O săptămână de la atentatul din Nisa


Acum o săptămână, pe 14 iulie, la această oră, mă îndreptăm spre aeroport, cu mult entuziasm și cu gândul la vacanța care urma. Destinația era Coasta de Azur, iar aterizarea se petrecea la Nisa. Spre seară am ajuns pe Riviera Franceză. Am mers la apartament, am lăsat bagajele și am plecat să descoperim orașul. Am străbătut câteva străduțe, pline de lume, majoritatea turiști. Am trecut prin mulțime, pe lângă multe fast fooduri și terase la care nu se zărea niciun loc liber. Am traversat strada spre faleză și ne-am alăturat mulțimii pentru a vedea focul de artificii care începuse. Era un zumzet plăcut, în aer plutea entuziazmul, iar la final au fost aplauze și strigăte de bucurie. Francezii sărbătoreau Ziua Națională, așa că spectacolul era mult așteptat.

4w

Au durat câteva minute până să decidem, eu și prietenele mele, că vrem să căutăm un loc pentru a mânca. Am verificat meniul de la terasa de vis a vis, dar nu m-a încântat nimic. Am ajuns imediat după colț și am cerut un falafel. Nu a durat mult până să vedem primii oameni fugind. Cineva a intrat și implora proprietarii localului să închidă ușa. Spuneau ceva de o mașină, de teroriști, de ambuscadă. Inițial am crezut că este o glumă și că sunt francezii nebuni și prea panicați. Chiar m-am supărat că nu îmi dădeau comanda. Apoi am ieșit în stradă și am văzut mame cu copii plângând, persoane care alergau disperate. Am văzut agonia pe fețele trecătorilor. Câteva minute mai târziu am pornit spre cazare.

Primul instinct a fost să căutăm pe Google, pe Facebook și la TV, să înțelegem mai bine ce s-a petrecut. A durat mai bine de jumătate de oră până a apărut prima știre și un Breaking News. Am aflat că era vorba de un atentat. Între timp, 2 alte prietene care aterizaseră din Elveția ne-au sunat plângând. Autocarul care le aducea în Nisa s-a oprit printre oameni căzuți, în plin haos. Au intrat la primul hotel. A urmat o noapte cu puțin somn, multă agitație, telefoane, stres și panică. Orice mașină și orice mic zgomot era un motiv de stres. Tot astfel a început și dimineața.

5w

Pe 15 iulie, la prima oră, am ieșit din casă să văd, la față locului, ce se întâmplă. Peste tot era blocat, erau filtre de poliție și garduri pe kilometri întregi de coastă. Plajă era pustie și inaccesibilă. Am încercat să părăsim Nisa, dar drumul de acces era blocat. Poliția recomanda să stăm în interior. Pe stradă erau destui de puțini oameni. Vedeai reporteri și cameramani peste tot. La firmele de rent a car nu găseai nicio mașină. Cazări pe Coasta de Azur era practic imposibil de găsit, la un preț decent. Abia spre amiază ne-am mai liniștit puțin și am decis că momentan rămânem în Nisa.

6w

Între timp, veneau tot mai multe știri și conștientizam că am fost la un pas de a nu mai fi. Numărul morților a fost extrem de mare, iar incidentul absolut teribil. O lume întreagă a fost șocată de atac, iar Franța a intrat în doliu național. Un oraș superb invadat de tristețe. Plânsete, panică și întrebarea dacă se va întâmpla din nou. O nenorocire care a curmat destine și a destrămat familii. O tragedie la care am asistat fără voia mea și care m-a făcut să îmi pun întrebări. O zi pe care nu o voi uita niciodată și care îmi doresc să nu se mai repete!

2w

Au trecut 7 zile de atunci și încă mi se pare o glumă proastă. Recunosc că am avut noroc pentru că am decis să plec cu doar câteva clipe înainte. Pe de altă parte, nu am văzut decedați, nu am pierdut niciun prieten, așa că, poate, nu simt tragedia la intensitate maximă. Am înțeles că viața este extrem de scurtă și că trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă. Am văzut, încă o dată, cât de fragili suntem noi oamenii. Știu că nu ține de noi ceea ce se petrece la nivel global și că suntem prea mici pentru a (ne) controla 100% destinul. A rămas un gust amar, regret pentru cei care s-au dus, dezamăgirea că o țara minunată precum Franța este atacată și neputință că nu putem schimbă lucrurile, nici eu, nici tu, nu noi!

Aveți grijă de voi, de cei dragi și nu uitați să le arătați cât îi iubiți, atât timp cât mai sunt lângă voi!

7w

 

 

 

 • 266
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  266
  Shares
 • July 21, 2016
-->

Poate te interesează

Romania din trenul CFR
August 09, 2019
Masaj autentic balinez în inima Bucureștiului agitat
February 12, 2019
Începe ART SAFARI, cel mai mare eveniment dedicat artei din România
May 08, 2018
Sesiune de shopping inspirată de anii ’70 la V for Vintage 16
April 06, 2016
Alchimia lui Matache
March 11, 2016
Gala Avanpremiere nr. 9 – triumful designerilor romani
November 18, 2011

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *