City break în Tallinn, un oraș pe care nu mi l-aș fi imaginat așa


Recunosc cinstit că nu știu absolut nimic despre Țările Baltice și nici nu mă gândeam că voi ajunge anul acesta în una dintre ele. Dar, în căutarea mea cu lucruri pe care să le fac în Helnski (am pus aici articolul despre cum a fost în capitala Finlandei), am dat peste a merge în Tallinn cu vaporul, doar 2 ore. Și uite așa mi-a picat fisa și am legat cele două țări, pe calea apei, ceea ce a fost o decizie super bună. Ba chiar cred că mini croazieră a fost un punct inedit din vacanța de o săptămână, deoarece nu mai fusesem pe un vas atât de mare, am avut parte de concert, de puțîn shopping, de un vin și mult soare pe ponton. Așa că, recomand să faceți acest mix, ba chiar îmi doresc că pe viitor din Estonia să plec în Letonia, Lituania și de ce nu, cu șina până în România. Până atunci, să poposim 4 zile în Tallinn și să vă spun ce mi-a plăcut și cum l-am găsit. Deloc cum mi-aș fi imagiant.

Estonia are 1500 de insule, iar Tallinn este cel mai întins oraș, desi are doar 450.000 locuitori, așadar nu e atât de mare. Eu nu știam că aici e mereu frig, chiar și în august sunt temperaturi de 15 grade maxim, nici că Centrul Vechi seamănă izbitor cu Sighișoara și nici măcar faptul că Estonia a fost în Uniunea Sovietică până la 1991. Așadar, într-o zi cu ploaie și frig, am poposit printre tot felul de clădiri vechi, magazine de suveniruri, restaurante și ateliere ceramică, sticlărie ori lână. Instant vezi că ești într-un loc cu oameni mai puțîn bogați decât finalndezii și care au trecut prin comunism. Ceea ce nu înseamnă că nu sunt prietenoși, ci doar că observi aspectul hainelor, fețele nu atât de zâmbitoare, similar cu ceea ce se vede și în România. Tot prin comparație cu Helsinki, în Tallinn prețurile scad brusc de 2-3 ori, de la cafea, la cazări, la taxi.

9 lucruri pe care să nu le ratezi în Tallinn:

 • O plimbare prin centrul vechi deoarece casele și străduțele sunt o poveste în sine, în care parcă ai ajuns într-o cetate medievală și aștepți la orice pas să vezi domnițe și cavaleri.

 • Un vin fiert și un păhărel de lichior VANA în Piața centrală cu clădiri colorate, foarte similară cu cea din Varșovia.

 • O masă tradițională estoniană la Restaurantul Olde Hansa, minunat mai ales la interior pentru un decor de castel, că în Urzeala Tronului, cu chelneri și ospătari îmbrăți în costume de pe vremuri. Am mâncat un platou cu diferite tipuri de pește și a fost senzațional.

 • O cafea și o prăjitură la Park Cafe, o cafenea cu tradiție, situata exact lângă parcul Kadriorg. Apoi explorează parcul deoarece arată senzațional. Ai aici și un Muzeu de artă, dar grădinile sunt realmente spectaculoase.

 • Să vezi marea și mica plajă din Tallinn, un loc cu nisip, dar unde nu se face niciodată plajă, fiind frig. Totuși e de văzut, de respirat aer de mare, de plimbat pe promenada foarte îngrijită.

 • intri la KUMU, Muzeul de Artă Estonian deoarece te poartă prin istoria comunistă a tării și sunt tot felul de galerii, de picturi, de costume, de obiecte de decor din diferite etape ale istoriei.

 • Să urci până la Kohtuotsa de unde vezi orașul complet de sus și vei remarca partea veche și partea nouă. De aici se văd Turnul televiziunii din Tallinn, catedralele, zidurile vechii cetăți.

 • Să admiri produsele locale într-un magazin ori să cumperi. Ai multe obiective din sticlă, din piele, din lemn, cumva simți că e Crăciunul chiar și vara.

Să mănânci o prăjitură cu marțipan la Cafe Maiasmokk, o cafenea foarte veche, de prin 1860 unde ai și un mic muzeu al marțipanului, aparent inventat aici. Plus că e un prilej bun să cumperi cadouri pentru cei de acasă.

Nu stiu dacă aș mai reveni în Tallinn deoarece cred că sunt suficiente 3 zile aici, dar cu siguranță mă bucur că am avut acum ocazia. Și cu siguranță e cu atât mai special pentru cineva care nu are orașe similare la el în târă, cum avem noi. Dacă ați fost sau aveți pe listă capitala Estoniei, aș fi curioasă să aflu ce părere aveți sau ce întrebări ar fi!

 

 • 64
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  64
  Shares
 • September 9, 2021
-->

Poate te interesează

Ce să nu ratezi în Paris, mai puțin turistic
June 28, 2022
Am fost la Ursa Mică Glamping Resort
June 02, 2022
2 săptămâni în Florida – Miami, baby!
March 25, 2022
Cum am regăsit New York-ul după pandemie
March 22, 2022
Bruges – orașul belgian ideal de vizitat de sărbători
December 18, 2021
City break toamna în Mallorca
November 02, 2021

2 Comments

Petcu
Reply October 3, 2021

Oare ai calatorit vreodata in Tallinn daca nu ai scris pe blog?

  Luminita Balaban
  Reply October 9, 2021

  Buna, Zoso! Inteleg ca este o intepatura sau ironie. Inteleg si te inteleg. Nu stiu insa din ce vine ea si sunt aici pentru orice explicatie ai nevoie. Merci frumos!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *