Bangkok – temple, trafic, artă și unicorni
Am poposit în Bangkok într-o zi de vineri, prea devreme, la o oră la care nici cafenele nu erau deschise. Era o zi caniculară și îmi părea că asfaltul se va topi, printre atâtea clădiri uriașe, de un gri prăfuit. De la aeroport am luat un Grab (Uber de Asia) și am mers mai bine de o oră. Închiriasem o cameră pe booking.com într-o zonă recomandată de un amic, centrală, dar check-in-ul urma să se întâmple abia după prânz. Și iată-mă cu un rucsac în spate în fața Grand Palace, muzeu și fostă reședința regală, obiectivul turistic cel mai impresionant din capitala Thailandei, fără doar și poate.
La intrare era o coadă infernală. Cele 35 de grade se simțeau 40, chiar și la 10 dimineața. Am fost nevoită să cumpăr o bluză cu elefanți pentru a putea intra deoarece nu știam că este interzis accesul cu umerii sau genunchii descoperiți. Biletul nu a fost foarte scump, iar experiența a meritat total. Statui care reprezentau diverși soldați și figurine divine, temple, culori, artă thailandeză, altare, toate într-un ansamblu realmente impunător. Cred că este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut în această viață. La Grand Palace poți vedea și câteva grădini și poți afla mai multe amănunte despre familia regală, subiect tabu în Thailanda. În același complex se află și Templul Wat Pho. Opulență arhitectonică, îmbinarea de culori, formele speciale, interiorul templului unde intri descălțat, toate te fac să te minunezi și să conștientizezi diferența imensă de cultură, european fiind.
Bangkok este orașul templelor, fiind împânzit de aceste clădiri dedicate lui Buddha. În altă zi am ajuns și la Wat Arun, la apus. Lumina este fascinantă în acest moment al zilei și poți simți magia de pe acoperiș, în timp ce auzi murmurul călugărilor care se roagă. Numit și “Templul Răsăritului”, Templul Wat Arun este format din pagode uriașe acoperite cu porțelan alb și colorat, deosebit de frumoase. Sute de statui de uriași îl păzesc pe toate părțile, iar la intrare poți cumpăra clopoței pe care îi poți atârna pe acoperiș. Și mai sunt multe alte temple pe care le poți vizita în Bangkok, cu precădere dacă vrei să ai o călătorie spirituală în acest oraș aglomerat. Printre cele mai cunoscute sunt: Wat Saket, Wat Traimit sau Loha Prasat.
Revenind la partea păgână, mă întorc la cea dintâi zi petrecută în Bangkok. Am prins Anul Chinezesc, așadar o aglomerație de neimaginat. Asta a însemnat că am așteptat o mulțime pentru a găsi o mașină liberă și că a fost o alegere foarte proastă să nu iau metroul. Nici măcar nu e vorba de bani ci de faptul că, la ore de vârf, cea mai stupidă alegere este taxiul/Grabul. Recomand tuk tuk, bicicletă, metroul sau mersul pe jos. Asta am și făcut în următoarele zile, ceea ce mi-a dat șansa să văd mult din acest oraș contrastant. Locuri de rugăciune lângă zgârie nori, tarabe cu tot felul de crustacee alături de malluri cu branduri de lux, restaurante opulente lângă tarabe cu chilipiruri, piețe de noapte cu mâncare ieftină la doi păși de unele dintre cele mai impunătoare sky baruri din lume. Oameni din toate colțurile lumii, artă, cultură, arhaic și cosmopolit în același timp, sumbru și foarte colorat deopotrivă. Bangkokul este una dintre capitalele lumii care trebuie vizitate, cel puțin o dată în viață!
Dacă petreceți doar un weekend, nu ratați zona care unește MBK Center (mall), stationul de fotbal, Bangkok Art and Culture Center (unde am descoperit expoziții de pictură, artă contemporană, zonă de lectură, obiecte de designer thailandeze) și World Center, un alt mall cu branduri de lux. Cele 4 se reunesc pe un acoperiș împânzit de umbrele în formă de ciupercă și oferă o priveliște asupra orașului extrem de aglomerat. Nu departe se află și Lumphini Park, cu ale sale zone verzi, o statuie și un lac unde se pot închiria bărci. Este denumit Lumphini după zona unde s-a născut Buddha, în Nepal. În Bangkok se află și o mulțime de muzee, printre care: Siriraj Medical Museum, Național Museum of Royal Barges sau Erawan Museum. Eu nu am avut nici timpul, nici dispoziția pentru a face asta. În schimb, în drum spre aeroport, la întoarcere, am oprit în zona cu Victory Monument, statuia imensă ridicată că simbol al victoriei thailandezilor în fața francezilor. Recunosc că mi-a plăcut și piața cu haine și accesorii extrem de ieftine, dar asta tot din fascinația Bangkokului face parte, locul unde găsești cam orice, de la produse mega scumpe până la chilipiruri de doar câțiva dolari.
O dimineață pe care nu o voi uita niciodată, o experiență unică până acum pentru mine, o excursie la Taling Chan Floating Market. Am ajuns pe la 10 dimineața, cu un alt Grab și am dat un jur de 10 dolari, cu tot cu taxa de drum. Taling Chan este cea mai apropiată piață plutitoare de Bangkok, situată la doar 12km. Mai sunt și altele, mai mari și mai frumoase, dar trebuie să ai o zi la dispoziție, mașină sau să iei un ghid, deoarece sunt la 100 de km distanță cel puțin. Personal mi-a plăcut mult Taling, fiind cochetă, discretă, îmbibată de arome de street food, înghețată, cocos și mango. Am mâncat creveți uriași, clătite thailandeze și un fel de cartofi prăjiți. Am băut cafea pe barcă la o măsuță, am admirat pescarii și femeile care vindeau tot felul de preparate specifice. Am trecut prin micul talcioc cu suveniruri și haine. A fost o jumătate de zi adorabilă care îmi va rămâne mult timp în suflet.
Viața de noapte bine cunoscută a Bangkokului este uluitoare. În prima noapte am petrecut în China Town anul chinezesc printre candelabre și decorațiunii în roșu și auriu. Am văzut dansul dragonului, am mâncat gogoși și orez cu cocos și mango, am fost într-un bar cu muzică live, ca apoi să revin într-un street food market nocturn. Am ajuns la cazare cu un tuk tuk. În a doua noapte am fost într-o zonă plină de cluburi, în amalgamul de nații, de curve, de transexuali și de tot felul de oameni veniți pentru a se distra sau a-și satisface fantezii. Face parte din viața orașului și nu poți să ratezi. Ultima noapte a fost dedicată unui sky bar. Am ales Vertigo, renumit pentru arhitectura în formă de barcă, amplasată la etajul 63. Am băut un cocktail pe terasă, am ascultat un band în bar și, desigur, nu am mâncat la restaurantul cu stele Michellin, dar, dacă va ține buzunarul, aveți și această opțiune. A fost magic, mai ales pentru că eu am o pasiune pentru sky baruri. Bangkokul luminat, văzut de la înălțime, când în cele din urmă nu se mai aud claxoanele milioanelor de mașini, este fascinant.
Indiferent de cât timp ai în Bangkok și de cum sună, trebuie să ajungi la un mall. Poți încerca Terminal 21, Siam Discoveru sau The EmQuartier. Mie cel din urmă mi-a plăcut cel mai mult deoarece este dispus în jurul unei fântâni arteziene, are o grădină suspendată și o varietate incredibilă de branduri și magazine. Spre norocul meu am asistat și la un mini concert a uneu trupe cunoscute la ei, un band boy popular și am prins și o zi cu târg de mâncare la parter. Îmi amintesc de un tort de morcovi și o salată cu avocado delicioase. Și, tot un must este și UNICORS Cafe, o cafenea cum mai există în câteva orașe celebre de pe glob, decorata cu unicorni. La intrare te întâmpina chiar un…. unicorn imens, poți îmbrăca costum, iar meniul este colorat și vesel, la fel cum te vei simți aici. Nu rata Rainbow cake și nici una dintre băuturile roz, vernil sau turcoaz.
Bangkokul nu este de ratat dacă vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă Thailanda. Spre deosebire de partea insulară, de stațiuni, de resorturi, capitala freamată, se schimbă, se mișcă, vibrează și vine cu o varietate incredibil de mare. Nu știu dacă aș vrea să locuiesc aici, dar cu siguranță îmi doresc să revin cândva deoarece sunt convinsă că sunt un milion de alte lucruri pe care le-aș putea experimenta. Sper să ne revedem, Bangkok!
- June 4, 2018