Oamenii care îți spun că ar trebui să faci un copil. Alegerea femeii.


Înainte de a sări cineva, țin să menționez că nu am nimic împotriva copiilor, nici nu aș avea ce. Curând o să am un nepoțel, lucru care mă entuziasmează peste măsură, deși inițial m-a șocat vestea. Am ceva însă cu adulții, părinți de obicei, care judecă direct sau indirect pe oricine nu vrea sau nu are încă, peste o anumită vârstă, copii. Nu zic că sunt toți la fel, dar, de obicei, indiferent de ce stil de viață a avut înainte de a veni odrasla pe lume, anumiți adulți devin brusc niște sfinți, morali, cu frica bisericii și a procreerii omeniirii pe care tu, cel care nu ai sau nu vrei să ai prunci, o încalci.

Îmi doresc ca mesajul acestui articol să ajungă la cei care au judecat, cei care au dat sfaturi necerute, cei care au ținut să își spună părerea, deși nu era cazul. Din ce în ce mai des, după 30 de ani, aud în jur oameni care spun că e mai bine să faci copii când ești tânără deoarece creșteți împreună și așa nu va simți discrepanța când copilul va crește. Ni se reamintește nouă, femeilor netrebnice care nu suntem mame sau măcar însărcinate, că ne va lasă corpul, că pot părea complicații, că va fi mai greu. Și se ridică un deget sau o sprânceană ca un reproș că nu am adus încă bebeluși pe lume. Apoi există și presiunea părinților și a rudelor care cer nepoți de parcă ai avea o datorie supremă față de cineva în viață. Unii chiar suspină, bunica declară că asta vrea până se duce de pe lumea asta, colegele și prietenele din jur au copii, întâlnirile sunt despre acest subiect, lumea pur și simplu devine o grădiniță cu unice preocupări în care tu femeie care nu ai sau nu vrei să ai copii, indiferent cât de bine și stabilă psihic ai fi, începi să te simți încolțită și începi să îți pui întrebări dacă e ceva în neregulă cu tine.

Nu este! Sunt aici pentru a-ți spune că destinul tău este ca, până la acest moment, să nu ai copii. Dacă nu poți medical, cu siguranță ai fost menită să faci alte lucruri, poate mult mai mărețe. Dacă nu vrei, e doar alegerea ta! Nu orice mamă merită acest rol. Nu doar a naște înseamnă a fi femeie și a realiza ceva. Este frustrant să ai disperarea de a avea urmași și a nu reuși din cauza unei afecțiuni. Este dureros. Dar este la fel de frustrant să nu simți că vrei, să alegi să trăiești altfel viață și să auzi voci care te critică, mai dur sau mai amabil. Copiii vin atunci când îți este dat, fie că erai pregătită sau nu. Se poate întâmpla să treacă ani și să nu găsești bărbatul pe care să îl poți vizualiza ca pe tatăl fiilor tăi. Se poate să îți pese de carieră, de formele tale. E posibil să fii o egoistă sau, pur și simplu, o femeie rațională cu putere de decizie care nu se vede în ipostaza de mamă. E alegere personală, fără doar și poate.

Nimeni nu are dreptul de a-și da cu părerea și de a face presiuni pentru a te determina să ai copii. Nimeni nu e în măsură să îți spună cum e bine să îți trăiești viața. Nimeni nu trebuie să te judece. Nimeni nu știe ce visezi, ce destin ai, ce trecut, ce proiecții despre viitor. Nimeni care te va iubi nu te va obliga să ai copii doar pentru a se simți împlinit. Alegerea de a fi mama este într-o măsură a femeii, într-o altă măsură a providenței sau cum numim acel ceva mai presus de noi. Iar dacă vreodată ai fost cel care ai judecat, ai îndrumat, ai spus cuiva să facă copii, atunci sper să te simți prost citind aceste rânduri și să înțelegi ca ai greșit și ai rănit!

 • 325
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  325
  Shares
 • May 13, 2018
-->

Poate te interesează

Cum realizezi că o persoană te seacă de energie și cum revii la starea de bine
January 20, 2021
10 lecții de la 2020 pentru 2021
December 23, 2020
Teama de a avea bani
August 30, 2020
Lucruri mici pentru o viață eco
July 22, 2020
Despre echilibru emoțional
June 24, 2020
Cum se schimbă relațiile de prietenie odată cu maturizarea
May 26, 2020

1 Comments

Saluteopinioni
Reply May 15, 2018

Luminita Balaban, thank you ever so for you post.Much thanks again.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *