De ce nu au mers relațiile tale în cuplu până acum


Am trecut de 30 de ani și am avut diverse relații de cuplu, unele mai agitate, altele mai liniștite. Am iubit, am fost iubită, am locuit cu cineva ani de zile, am crezut că vom rămâne împreună pentru totdeauna, s-a terminat, au venit alții. Am evoluat de la naivitatea de la 12 ani la perioada matură când se presupune că știu mai multe și că nu voi repeta aceleași greșeli din trecut. Am avut și cele mai romantice scene, cerere în căsătorie, dar și drame incredibile, chiar dezastroase. Am căzut, am fost în extaz, am plâns, m-am ridicat, am fost rănită, m-am făcut bine. Am căutat constant să aflu mai multe despre mine, ceea ce îmi doresc și ce pot oferi în anume moment din existența mea, prin prisma bărbaților care au fost și sunt în viața mea. Și cred că scopul unor legături amoroase este să te ajute să te descoperi pe tine în diverse ipostaze, nu să te împlinească sau să suplinească o lipsă. Așa cum cred că întâlnirea cu persoana potrivită ține de șansă, dar ceea ce se întâmplă ulterior ține de noi, de energiile pe care le transmitem, de chimie, de a fi amândoi emoțional pregătiți simultan.

De ani de zile mă caut. Sap în mine să descopăr ce greșesc, ce frici am, ce reticențe și de ce sabotez ideea de cuplu. Mă fascinează poveștile îndrăgostiților care rămân împreună după foarte mulți ani. Recunosc că mi-ar plăcea să pățesc asta, dar nu la modul romantic stupid din filme și melodii, ci prin acea legătură profundă care are la bază comunicarea onestă, fără jocuri, între doi oameni echilibrați și sănătoși emoțional. Și asta m-a adus la cartea “Cele cinci limbaje ale iubirii“. Am comandat-o întâmplător, dar am aflat apoi că este scrisă în 1995 și că este un succes global. Gary Chapman este faimos pentru harul sau de a consilia și a ajuta cupluri de a-și salva relația. Totuși, fiind o carte motivațională, nu am plecat pornită să mă las îndoctrinată. Întotdeauna cern foarte bine ceea ce lecturez în astfel de scrieri, deoarece cred că înțelese superficial te pot manipula și duce pe un film care nu vorbește despre ceea ce ești tu. Dar, ceea ce am aflat mi-a schimbat viața și m-a ajutat să înțeleg, pentru prima oară, de ce nu au mers fostele mele relații cu bărbații.

Nu o să vă stric bucuria lecturii și nici nu voi aprofunda cu exemple, dar vreau să vă expun pe scurt ceea ce am înțeles și sper să vă fie de ajutor. Fiecare dintre noi vorbim un anume limbaj al iubirii. Identificarea acestuia este importantă și se face prin aprofundare, prin a analiză la rece ceea ce te definește. Cele cinci limbaje sunt: atingerea (și nu e vorba doar de sex), complimentele, darurile (dar nu la modul materialist), serviciile (când e foarte important pentru ține că celălalt să ducă gunoiul sau să facă mâncare în casă) și timpul petrecut în doi (cel real, nu când cei doi sunt la masă, dar ambii butonează telefonul). Partenerul de viață poate avea același limbaj ca și tine, dar, în cele mai multe cazuri nu va fi așa. După perioada de îndrăgosteală, care ține maxim 3 ani, atunci când coborâm cu picioarele pe pământ, limbajul vorbit va fi esențial. Un cuplu fericit nu înseamnă că ambii sunt la fel, ci că reușesc să transmită clar ce își doresc, că fac mici compromisuri pentru că iubesc, astfel încât ei învață să vorbească limbajul de iubire al celeilalte persoane. Dacă nu se întâmplă, fiecare se va frustra, își va “goli rezervorul afeciv”, pentru a-l cita pe scriitor, astfel încât vor începe să se urască și să se înstrăineze. Și de câte ori n-am văzut foști iubiți care mai apoi au ajuns să se atace, să se bată, să se acuze și să ajungă la avocați și alte minunății?  De prea multe ori. Fiecare dintre noi trebuie să fi trecut prin asta, cel puțin o dată, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Odată citită această carte, am analizat fiecare relație prin care am trecut. Cred că am înțeles. Simt că e pentru prima dată când am această informație și abia aștept să o pun în practică. Poate că unii dintre voi știați, dar ați uitat print rutina zilnică. Dacă însă v-a dat de gândit, să știți că puteți comandă cartea – aici! O să vă placă și, sper eu, o să vă ajute în relația actuală sau în cele care vor urma. Cu plăcere!

 • 116
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  116
  Shares
 • April 15, 2018
-->

Poate te interesează

Bărbatul care mă ține de mână
May 24, 2022
În viață trăim 2 tipuri de iubire romantică: cea care te distruge și cea care te ridică
February 05, 2021
De ce ne despărțim? Limbajele iubirii.
July 12, 2019
10 pași pentru a fi un om fericit (pe bune!)
January 31, 2019
Nimic din ce pleacă nu a fost dat să rămână
June 28, 2018
De ce ai nevoie de o Încheiere în relația de cuplu
June 17, 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *