Recunoștință zilnică, pentru o viață mai împlinită
Zilele acestea am reflectat mult asupra cuvântului recunoștință. Un cuvânt care nu înseamnă nimic pentru unii și care este mantra zilnică a altora. Eu practic recunoștința de ani de zile, fie în meditație, în scris, în momente când mă gândesc, la final de zi, ce a fost minunat în ultimele ore sau zile. Cu toate acestea, am conștientizat cât de repede ne obișnuim noi oamenii cu binele. Uităm rapid cât de mult ne-am dorit un lucru sau realizarea unui obiectiv, odată ce acesta a fost îndeplinit. Nu-i ciudat că mașina aia scumpă, pentru care am adunat bani o vreme bună, este ceva firesc în doar câteva săptămâni? Dar perechea de pantofi la care doar puteam visa în liceu și care acum zace aruncată într-un colț prăfuit deoarece ne-am plictisit de ea? Ori poate chiar omul iubit din viața noastră care, inițial, ne fascina și pe care îl purtam cu mult în vise și așteptam dinainte să vină, dar spre care acum privim ca și cum este firesc să fie acolo. Asta daca îi mai zâmbim. Nu credem noi că ni se cuvine absolut tot ce deținem, fiecare gest al părinților și al prietenilor sau să primim totul, chiar și atunci când uităm să oferim?
Recunoștință nu este un cuvânt mare, ci ar trebui să devină parte din noi și să revenim la ea ori de câte ori simțim că luăm de bun totul. Sunt atât de multe lucruri pentru care trebuie să mulțumim zilnic, încât nici n-aș ști de unde să încep. Infinit de multe, dar cu toate acestea, aș lăsa câteva motive pentru recunoștință:
- Pentru că am mai primit încă o zi pe acest pământ în care putem să facem ceea ce ne dorim, să ne reinventam, să fim un pic mai buni decât ieri, să visăm, să iubim, să pornim pe drumul dorit, să reparăm greșeli, să cerem scuze, să donăm, să oferim afecțiune, să ne jucăm cu pisica, să orice.
- Pentru că suntem sănătoși, pe cât posibil, pentru că nu suntem în război, în vreme de foamete sau în alte perioade mai puțin fericite din istorie.
- Pentru că avem libertatea de a gândi și de a ne exprima, de a alege cine să fim și ce vrem să facem, de a călători, de a visa, de a ne alege orientarea, sexul, practic aproape orice. Ceea ce acum nu mulți ani nu era nicidecum posibil.
- Pentru că iubim și suntem iubiți, de familie, de prieteni, de oricine este parte din viața noastră.
- Pentru că totul e simplu acum și putem chema un taxi la 3 dimineața, călători în cam toate colțurile lumii, comanda orice fel de mâncare, găsi cam orice serviciu și produs fară efort prea mare, pentru că avem în exces de toate.
- Pentru casa, mașina, obiectele, banii, economiile, crypto-monedele și orice bun material avem, lucruri acumulate în timp, unele din moft, altele din necesitate, dar pentru că toate ne îmbunătățesc existenta, deși de unele ne batem joc, în mod repetat.
- Pentru că avem acces la artă și la cultură, pentru cărțile, serialele, filmele, podcasturile și orice tip de conținut alegem să consumăm. Avem infinit de multe informații, doar să vrem să le folosim și să avem inteligența de a le folosi în avantajul nostru.
- Pentru natură, care încă ne suportă, pentru ninsoare, pentru ploaie, pentru pomii din fața blocului, pentru parcuri, pentru orice formă de vegetație care ne dă posibilitatea de a respira.
- Pentru momentele grele din care am învățat, pentru oamenii care ne-au rănit și au devenit lecție, pentru boala care ne-a întărit, pentru lacrimi care ne-au făcut mai blânzi și oameni, pentru durere care ne-a arătat ce este fericirea apoi.
- Pentru amintiri, pentru experiențele trăite, pentru persoanele care ne-au făcut să râdem, să zâmbim, să uităm de timp, pentru fiecare aventură și întâmplare pe care am avut șansa de a o trăi.
Avem mai multe motive de a fi recunoscători decât am crede. Să stam puțin în loc și să reflectăm. De fapt, fiecare zi este un motiv de recunoștință. Și este demonstrat că oamenii care o practică au o viață mai împlinită, sunt împăcați cu ei și atrag o mulțime de alte lucruri bune. Poate nu e simplu de înțeles, dar cu cât ești mai recunoscător, cu atât vei primi mai multe motive pentru a face acest lucru. Psihologii au definit recunoștința ca un răspuns emoțional pozitiv la primirea unui beneficiu de la cineva. În psihologia pozitivă, recunoștința este modul uman de a recunoaște lucrurile bune din viață. Partea cea mai bună este că… recunoștința se învață. Are beneficii demonstrate, unul dintre acestea fiind un somn mai liniștit și reducerea nivelului de stres din organism. Și este atât de simplu de practicat, plus e gratuită.
Tu pentru ce ești recunoscător azi?
- February 3, 2022