10 Lucruri care îți ridică moralul în izolare


Recunosc că și înainte de izolarea de care este nevoie în această perioadă stăteam în casă destul de mult. În plus, fiind freelancer, eram obișnuită să muncesc de acasă din pijamale. Totuși, imposibilitatea de a alege să ieși poate fi extrem de dificilă, cu precădere pentru oamenii extrovertiți. Contează și dacă ești în izolare singur sau cu alte persoane, cât de bine stai din punct de vedere emoțional, de modul de a privi lucrurile, dacă ești optimist sau pesimist din fire. Dar, indiferent de cum ne-a prins, cred că ar trebui să fim recunoscători dacă suntem acasă la noi, pentru că avem mâncare, internet, șansa de a vorbi cu familia și prietenii. Este important să stăm acasă pentru a reuși să depășim mai rapid etapa Covid19. Și mai important mi se pare să ne păstrăm moralul sus, să ne revenim din șoc sau din panică, să rămânem optimiști și să reușim să vedem partea plină a paharului. Eu una asta încerc să fac și aș vrea să împart și cu voi ceea ce mă ajută pe mine enorm.

Stai cât mai puțin pe Facebook, sau deloc. Din punctul meu de vedere este cea mai nocivă rețea acum, există multă ură, multă lipsă de empatie, dezinformare, rea voință, judecată. Toată lumea este expert, se stă la pândă după fiecare greșeală, se aruncă teorii ale conspirației, se declanșează certuri, se interpretează și răstălmăcește. Am făcut greșeala asta, post revenire în România, încă stresată, iar apoi m-am lecuit. Nu credeam că mă pot încărca negativ atât de mult. De două zile am Facebook doar pe laptop și întru doar de câteva ori câte 5 minute, doar la mine pe profil. Deja simt că am creierul mai relaxat. Și apropo, informarea nu se face după nu știu ce bloguri, după siteuri obscure sau de pe Facebook, ci din surse oficiale.

Gândește un program de a face mișcare, setează-ți un ritm, indiferent de oră și ține-te de el. Recomand LADYFit care are programe online zilnice, dar și multe alte antrenamente variate de pe Youtube. Iar dacă tot vom sta o vreme bună în case, cred că poți comanda o bandă de alergat, o saltea, o coardă și, de ce nu, un echipament nou de sport. Mi se pare esențial să facem mișcare, să ne hidratam constant și să încercam să mâncăm cât mai puțin junk food și zahăr. Nu de alta, dar nu vrea nimeni ca în iunie să iasă cu 10 kilograme în plus, lipsit de tonus. Sportul în izolare este esențial, indiferent dacă făceai asta înainte sau nu, pentru trup, dar mai ales pentru minte.

Încearcă yoga și meditație, chiar dacă nu ai încredere și crezi că nu sunt pentru tine. Și așa ai prea mult timp liber, așa că nu cred că pierzi nimic dacă testezi. Nu considera meditația ceva imposibil. Nu funcționează la nimeni inițial, mai ales cu toată agitația din jur. Dar, dimineața și seară, deconectează-te de la internet, închide ochii și, pur și simplu, timp de 10 minute concentrează-te pe respirație și prezent, fără a te stresa dacă îți vin tot felul de gânduri în cap. Propunerea mea este să descarci o aplicație de meditație ghidată, dacă ești începător. Cât despre Yoga, nu știu ceva care să facă mai bine, care te echilibrează și îți redă buna dispoziție. Ador Yoga with Adriene, așa că ai putea să dai play măcar unui clip. S-ar putea să devii dependent.

Găsește tot felul de activități offline, care îți solicită atenția, fie că este vorba de gătit, de făcut un puzzle, de goblen, desen sau orice altceva. În tot acest timp ar fi ideal să ai telefonul pe modul avion și să te focusezi exclusiv pe acea activitate. Măcar o oră pe zi stai departe de laptop, ridică-te din pat sau de la birou și fii conectat la acea activitate. Eu una am o carte de schițe, reorganizez garderoba și cărțile, modific haine, redecorez prin casă.

Alocă 1-2 ore pentru a învăța ceva nou sau pentru a citi. Este momentul ideal să comanzi tot felul de cărți pe care doreai să le citești, să începi un curs online, să îți dezvolți o abilitate nouă, să te întorci la ceea ce ți-ar fi plăcut cândva să faci, dar nu aveai niciodată timp.

Oferă-ți zilnic un moment de răsfăț. Și nu mă refer la o prăjitură, ci la ceva mai bun de atât. Poți stă cât vrei în cadă cu spumă, ai timp pentru masaj cu uleiuri parfumate, aprinde o lumânare, comandă tot felul de măști de față, păr sau mâini, privește pe geam cu un pahar de vin în mână. Recomand doamnelor, ca, din când în când, să vă machiați și să purtați o rochie sexy prin casă, fie că sunteți cu partenerul sau singure. O să vă ridice moralul și o să vă reamintească că putem rămâne feminine chiar și în stare de criză.

Stai conectat cu prietenii și familia și vorbește zilnic cu ei la telefon sau pe Skype. Acum poți să scrii cuiva drag și să îl întrebi dacă e bine, chiar dacă nu ați mai vorbit de mult. Poți lua cina cu prietenii online, astfel încât să îți convingi creierul că nu ești singur și că nu are de ce să între în panică deoarece îi dai doza de socializare necesară.

Ajută-i pe cei mai puțini norocoși, fie cu o donație, cu o discuție pentru a-i reuși să depășească frica sau, dacă ai posibilitatea, fă cumpărături pentru cei care nu pot. Orice gest contează acum, iar Covid19 ar putea fi șansa noastră de a deveni mai umani, de a învăța că primim enorm când oferim și că doar împreună putem trece cu bine de această situație complicată.

Uită-te la toate filmele, serialele și vlogurile posibile, chiar o zi întreagă, dacă îți permite jobul. Acum poți lua la rând toate filmele unui anumit regizor sau care au câștigat Oscarul, poți descoperi creatori noi de conținut, poți să te deconectezi pe cât posibil de știri și să te lași purtat de o poveste. Eu una am văzut: Parasite și Curiosa până acum, precum și multe clipuri pe Youtube. Recomand Selly si  Bobonete acum deoarece intră aproape zilnic, în fiecare seară, în liveuri și aduc tot felul de invitați cu care discută și lucruri serioase, dar și unele amuzante.

Planifică viitoare călătorii sau proiecte. Nu strică să visam acum și să ne punem pe hârtie o lista de dorințe pentru a le vizualiza. Personal mi-am refăcut portofoliu, încă încerc să mă apuc de a scrie cartea și mi-am pus pe o foaie unde aș vrea să călătoresc imediat după criză. Cât timp mai sperăm, e totul în regulă.

Mi-ar plăcea să îmi lăsați și voi, mai jos în comentarii, alte idei. Ce faceți voi în casă în izolare, astfel încât să vă păstrați optimismul și să fiți ok din punct de vedere psihic. Personal, sunt recunoscătoare pentru că sunt sănătoasă, pentru că am atâtea de făcut, nu mă plictisesc și vreau să cred că atunci când vom putea ieși din casă vom fi cu toții mai înțelepți și ne vom cunoaște mai bine pe noi înșine!

 • 92
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  92
  Shares
 • March 26, 2020
-->

Poate te interesează

Atelierele Încrederii sau cum susținem educația copiilor defavorizați
October 24, 2018
UNTOLD rămâne cel mai spectaculos festival din România
August 17, 2018
Câteva lucruri utile dacă ajungi la UNTOLD
August 02, 2018
Cum s-a schimbat Electric Castle de la primele ediții
July 28, 2018
Un UNTOLD ABSOLUT și cel mai frumos răsărit cu Armin! (P)
August 07, 2017
Hai cu mine la petrecerea The Date 1 an! (C)
May 23, 2017

3 Comments

Lucian Lazar
Reply April 7, 2020

'book of eli', asta e viitorul.... pentru ca asa cum spui 'nu sintem noi de vina'...

Razvan
Reply May 3, 2020

Foarte bune recomandarile, thank you

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *