City break în ORADEA


Îmi doream de ceva vreme să ajung în Oradea, în partea aceea de țară îndepărtată de București. Dar, cum anul acesta nu prea am avut șansa de a călători, am amânat momentul. De ziua mea, la final de octombrie, îmi doream enorm să zbor, dar era destul de complicat să fac acest lucru în afară țării, cu câteva mici excepții de țări, în care deja fusesem. Și uite așa mi-am amintit de Oradea, plus că știam că există și zboruri la preț foarte ok, așa că am pus la cale un city break, împreună cu câțiva prieteni. Am ales Blue Air, deși nici Taromul nu are tarife foarte ridicate. Am închiriat un apartament pe Airbnb în centrul orașului și am pornit. Au fost două zile și două nopți pline, în care m-am bucurat să descopăr un oraș în plină ascensiune, de clădiri colorate, de macarale, de obiective turistice și de culori minunate ale toamnei.

Pariul meu este că, în câțiva ani, Oradea va fi o adevărată bijuterie, comparabilă cu Viena. Până atunci, dacă ajungi în acest loc, să vă așteptați să vedeți macarale, schele și lucrări mai peste tot.

 

Obiectivele turistice preferate în Oradea

Casa Darvas La Roche – deschisă publicului de doar câteva luni și obiectivul care mi-a plăcut cel mai mult. Am stat aici cam două ore, timp în care am văzut o colecție de parfumuri, haine, accesorii, mobilier și decorațiuni din La Belle Epoque. Muezeul Art Nouveau a fost construt între 1909 s 1920 și este o bijuterie pentru Transilvania și trebuie neapărat pus pe lista.

Palatul Vulturului Negru – situat în Piața Unirii și faimos datorită vitraliilor impresionante pe care se zărește vulturul negru. Clădirea este multifuncțională și cuprinde o galerie în care se află birouri, firme, magazine, cafenele. Dar, am văzut multe spații de închiriat, așa că, dacă vreți să deschideți sau să vă extindeți business-ul și în Oradea, probabil aici este cel mai indicat loc.

Piața Unirii – numită și Centrul Istoric din Oradea, locul unde se găsesc o sinagoca, o biserică ortodoxă, Biserica cu lună, o fântână arteziană și multe alte clădiri unde sunt în prezent bănci. Toate au fost reabilitate cu bun gust și merită să te oprești aici măcar pentru poze sau pentru o cafea la una dintre terase.

Calea Republicii – similară cu cea din Brașov, cu la fel de multe restaurante, magazine și cafenele. Este o stradă pietonală unde se află probabil cea mai spectaculoasă clădire colorată, în turcoaz, excelentă pentru pozele de Instagram – Palatul Miksa Moskovits.

Dealul Ciuperca – un deal efectiv cu ciuperci, la vreo 30 de minute la pas de Centrul Istoric, de unde se vede orașul de sus. Mai interesantă mi s-a părut drumeția până aici, deoarece am admirat niște case superbe, dar și pentru că am făcut puțină mișcare.Pe deal se află un restaurant și câteva băncuțe pentru turiști.

Cetatea Oradei – Reabilitată și ea recent, dar pe care am vizitat-o doar la exterior. Este destul de impunătoare, dar cred că și mai minunat ar fi fost în Atelierul de țesătorie din incintă, dar era închis când am ajuns eu. În orice caz, aici sunt și două restaurante cochete, plus un hotel, în caz că vă inspiră acest loc.

Acestea au fost preferatele mele, dar ar mai fi multe altele precum: Turnul Primăriei unde se poate urca, Sinagoga Neologă Sion, Podul Intelectualilor, o plimbare pe malul râului Crișul Repede, ba chiar și Grădina Zoologică. Dacă aveți o zi extra, o excursie la Băile Felix cred că merită din plin. Eu nu am ajuns și nici nu mi-am dorit să bifez tot, deoarece îmi doresc să revin în Oradea, undeva în sezonul cald, deoarece sunt convinsă că are alt aspect totul.

Mult de tot mi-au plăcut și restaurantele din Oradea, iar câteva unde am mâncat și mi-a plăcut sunt: Spoon, Rivo, The Dripper, dar cu siguranță ar mai fi multe altele de menționat. Totuși, e important că ai o varietate incredibilă de produse, de la coaste de porc, la produse vegane. Mai cred că Oradea e ideal pentru un ctity break deoarece are toate ingredientele: străduțe și clădiri frumoase, muzee, un râu, cafenele cochete, oameni primitori și un aer de Occident pe care nu îl găsești în partea central estică a României. Sper să vizitați Oradea curând și să îmi dați de veste dacă s-a întâmplat asta!

 • 275
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  275
  Shares
 • November 16, 2020
-->

Poate te interesează

Bruges – orașul belgian ideal de vizitat de sărbători
December 18, 2021
City break toamna în Mallorca
November 02, 2021
City break în Tallinn, un oraș pe care nu mi l-aș fi imaginat așa
September 09, 2021
City break in Helsinki – 8 lucruri pe care să nu le ratezi
September 06, 2021
Digital Nomad sau Remote din Creta – internet, mașină, locuri
July 09, 2021
Cel mai frumos “birou” de Nomad Digital a fost în Paris
June 18, 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *