Atenție la fațete dentare!


Nu sunt obsedată de “perfecțiune” ci chiar îmi plac imperfecțiunile oamenilor. Sunt de părere că ele ne fac diferiți și că trebuie să învățam să trăim cu ele, să le acceptăm, să le îmbrățișăm și să le transformăm în atuuri. Dar, ca orice femeie, mi se pune pată uneori și simt că trebuie să schimb ceva. De data asta o să povestesc despre dantură și obsesia mea de a avea dinții <<perfecți>>. Nu am o problemă mare la acest capitol, dar, am tot amânat un implant, așa că dinții au luat-o puțin la vale. Și îmi doresc să arate mai bine estetic. Și uite așa mi-a năzărit că eu îmi fac fațetare și o voi considera că pe o investiție (pentru că procedeul costă câteva mii de euro bune). Mă și gândeam cum mă duc la cabinetul stomatologic și ies că o prințessă cu zâmbetul de Hollywood. Din fericire, după primul impuls euforic, am respirat și  am început să cercetez problema din mai multe surse.

CARE E FAZA CU FAȚETELE DENTARE?

După ce am luat Google la puricat și după ce m-am uitat la o mulțime de clipuri pe Youtube despre fațete dentare, am decis să merg la cabinetul stomatologic al doctorului Adelin-Michael Guțoi. Fiindu-mi și prieten, mă bazam pe o opinie necomercială legată de dinții mei și pe o analiză sinceră. Am aflat astfel de ce NU sunt indicate fațetele dentare pentru mine, nu sunt recomandate dacă nu ai probleme reale, nu dacă este doar un moft, nu dacă ai dantură sănătoasă, nu la vârsta mea. Lui îi datorez că m-a adus cu picioarele pe pământ și că nu mi-am distrus toți dinții doar pentru un “perfect smile” de moment, dar care, în timp, vine cu multe alte probleme. Și nu e nici barter, nici altceva, ci, pur și simplu, este cel căruia îi mulțumesc pentru răbdarea de a-mi explica procesul, pentru sfaturi pertinente și pentru că împreună am identificat soluția optimă. Am găsit împreună o alternativă care să mă mulțumească și care să țină cont de sănătate pe termen lung, în același timp.

Doctorul stomatolog Adelin spune că “Fațetarea este indicată când pacientul prezintă discromii dentare (dinți cu modificări de culoare) sau când sunt mici spațiali interdentare. Fațetarea dentară reprezintă un moft atunci când, culoarea dentară este uniformă și naturală, când dinții sunt corect aliniați și nu prezintă modificări de formă.” Fatetarea implică șlefuirea dinților, iar fațetele nu rezolvă problemele, ci doar le acoperă. Este ca și cum ai băga praful sub preș. Pentru pete de culoare se poate face albire, pentru dinți strâmbi se pune aparat dentar. Există o mulțime de soluții și tehnici tot mai avansate care să nu distrugă ceea ce ai. E adevărat că miracolul nu se întâmplă peste noapte, dar efectele pe termen mediu și lung merită răbdarea.

 Ce dezavantaje au fațetele dentare atunci când nu sunt recomandate de medic?

Dacă vrei un zâmbet ca al vedetelor și te lași pradă modei astfel încât nu ții cont de ceea ce zice stomatologul, trebuie să știi că îți asumi anumite riscuri. “Dacă ocluzia pacientului nu este normală, fațetele se pot decimenta, se pot desprinde, se pot fisura. Dacă se șlefuiește foarte mult poate apărea sensibilitatea dentară.” Gândește-te că fațetele se pun iar după un număr de ani și că de fiecare dată dinții sunt din nou șlefuiți. Plus că trebuie să fii sigur că o să îți permiți financiar să faci asta.

Care sunt alternativele pentru fațetele dentare?

Nu sunt împotrivă fațetelor dentare dacă din naștere nu ai dantură ok, ai spații imense, ai suferit un accident sau dacă ai 50 de ani și oricum nu mai contează. Vreau doar să cred că înainte de o astfel de schimbare se va face o analiză amănunțită. Nu tot ce e la modă și făcut de VIPuri este ok. Igina dinților zilnică este esențială. Discromiile de culoare pot fi reparate prin albine care este mai puțin agresivă. Forma se corectează cu apărat ortodontic clasic, transparent, lingual (prin interiorul dinților) sau gutiere. Eu sunt pe punctul de a-mi pune gutiere invisibile și se pare că le voi purta timp de câteva luni deoarece nu am probleme mari. Dacă sunteți interesați, o să vă povestesc cum a decurs.

Am convingerea că sănătatea ar trebui să fie mai importantă decât frumusețea, iar deciziile mari trebuie gândite îndelung înainte de a fi luate deoarece unele pot aduce schimbări ireparabile și regretabile!

Foto: blogigo.com

 • 50
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  50
  Shares
 • May 29, 2017
-->

Poate te interesează

VISION BOARD – instrument pentru a atrage ce îți dorești. Cum funcționează!
July 17, 2021
Mișcare acasă, fără diete, suplimente alimentare bune și echilibru
January 24, 2021
Înlocuiește obiectivele de început de an cu manifestarea intențiilor
January 08, 2021
Cum este de fapt la un RETREAT DE FEMINTATE
September 30, 2020
De ce trebuie să mergi la control ginecologic periodic
July 14, 2020
5 ani de când nu mai mănânc carne
June 15, 2020

2 Comments

iguanitza
Reply May 30, 2017

Foarte util articolul. Recunosc ca nu m-am documentat care e faza cu fatetele. Dintii mei sunt departe de a fi perfecti si am probleme la care tot lucrez. Din pacate, aparatul nu e o solutie, ci trebuie sa apelez mai intai la o operatie de largire a maxilarului si mi-e frica. E o intreaga poveste. Citind articolul tau mi-am dat seama ca nici fatetele nu sunt o solutie, deoarece nu am ocluzia normala.

  Luminita Balaban
  Reply May 30, 2017

  share sa afle si altii. stiu ce zici. ca si eu aproape ca ma pregateam sa o fac :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *