Câți bani să bag în reclame pentru a avea rezultate? – antreprenorul întreabă
Răspunsul nu este unul scurt, așa că voi încercă să lămuresc câteva aspecte care, sper eu, să fie utile celor care își administrează singuri campaniile de Meta, dar și celor care lucrează cu cineva, dar nu au răbdare, nu li se explică sau au, pur și simplu, un sentiment că ceva nu este în regulă.
- În primul rând, nu există o sumă x care generează rezultate, nici pentru Meta, nici Google, nici alt canal, luată ca atare, doar o cifră. Totul trebuie corelat cu: tip de produs, prețul acestuia, unde se află brandul, ce s-a mai făcut pe partea de ads. Dacă există istoric, o părere despre o posibilă sumă vine în urma unui audit unde analizăm diferite componente, inclusiv insights din Business manager-ul contului, Analytics site și altele.
- Mai apoi, este important să știi ce înseamnă rezultate. Și zic asta pentru că mulți fac niște boosturi simple, direct din pagina de Facebook sau pe Instagram, dar vor trafic pe site sau formulare completate. Cât timp nu există un tracking între Meta și site, ori nici măcar site, trebuie știut că Meta îți dă ce îi ceri. Asta înseamnă că obiectivul adului este împins de platformă, astfel încât, dacă tu selectezi mereu engagement la postare, asta vei primi. Întotdeauna Meta ads se monitorizează la rezultatele cerute, la acel obiectiv pus în campanie, restul sunt complementare.
- De cele mai multe ori, tot din multiplele interacțiuni cu antreprenori români, știu din start că întrebarea e cumva retorică sau pusă cu speranța de a afla o rețetă magică. În realitate, antreprenorul oricum are un buget limitat pentru media. În acest caz, este dezirabil să fie anunțat, gândit și asumat pentru 6-12 luni, astfel încât să poată fi alocat cât mai inteligent și să se urmărească lunar ce rezultate aduce și ce se poate îmbunătăți. Degeaba este ok să ai măcar 1000 de euro în aduri, dacă tu poți susține 200.
- Atunci cât te gândești la un buget pentru reclame, există 2 variante: fie ai un x buget și tu sau un specialist, în urma audit, analiză, simulări, îți estimează niște KPIs = metrici; fie știi concret ce vrei să obții (să zicem că ai 5 leaduri prin metoda Y și decizi să bagi bani pentru a avea 50) și atunci ți se poate estima cam cât ar trebui să fie bugetul de media. Insist pe cuvântul estimat pentru că socoteala de acasă nu e mereu ca cea din realitate, uneori poate să fie mai bine, alteori nu, pentru că în ecuația numită “succesul unei reclame” sunt mulți factori.
- Din punctul meu de vedere, este în regulă să începi cu o sumă mai mică și să crești bugetul de media progresiv, pe măsură ce vin și conversiile. Dacă vin. Și, mai ales, e bine să fii cât de cât constant. Dacă bagi 10K euro în mai și apoi te gândești să revii la toamnă, o să observi în faza a doua că ai și costuri crescute. Costul per click, per lead, per ceea ce ai tu setat și monitorizezi. Lipsa de constanță este, cumva, pedepsită de platformă.
- Tot în direcția asta, țin să menționez că e important să înțelegi că Business manager-ul este un fel de centru de comandă pentru businessul tău, pe partea de reclame Meta, care trebuie setat corect și care, în timp, se optimizează. Ai nevoie de timp să găsești audiențele care livrează cel mai bine, să se populeze audiențele Custom, să testezi diferite formate de creative, de texte. Nu există un schelet optim tuturor, dar trebuie să fii acolo, aproape zilnic, mai ales la început, încă să înțelegi ce funcționează cel mai bine pentru brandul tău.
- Vreau să mai subliniez o dată că ad-urile aduc doar “pe ce ai pus tracking”, adică ce monitorizezi. Dacă tu nu ai setat un event de Purchase, înseamnă că nu poți face Sales ads sau nu unele cu tracking final, și nu vei ști câte cumpărături finale în shop ai DOAR din campania de Meta, ci, eventual, câte clicks din ads spre site și supoziții că au venit din reclame. Aici e mult mai mult de detaliat legat de cum se setează Meta pixel și Facebook events, dar, pe scurt, banii pe care îi bagi aduc ceea ce ceri platformei, nu neapărat vânzarea finală.
- Rezultatele cerute de orice antreprenor NU țin doar de aduri și de bugetul de media. Și clar nu țin doar de echipa de marketing. Adică poți pompa cu bani în reclame, poți ajunge la toți userii dacă ai buget, dar contează, în aceeași măsură: produsul, customer service, siteul brandului, cum arată rețele sociale, cât de puternic sau nu e brandul și alte variabile. Există branduri strong care investesc câteva sute de euro pe lună și au super vânzări pentru că au construit în ani o comunitate fidelă, și există alte branduri care alocă zeci de mii de euro lunar în Meta ads și nu au super profit. Știu, este frustrant, dar asta este realitatea. În plus, depinde și de algoritm, de schimbările pe care le face platforma, de ce face concurența, plus situații neprevăzute.
-
NU există o rețetă magică de performance ads și oricine promite că dacă cumperi un curs sau un pdf o să dublezi vânzările, minte! Dacă ar fi un schelet unic, toți ar adopta-o. Nu ai cum să știi ce se va întâmplă fără analiză, testări, optimizări peste optimizări. Și poți să ai cele mai bune creative, copy-uri, chiar și buget de media, dacă produsul nu e ok, nu ai un site bun, nu ții cont de audiență și multe altele, tot nu va fi super ok.
Concluzia este spre răbdare, testare, optimizări, constanță, gândit strategic mixul de aduri lunar, corelat cu obiectivele, plusat pe reclamele care merg bine, regândit pasi, rămas la curent cu modificările platformei, crescut progresiv investiția în media, fară a uita de conținut și restul de componente din ecosistemul brandului în digital. Meta ads sunt doar o parte din ceea ce ar trebui să aibă un business în online, nu totul. Cât despre cât bag în reclame pentru rezultate… cât ai, la început, până înțelegi cât costă 1 conversie, dacă ai și setat-o, apoi optimizat, scalat. Meta ads înseamnă cifre și analizat constant Ads report, rapoarte din analytics site, plus cele din CRM sau de vânzări.
Dacă mai sunt și alte întrebări, le aștept în comentarii, mai jos. Dacă vrei să facem un audit al contului tău, putem programa un meet online, prin formularul de aici!
- July 26, 2024