. Soluții universale nu există. Putem experimenta tot ce ține de spiritualitate, de acceptare, de îmbrățișarea teoriilor cum că Dumnezeu sau Universul a știut cel mai bine ce a făcut. Sau putem modifica, fie că e vorba de a pune ceva, de apărat dentar, de produse cosmetice, de schimbat stilul de viață pentru a pierde greutate, de orice. Există soluții rapide precum a merge la chirurg, așa cum există soluții care dau peste cap tot ceea ce știam până atunci, cum ar fi un stil de viață disciplinat cu dietă sănătoasă, sport regulat și renunțat la alte vicii.

Fiecare își prepară singur poțiunea magică. Poți pune și consiliere psihologică, citit cărți de dezvoltare personală, plecat în Bali, văzut TedTalkuri cu oameni care să te inspire, aruncat bani pe la clinici. Cred că nimeni nu trebuie judecat în încercarea de a face pace între el și ceea ce simte în interior. Orice complex eliminat vine cu un plus de încredere. Și cred că indiferent de cei din jur, suntem singuri care trebuie să ne susținem și să facem acel pas, astfel încât să ne regăsim starea de bine și să ne găsim pe noi cei pe care i-am proiectat în mintea noastră.

 

 

 • 33
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  33
  Shares
 • May 22, 2019
-->

Poate te interesează

Nu mă mut din România… deocamdată!
March 28, 2022
Recunoștință zilnică, pentru o viață mai împlinită
February 03, 2022
Dacă nu ai mai trăi pentru weekend…
September 21, 2021
5 tipuri de “prieteni” de care trebuie să scapi
July 31, 2021
Suntem suma preconcepțiilor noastre și uneori asta dăunează
May 17, 2021
De ce ești mai productiv când ai posibilitatea să nu lucrezi mereu de la birou
May 13, 2021

1 Comments

Anca
Reply September 28, 2019

Adică să modificăm noi aceste complexe? Asta reiese din ceea ce spui, si nu deloc de acord! Uite, daca cineva e complexat de nasul sau si nu isi permite o riniplastie, dar citeste acest articol, cum crezi ca se va simti?!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *