Recunoștință zilnică, pentru o viață mai împlinită


Zilele acestea am reflectat mult asupra cuvântului recunoștință. Un cuvânt care nu înseamnă nimic pentru unii și care este mantra zilnică a altora. Eu practic recunoștința de ani de zile, fie în meditație, în scris, în momente când gândesc, la final de zi, ce a fost minunat în ultimele ore sau zile. Cu toate acestea, am conștientizat cât de repede ne obișnuim noi oamenii cu binele. Uităm rapid cât de mult ne-am dorit un lucru sau realizarea unui obiectiv, odată ce acesta a fost îndeplinit. Nu-i ciudat mașina aia scumpă, pentru care am adunat bani o vreme bună, este ceva firesc în doar câteva săptămâni? Dar perechea de pantofi la care doar puteam visa în liceu și care acum zace aruncată într-un colț prăfuit deoarece ne-am plictisit de ea? Ori poate chiar omul iubit din viața noastră care, inițial, ne fascina și pe care îl purtam cu mult în vise și așteptam dinainte vină, dar spre care acum privim ca și cum este firesc fie acolo. Asta daca îi mai zâmbim. Nu credem noi ni se cuvine absolut tot ce deținem, fiecare gest al părinților și al prietenilor sau primim totul, chiar și atunci când uităm oferim?

Recunoștință nu este un cuvânt mare, ci ar trebui devină parte din noi și revenim la ea ori de câte ori simțim luăm de bun totul. Sunt atât de multe lucruri pentru care trebuie mulțumim zilnic, încât nici n- ști de unde încep. Infinit de multe, dar cu toate acestea, lăsa câteva motive pentru recunoștință:

 • Pentru am mai primit încă o zi pe acest pământ în care putem facem ceea ce ne dorim, ne reinventam, fim un pic mai buni decât ieri, visăm, iubim, pornim pe drumul dorit, reparăm greșeli, cerem scuze, donăm, oferim afecțiune, ne jucăm cu pisica, orice.
 • Pentru suntem sănătoși, pe cât posibil, pentru nu suntem în război, în vreme de foamete sau în alte perioade mai puțin fericite din istorie.
 • Pentru avem libertatea de a gândi și de a ne exprima, de a alege cine fim și ce vrem facem, de a călători, de a visa, de a ne alege orientarea, sexul, practic aproape orice. Ceea ce acum nu mulți ani nu era nicidecum posibil.
 • Pentru iubim și suntem iubiți, de familie, de prieteni, de oricine este parte din viața noastră.
 • Pentru totul e simplu acum și putem chema un taxi la 3 dimineața, călători în cam toate colțurile lumii, comanda orice fel de mâncare, găsi cam orice serviciu și produs fară efort prea mare, pentru avem în exces de toate.
 • Pentru casa, mașina, obiectele, banii, economiile, crypto-monedele și orice bun material avem, lucruri acumulate în timp, unele din moft, altele din necesitate, dar pentru toate ne îmbunătățesc existenta, deși de unele ne batem joc, în mod repetat.
 • Pentru avem acces la artă și la cultură, pentru cărțile, serialele, filmele, podcasturile și orice tip de conținut alegem consumăm. Avem infinit de multe informații, doar vrem le folosim și avem inteligența de a le folosi în avantajul nostru.
 • Pentru natură, care încă ne suportă, pentru ninsoare, pentru ploaie, pentru pomii din fața blocului, pentru parcuri, pentru orice formă de vegetație care ne posibilitatea de a respira.
 • Pentru momentele grele din care am învățat, pentru oamenii care ne-au rănit și au devenit lecție, pentru boala care ne-a întărit, pentru lacrimi care ne-au făcut mai blânzi și oameni, pentru durere care ne-a arătat ce este fericirea apoi.
 • Pentru amintiri, pentru experiențele trăite, pentru persoanele care ne-au făcut râdem, zâmbim, uităm de timp, pentru fiecare aventură și întâmplare pe care am avut șansa de a o trăi.

Avem mai multe motive de a fi recunoscători decât am crede. stam puțin în loc și reflectăm. De fapt, fiecare zi este un motiv de recunoștință. Și este demonstrat oamenii care o practică au o viață mai împlinită, sunt împăcați cu ei și atrag o mulțime de alte lucruri bune. Poate nu e simplu de înțeles, dar cu cât ești mai recunoscător, cu atât vei primi mai multe motive pentru a face acest lucru. Psihologii au definit recunoștința ca un răspuns emoțional pozitiv la primirea unui beneficiu de la cineva. În psihologia pozitivă, recunoștința este modul uman de a recunoaște lucrurile bune din viață. Partea cea mai bună este recunoștința se învață. Are beneficii demonstrate, unul dintre acestea fiind un somn mai liniștit și reducerea nivelului de stres din organism. Și este atât de simplu de practicat, plus e gratuită.

Tu pentru ce ești recunoscător azi?

 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares
 • February 3, 2022
-->

Poate te interesează

Marea schimbare a venit când am învățat recunoștința
November 24, 2023
Red flags în relație – ce sunt, la ce duc și 10 exemple
August 06, 2023
Momentul când zici “Până aici!” și începi vindecarea
July 05, 2023
Învață să te ierți pentru a reuși să te iubești
March 23, 2023
Dacă aș avea o super putere… aceea ar fi să ajut oamenii să devină conștienți.
March 19, 2023
An nou, obiceiuri bune pentru minte și trup, în ritmul propriu
January 04, 2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *