5 tipuri de “prieteni” de care trebuie să scapi


Există o teorie conform căreia te modelezi preoponderent în funcție de cei 5 oameni cu care petreci cel mai mult timp, dar eu nu cred în asta. DAR, cred că trebuie să știi cum să îți alegi oamenii din jur, când să renunți la unii dintre ei fară a te simți vinovat și să faci alegeri înțelepte, daca vrei să evoluezi. Familia nu o alegi, dar prietenii da, și cu siguranță este important cine sunt aceștia. Cu timpul am învățat să îi las pe unii să plece, fie pentru că nu ne mai legau nimic în afara de amintiri, fie pentru că nu îi simțeam compatibli cu valorile și dorințele mele. Și sigur că nu este deloc un proces simplu, uneori doare, dar consider că ambele părți au de câștigat și că nu eșți deloc personajul negativ din poveste dacă spui deschis ce îți doreșți, de ce nu mai vrei și cu bine! O relație toxică de prietenie poate fi chiar mai dăunătoare decât una toxică de iubire, deoarece te afectează chiar mai profund, mai ales daca valorifici prietenia. O astfel de conexiune presupune că nu ești cu adevărat în prezenta celeilalte persoane, că tot timpul pare că te porți cu mănuși, că nu te simți apreciat sau că îți impui singur bariere doar pentru a nu-l afecta pe celălalt. Și cu toate astea, e greu să închei totul brusc, așa că poți începe cu a lua distanță pe perioade mai lungi, a explora și a vedea daca există oameni mai compatibili cu tine, a repara legătura dacă există deschidere reciprocă și, eventual, a pune punct și a-ți vedea de propriul drum, dacă nu exista cale de remediere.

5 tipuri de prieteni de care trebuie să te distanțezi

  • Geloșii – cei care, în mod cert au o suferință mai profundă, dar pe care tu nu eșți dator să îi rezolvi, așa cum datoria ta nu este să salvezi pe nimeni. Aceștia sunt cei care diminuează orice reușită a ta și cărora de obicei le spui doar ce ți se întâmplă rău deoarece e singura dată când ascultă și parcă se încarcă din asta. Nu te încurajează să vrei mai mult, transmit energie negativă și fară se vrea au chiar și o privire răutăcioasă. Scapă de ei și recomandă-le un terapeut bun!
  • Negativiștii – cei care văd mereu jumătatea goală a paharului și probabil cei care personal mă irită cel mai mult. Eu sunt extrem de pozitivă, uneori naiv de visătoare, cred că orice vrei se poate, am o tonă de energie și entuziasm. Am avut astfel de Gică contra în viața mea și știu clar că nu îmi mai trebuie. Îi recunoști prin faptul că au mereu ceva de obiectat, nimic nu îi mulțumește, se plâng mai mereu și tot timpul par că s-au trezit cu fața la cearșaf. Îți scad vibrația, te termină psihic și sigur nu te ajută pentru a avea realizări și a te bucura de fiecare zi.
  • Limitații – și îi numesc așa pe aceia care oameni au ca singură preocupare bârfa. De obicei nu au deloc hobby-uri, nici inteligente, nici neinteligente, poate doar se uită la ceva seriale și ies la cafele. Comentează mereu despre ceilalți, când sunt în public se încarcă cu a critica orice mișcare, se uită la can canuri, compară obsesiv, fac glume deplasate și chiar grobiane și clar este peste nivelul lor să citească vreo carte ori să se gândească măcar pentru o clipă ce e cu ei pe planeta asta. Fugi pentru că doar îți pierzi timpul, cea mai valoroasă resursă a ta!
  • Narcisiștii – cei care nu ascultă niciodată, care cred că le știu pe toate dar nu pentru că au evoluat ci pentru că se cred dumnezei pe picioare, care fac mișto de oricine alege vreo cale precum spiritualitate și efectiv nu au alt Dumnezeu în afară de ei. Sunt, de fapt, niște persoane pline de traume din copilărie, iar acum vor să îi pună pe ceilalți la pământ pentru a se simți și ei importanți. Majoritatea vor crede că ei sunt cei mai buni la orice, cei mai frumoși, restul sunt doar niște proști care trebuie să le cânte în strună. Cred că nu mai trebuie să spun că nu ai de ce să îi suporți!
  • Disperații după atenție – persoane care mereu vor să epateze, care chiar cred că sunt buricul universului și care vor încerca mereu să te pună în umbră ca prieten, pentru că altfel nu ar fi capabili să strălucească. La femei e și mai accentuat, mai ales când o vezi pe “prietenata care începe să devieze și să se poarte ca pe centură în prezenta bărbatului cu care ești, chiar de față cu tine. Sigur că astfel de oameni vor validare constantă, uneori creează și probleme în jur pentru a se simți importanți, majoritatea sunt plini de ego și nu suportă să fie ignorați. Așa că, e simplu să îi lași în urmă, pur și simplu îi ignori elegant și îți vezi de drumul tău.

Nu ai nevoie să ai mulți prieteni în viață, ai nevoie (nici măcar nevoie, ci doar îți fac bine pentru suflet) de câțiva, dar pe care să te poți baza și care să devină oamenii tăi dragi, a doua ta familie, care să te sustină necondiționat și, aș zice eu, odată ce te maturizezi, care să empatizeze cu tine și ceea ce ești sau vrei să devii, nu cu trecutul, fară crize, drame adolescentine, discuții mici. Oricum, ai prieteni mai mulți sau mai puțini în funcție de firea ta, dar întotdeauna aceștia sunt o carte de vizită pentru tine. Sigur este cea bună sau trebuie să faci un update?

  • 134
    Shares
  • July 31, 2021
-->

Poate te interesează

Marea schimbare a venit când am învățat recunoștința
November 24, 2023
Red flags în relație – ce sunt, la ce duc și 10 exemple
August 06, 2023
Momentul când zici “Până aici!” și începi vindecarea
July 05, 2023
Învață să te ierți pentru a reuși să te iubești
March 23, 2023
Dacă aș avea o super putere… aceea ar fi să ajut oamenii să devină conștienți.
March 19, 2023
An nou, obiceiuri bune pentru minte și trup, în ritmul propriu
January 04, 2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *